Porträttfoto

Fick en fråga som jag tänkte att jag kunde svara på i ett nytt inlägg: hur "kom du igång" med att fota porträtt, inte på kompisar bara då :-)

Svar: I min förra blogg så skrev jag att jag sökte människor som var villiga att ställa upp som modeller, fick väldigt bra respons. Var otroligt många som hörde av sig. Jag har aldrig fotat någon kompis (har försökt hota Alex ett ex. antal gånger, utan framgång).

Från början tyckte jag själv att det var viktigt att jag fotade människor som jag inte kände, ska man lära sig sig måste man kasta sig ut på djupt vatten. Även fast det var väldigt nervöst, men jag hade en stor fördel och det var att jag kunde kameran utan och innan. Att börja fota porträtt innan man kan kameran är ingen höjdare.

> Hur jag lägger upp en fotografering


Julia och Micaela

Två naturbilder




Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
Foto: Jag

Två naturbilder från den 20 oktober.

Vizelia


Modell: Vizelia
Foto: Jag
Assistent: Alecsandra

En bild på Vizelia från den 12 december,
har inte lagt upp någon bild från denna session tidigare. Men det kommer komma fler framöver :-)

Smilin'


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 320, 1/40 & f.2,8

Modell:
Stina
Fotograf: Jag
Hår och smink: Klara

Dessa bilder på Stina passar ju bra såhär i kylan, denna bild ligger även som en miniatyr på vänstra sidan av menyn så ni kanske redan har sett den :-)

Just nu står termometern på -18,7! Imorgon och på torsdag kommer det mer snö.

Ge mig sommar


Blommor i Kungsträdgåren
Foto: Jag

En bild från augusti då jag var i Stockholm! Åh vad jag längtar tillbaka, har kollat igenom en massa bildmappar från i sommar. När kommer man från grön bokeh i bilderna igen? Känns som en evighet bort!

Och ja, jag klagar!

Julia


Modell: Julia
Fotograf: Jag

En bild på Julia från i somras,
försöker hitta fler bilder som jag kan redigera och visa er. Alla fotograferingar måste ju bokas om nu när det är sånthär väder. Det har snöat nu konstant i över en vecka.

Godnatt


Nyckelviken, augusti 2009
Foto: Jag

Avslutar dagen med denna bild, tagen i Nyckelviken i somras. Åh vad jag längtar tillbaka!


Ikväll har jag inte alls gjort mycket, finslipat på ett par erbjudanden och lyssnat på musik. Nu ska jag gå och borsta tänderna sen sova!

Kurvor i PS

 

Fick en fråga tidigare idag vad kurvor i Photoshop är. Jag antar att de flesta av mina läsare fotar i jpg, så jag tog jpg varianten av en bild (fotar i raw + small jpg) och ändrade i kurvor.

Jag använder mig utav Adobe Photoshop CS4.

Gå in på bild > justeringar > kurvor.


Såhär ser det ut när man klickat på Kurvor. Jag gjorde inte alls några stora justeringar som ni kanske ser. När man ändrar här inne är det bara att ta i linjen och flytta den som man vill ha den.

 



Skulle nog ha tagit en bättre exempelbild, men nu ser ni ju hur man använder kurvor.


Detta blev mitt resultat;



Hur man fixar till hyn i ps


Fick en fråga tidigare idag om hur man fixar hyn i Photoshop. Jag brukar i vanliga fall inte fixa till hyn på bilderna om inte kunderna vill det, måste jag göra det så är detta metoden jag använder.

 

 

Klonstämpeln finns i verktygsfältet, sök efter den lilla klonsymbolen om du inte vet vars den är.

När man använder klonstämpeln så väljer man ett ställe där man vill hämta upp färg, sen vänsterklickar man och håller in ALT-tangenten samtidigt. Efter det sätter man ut färgen där man vill ha den. Bäst är det om man hämtar upp färgen just bredvid det man ska klona bort så att inte hyn blir fläckig. Det gäller att öva mycket, från början kan det vara svårt att få det att se bra ut.

 


Stina


Modell:
Stina
Fotograf: Jag
Hår och smink: Klara

En bild på Stina från den 20 december.


Nu ska jag klä på mig sen gå ut en sväng med hunden,
anmälde mig som frivillig så vi får väl se hur det går, haha! Det har ju kommit helt sjukt mycket snö.

Promenad var det ja, sen Drömkåken kl 19.00, måste se!

Öka exponeringen



Fick en fråga tidigare idag om vars jag ökar exponeringen i Photoshop. Jag antar att de flesta av mina läsare fotar i jpg, så jag tog jpg varianten av en bild (fotar i raw + small jpg) och ändrade i exponeringen.

Jag använder mig utav Adobe Photoshop CS4.
Gå in på bild > justeringar > exponering.



Såhär ser det ut när man klickat på Exponering. Jag gjorde inte alls några stora justeringar som ni kanske ser. Drar man mer i reglagen så kommer allt se onaturligt ut.



Detta blev mitt resultat;




Julia



Satt och kollade runt i mina bildmappar och fick för mig att redigera denna bild på Julia. Gjorde ett litet expriment och redigerade bara small jpg-bilden. Eftersom att jag fotar i RAW + small jpg, för att lättare hitta bilderna senare.

Det jag gjort är:

- Justerat lite i kurvor
- Ökat exponeringen några steg

Stina




Modell: Stina
Fotograf: Jag
Hår och smink: Klara

En bild på Stina som jag blir otroligt glad av, här i både mättad färg och svartvit.

Nu har jag porträttabstinens igen, tur att jag bara gav mig själv några dagars jullov. Snart kör jag igång igen, nytt år blir det snart också. Då kommer det upp en massa roliga erbjudanden :-)

Micaela


ISO 320, 1/100 & f.3,2


ISO 320, 1/125 & f.2,8


ISO 320, 1/160 & f.2,8


ISO 320, 1/160 & f.2,8

Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll


Modell: Micaela
Fotograf: Jag

Bildbomb på Micaela från den 19 december.

Svar - företag del 2

Kan du inte berätta lite om när du började fotografera och hur det ledde fram till att du idag gör det du gör yrkesmässigt? Det vore intressant.

- När jag började gymnasiet (Media och Journalistik) gick alla en obligatorisk medieproduktion, det var då jag fick upp ögonen för systemkameror. Men jag var inte så värst intresserad, utan jag ville ha en kompaktkamera istället (som jag fick den julen). Julen därpå, alltså julen -07 fick jag min första systemkamera, en Canon EOS 400D. Från början fotade jag bara djur och natur, men hösten -08 började jag fota porträtt och en bit in på -09 startade jag mitt företag. Nu vart det rörigt, men jag hoppas att ni hängde med.

Bara som en rolig grej, i ettan på gymnasiet så skrev vi brev till oss själva som vi skulle få läsa när vi tog studenten. I mitt brev skrev jag bla. att när jag gick ut gymnasiet skulle jag jobba som fotograf och även ha ett eget företag.

Haha vilka roliga minnen som kommer upp. När vi fotade på skolan så använde vi oss utav 10D, 20D och 30D. Mellan varje lektion glömde jag ALLTID bort vad bländare, slutare och ISO var. Jag minns inte hur man skulle ställa in, jag blandade ihop vad som var liten och stor bländare. Och jag hade absolut INGEN aning om när man skulle ha vilken bländare, och slutartiden? Haha, katastrof. Vilken tur att det är annars nu ;-)


Bland de första gångerna som jag fotade med en systemkamera, dessa bilder är tagna med en Canon EOS 10D och ett objektiv från Sigma, tror det var 24-70.
Foton: Jag

Hur, när, var bestämde du dig för att starta ett eget företag? Vad mötte du för reaktioner från omgivningen?
- Jag bestämde mig för att starta ett företag redan i våras, jag ville inte bara ha fotograferingen som en hobby. Var? Jag var ute och gick med kameran och kom på mig själv hur lycklig jag var, så jag tänkte bara "Företag, varför inte?".

Reaktionerna från omgivningen var väldigt blandade. Endel trodde mig inte, andra sa att det aldrig skulle gå att försörja sig som fotograf. Var jättemånga som inte alls tog mig seriöst när jag sa att jag skulle iväg och göra ett fotojobb, typ "Hahaha, ska du fota nu igen?" och en reaktion som inte var så ovanlig när jag sa att jag startat företag var: "Va? Du? Haha, nä du skojar!".

Mamma försökte bara få mig att vänta, hon sa hela tiden att jag kunde ta betalt trots att jag inte hade F-skattsedel. Vi krigade där ett tag, men både mamma och pappa är väldigt stöttande nu. Dom är nyfikna och vill se bilder och dom tipsar om mig till alla som behöver en fotograf, så dom hjälper mig allt dom kan och det är jag väldigt tacksam över :-)


Sara fotar, Canon EOS 10D och ett Sigma 24-70, bild nr 2 är tagen med en 10D.
Foton: Jag

Är det svårt att ta sej in på marknaden och få kunder? Och hur gör du reklam? Är det bara via bloggen, eller på något annat sätt också?

- Jag tycker att det blir lite som man gör det till, några av de kunder jag har haft hittills har varit bekantas bekanta till mamma, andra har läst artikeln i tidningen och endel har hittat mig genom bloggen. Just nu gör jag väl ingen reklam, utan jag visar mest bara upp mina bilder här i bloggen. Sen har jag ju även hemsidan, men än har jag inte lagt ut några stora erbjudanden här på bloggen. Men det kommer komma i början av nästa år!

Vad får du ut i lön?
- Jag tar inte ut någon fast lön, utan jag tar ut de pengar som jag behöver.

Svar - företag del 1

Hur är det att driva ett eget företag?
- Att ha ett eget företag är verkligen jätteroligt. Jag älskar allt som har med fotograferandet att göra, då även företaget. Men det är väldigt mycket jobb och datum man måste ha koll på, alla papper ska skickas in i tid samt att man måste hålla på med bokföringen samt skicka ut fakturor.

Innan man har lärt sig hur allting fungerar är det väldigt krångligt, man måste verkligen lägga ner tid på att lära sig. Det är viktigt att allting blir rätt, med skatter och liknande. Jag har gått på en föreläsning om eget företagande samt att jag har läst på mycket hemma, men fortfarande är det många saker som jag inte riktigt har kläm på!

Ett tips till alla som funderar på att starta eget: jag tycker bara att man ska starta om fotograferandet är något som man planerar att hålla på med på heltid. Att bara ha det som en hobbyverksamhet kan tyckas lite onödigt då ett företag är ett heltidsjobb. Självklart kan man ha ett jobb på sidan om till en början, man måste ju känna sig för lite. Som det är för mig just nu, så har jag inget jobb på sidan om. Jag skulle helt enkelt inte hinna med det!

Hur går det till när man startar ett företag?
- Man fyller i papper som man skickar till Skattemyndigheterna.



Hur vet man vilka priser som är rimliga?

- När jag satt mina priser kollade jag runt på andra fotografers hemsidor och tittade vad dom tog betalt. Sen får man tänka på att vara rätt låg i början, och höja eftersom.

Är det svårt att ha disciplin och motivation att få jobb gjort när man jobbar hemifrån?
- Det är väldigt lätt att man gör tusen saker samtidigt som man sitter och redigerar, men jag brukar avsätta tider som jag bara redigerar, svarar på mail och liknande. Annars går det faktiskt väldigt bra att redigera och hålla på med annat samtidigt, ingenting som har hindrat mig. Men klart att man får mer gjort om man bara koncentrerar sig på en sak.

Jag sitter alltid uppe med Photoshop så jag småjobbar mest hela tiden, men det känns aldrig jobbigt och det är ju huvudsaken.

24 december


Foto: Jag

Redan nu vill jag säga att dagens inlägg kommer att dyka upp här i morgon, måste bara förbereda ;-)

Hoppas att ni får en jättebra dag allesammans, så hörs vi mer senare ikväll eller imorgon.

GOD JUL! :-D

2008 och 2009

Efter varje fotosession kollar jag alltid igenom bilderna och försöker komma på vad jag hade kunnat göra bättre. Sen tar jag alltid med mig det till nästa plåtning, för att det ska bli ännu bättre bilder. Det är inte alltid så lätt att se under en plåtning vad som kan göras bättre, utan man upptäcker oftast det i efterhand.

Bilderna till vänster är tagna hösten 2008, medans bilderna till höger är tagna hösten 2009.


Till vänster - modell: Linnea, Canon EOS 400D, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6
Till höger - modell: Julia, Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll


Till vänster - modell: Micaela, Canon EOS 400D, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6
Till höger - modell: Natalie, Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll

Svar - foto

Hur lång tid ungefär tog det tills du blev så duktig inom foto?
- Jag började fota med kompaktkamera julen -06, har fotat med systemkamera sedan julen -07. Det var även då som jag började fota manuellt, är ju ingen höjdare att försöka fota manuellt med en kompaktkamera. Själv tycker jag att jag började fotografera seriöst -07, imorgon har jag isf fotat seriöst i 2 år, varav jag fotat porträtt i ett år.

Vad är din hemlighet för att få så superklara ögon och skarpa bilder?
- Jag hittar platser med bra ljus, använder mig utav ett objektiv med en stor bländare - Canon EF 50mm f/1,8 ll. Sen sätter jag fokusen precis där ögonen är. Många gånger används även reflexskärmen, men det behövs inte alltid. På denna bild använde jag bara snön som upplättning. Läs detta inlägg - ta knivskarpa porträtt.

Jag skulle vilja veta om bländaren, vad är det egentligen?
- Jag skrev ett enskilt inlägg om bländaren i somras, det inlägget hittar du här.


Bilder: Jag

Angående Nikon och dess ISO-fungerande, dom kamerorna har väl ingen ISO-knapp utan man får gå in i menyn och fixa det eller? Blir inte det lite jobbigt?
- Precis som du skriver så har Nikons instegskameror sin ISO-knapp inne i menyn. (Nikons semiproffskameror har isoknapp på huset). Eftersom att jag själv inte arbetar med en Nikon kan jag inte riktigt svara på om det är jobbigt, det är väl en vanesak. Personligen tycker jag att det är extremt bekvämt att min 40D har en enskild ISO-knapp på ovansidan. Går snabbt och enkelt att ändra ISOt.

Drömkamera?

- Min drömkamera finns bara i drömmarna ;-) Min drömkamera vill jag designa helt själv, precis så som jag vill ha den. Men av de kamerorna som finns på marknaden idag så skulle jag vilja ha en Canon EOS 1Ds mark lll.

Vilken är den svåraste fotografering du gjort och varför?
- Oj den svåraste. Alla fotograferingar är ju en utmaning i sig då man ska ta fram det bästa ur allt och alla kunder är ju olika. Men ingen fotografering är svår, det blir vad man gör det till. Man får se allt som en utmaning.

Är kameran allt?

Sitter just nu och diskuterar med två personer på MSN angående folk som vill ha tips på bra systemkameror och objektiv.
Tänkte att detta kunde vara rätt intressant att skriva om då det är ett ständigt prat om detta. Flera bloggare får frågor varje dag där folk vill att dom ska tipsa om bra systemkameror eller att dom vill ha något objektiv som kan ta grymma bilder.

Har man en systemkamera och vill utöka utrustningen tycker jag personligen att man får ta reda på saker själv. Är man intresserad så tar man reda på saker! Vill man veta vilka objektiv som är bra, kolla cyberphoto.se, läs recensioner eller fråga folk på fotosidan. Men kom ihåg, bara för att någon tycker en sak så behöver ju inte ni tycka samma när ni väl har fått hem objektivet.


Foto: Fabian

Sen kommer vi till den grupp människor som alltid frågar "Åhh så fina bilder, vad har du för kamera?". Jag brukar bli paff när jag läser sånnahär kommentarer. Vänta nu, är det bara kameran som gör bilden? Vad hände med människan bakom då, som faktiskt råkar stå för inställningarna?

Min bror köpte en 400D ett tag efter att jag fått min,
både fotade med en Canon EOS 400D och ett Canon EF 50mm f.1,8 ll. Blev våra bilder likadana? Nej, det blev dom inte. Jag satt min 400D i handen på syster och hon fick ta några bilderna. Syntes det att bilderna var tagna med systemkamera? Nej, det gjorde det inte. De bilderna kunde ha varit tagna med vilken kamera som helst.

Här nedan är två bilder jag tagit, en med systemkamera och en med kompaktkamera. Om inte jag skrivit under vilken kamera jag använt, så tror jag inte att ni hade kunnat gissa vilken kamera jag använt.

Återigen, är det kameran som gör bilden? Nej, det är det inte.
Kameran är bara att verktyg för att kunna ta fram de bilder som man vill ha. Kameran är bara ett verktyg för att kunna spara ögonblick.


Canon EOS 400D + Canon EF 50mm f.1,8 ll vs. Sony DSC-w50
Foton: Jag

Micaela


Modell:
Micaela
Fotograf: Jag

En bild på Micaela från i lördags.

Har suttit nu i några timmar och gjort småjusteringar på hemsidan,
ska finslipa på några erbjudanden inför nästa år sen kommer även dom komma upp där :-)

Önskeinlägg - fota fyrverkerier



Eftersom att jag inte är så insatt i hur man fotar fyrverkerier bad jag Fabian skriva detta inlägg.



Ett vanligt misstag många gör när de fotar fyrverkerier är att jaga raketerna i lufter genom sökaren på kameran och försöka fota i det ögonblicket raketen smäller i luften. Detta är en ganska svår utmaning och det är sällan man får det resultatet som man önskar. Här är min guide för hur man får bättre bilder på fyrverkerier. Vad du behöver är:

 

- Stativ eller något stadigt att ställa kameran på så att den står stilla.

- Ett vidvinkligt objektiv. Ett 18-55mm kitobjektiv funkar jättebra. Du behöver inget ljuskänsligt objektiv eftersom vi kommer att jobba med liten bländare. Tele går också bra, men då måste man nästan använda stativ.

-Fjärrutlösare – Inget måste men bra att ha.

 

Tanken är att vi ska fånga fyrverkerierna under en längre stund hellre än att fota precis när det smäller. Många fyrverkerier brinner under en längre stund vilket gör att man behöver slutartider på över 10 sekunder för att fånga hela krevaden.

 

Först och främst ska man ställa in fokusen på kameran på oändlighet. Det kommer vara mörkt så lättast är bara att titta i sökaren och fokusera på nått som är långt bort och se till att ha objektivet inställt på så kort brännvidd som möjligt. Man kan fokusera mot exempelvis ett hus eller liknande.

 

Sedan slår du om på objektivet så att fokusen är manuell. Det är så att kameran inte ska behöva leta efter nått att fokusera på när du siktar den mot himlen. Montera kameran på ett stativ och sikta den mot himlen, försök gärna ha lite av horisonten eller marken med i bild.

 

När man fotar fyrverkerier så ska man fota med manuella inställningar (M på inställningsratten). Ställ in ISO200 och bländare runt f/20-22. Slutartiden kan variera lite. Som ni ser i mina exempel nedan så har jag använt mellan 10-20 sekunder. Man kan använda ännu längre för att fånga många fyrverkerier men man kan då i efterbehandlingen behöva mörka ner himlen lite så att den blir svart.

 

Som en sista notering så kan jag avslöja att jag till och med använde den så kallade ”bulb” inställningen för slutartiden när jag tog bilderna nedan. Det betyder att jag själv valde slutartiden genom att hålla in avtryckaren så länge som jag ville att kameran skulle exponera. Jag räknade alltså sekunderna i huvudet. Men att ställa in tiden manuellt funkar bra det med. Kolla din kameras instruktionsbok för att se hur du hittar denna funktion.


Foton: Fabian

Till vänster, Canon EOS 450D, SIGMA 70-200mm F2.8 II EX DG - @ 200mm, ISO 200, 11" & f.22
Till höger, Canon EOS 450D, SIGMA 70-200mm F2.8 II EX DG - @ 200mm, ISO 200, 15" & f.22


Stina


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 320, 1/60 & f.3,5

Modell:
Stina
Fotograf: Jag
Hår och smink: Klara

Denna bild togs just efter att jag tagit denna behind the scenes-bild.

Nu ska jag och pappa ut i snöovädret, det har snöat helt galet mycket de senaste två dagarna och det snöar fortfarande. Vi får se om vi tar oss fram någonstans, det är lite smått kaos då dom knappt har plogat.

Följdfråga



Svar: Fick en följdfråga till detta inlägg. Sätt kamerans programratt på M, då får du full kontroll över exponeringen. ISO 800, bländare 1,8 och 1/20 handhållet bör inte vara något problem. Men det beror ju såklart på vad det är som ska fotograferas. Testa att dra upp ISOt till 1600, då kan du ju använda en lite snabbare slutartid.

Jag försöker alltid hålla koll på exponeringen eftersom att jag nästan inte gör någon redigering i Camera Raw. Försök få bilden så korrekt exponerad som möjligt direkt i kameran då slipper man så mycket efterredigering.


Min Canon EOS 40D
Bild: Jag

Just sitting


Modell:
Micaela
Fotograf: Jag

Här kommer en till bild på Micaela,
just nu sitter sitter jag och svarar på ett par frågor. Vill ni veta något mer angående foto och mitt företag? Ställ frågorna här.

Ni som vill läsa lite längre inlägg om något, glöm inte bort Önskeinlägg. Jag skriver inskilda inlägg om allt ni önskar!

Fotografera djur



Att fotografera djur är något som jag tycker är jätteroligt, kanske inget som jag gör jätteofta men någongång då och då händer det. Eftersom att jag själv har en massa djur så finns ju alla tillgängliga hela tiden.

Hur som helst, kaninerna fotar jag alltid när dom springer löst. Antingen i skogen eller på gräsmattan. Brukar för det mesta använda mig av ett teleobjektiv, annars så använder jag mig av mitt fasta 50 men då får man se till att följa efter dom lite mer. Men eftersom att kaniner sällan sitter still så rekommenderar jag att använda ett tele.

När jag fotar djur försöker jag alltid ta bilderna i samma nivå som dem.


Till vänster, Canon EOS 400D, Sigma AF 70-300/4-5,6 DG APO Zoom Macro
Till höger, Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll

När jag fotar hundar och katter gäller samma sak, samma nivå och helst ett teleobjektiv. Eftersom att det är lättare att fånga hundar och katters uppmärksamhet kan det vara bra om man har någon som hjälper till för att få djuret att titta åt det håll man vill. Annars kan man helt enkelt fota när dom leker.


Canon EOS 400D, Sigma AF 70-300/4-5,6 DG APO Zoom Macro

Önskeinlägg - fota i mörker



ÖNSKEINLÄGG
> Fokus på ögonen

Fotar man i mörker krävs det nästan att man har ett objektiv med en stor bländare (läs mer om bländaren här). Sen beror det även på vad det är man ska fota. Är det bilder inomhus på människor kanske man måste fundera på att använda en upplättningslixt, ett ljusstarkt objektiv, högt ISO och lite längre slutartid, runt 1/60 sek brukar funka. Slutartiden 1/60 fryser inte rörelser helt, utan rör man en arm kan det bli rörelseoskärpa.

Ska man fota utomhus går det oftast bra att vara utan stativ om man inte vill fota med lång slutartid såklart. Annars kan man stå nära någon ljuskälla, under en gatlampa eller något liknande.

På bilderna här nedanför höll jag i kameran:


Till vänster, Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll - @ 50mm, ISO 200, 1/20 & f.1,8
Till höger, Canon EOS 40D, Canon EF 24-70mm f.2,8 L USM - @ 28mm, ISO 1250, 1/20 & f.2,8

Just smile




Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 320, 1/50 & f.2,8

Modell:
Micaela
Fotograf: Jag

Avslutar dagen med en bild på Micaela från i lördags, åh vad jag älskar när solen lyser och snön lättar upp så otroligt fint. På bilden ovan användes ingen reflexskärm, helt underbart!

Att gilla det man gör


Foto: Fabian

"Du inspirerar verkligen med din passion för det du gör", så stod det i ett sms som jag fick tidigare ikväll. Jag väljer att skriva om detta i ett inlägg för jag vill verkligen lyfta fram att det är otroligt viktigt att gilla det man gör.

För mig har det alltid varit en självklarhet att bara göra det som jag gillar,
ingen har någonsin kunnat tvinga mig att göra något som jag inte vill (ja, jag är tjurig). Jag mår bra av att göra sånt som jag gillar, att få hålla på med foto är som en dröm för mig. Det finns inget som är så avslappnade som att ta kameran och gå ut en sväng, bara kunna koppla bort allt för en stund.

Eller att få möta en massa nya underbara människor på alla fotojobb,
att få jobba med bilderna efteråt och sedan leverera dom. Glada kunder gör mig glad och inspirerad att forsätta samt att dom får mig att känna att jag verkligen har valt rätt väg.

Ingen har någonsin kunnat få mig att tänka annorlunda
och ingen kommer någonsin kunna få mig att göra något annat. Man ska inte låta någon förstöra ens drömmar. Att gilla det man gör är viktigare än vad man tror, och allt går om man vill, hur svårt det än är - tro mig!

Cold winter happiness




Modell:
Stina
Fotograf: Jag
Hår och smink: Klara

En till bild på Stina,
har varit duktig och redigerat klart samt skickat bilderna till henne.

Nu kan jag ta det lugnt tills på tisdag då jag ska fotografera igen sen tar jag faktiskt jullov .. ja, i ett par dagar!

Ta fina julbilder



Vad passar bättre såhär i juletider än en guide hur man kan ta fina julbilder?

Att fota julgranen är ett perfekt exempel om man vill få juliga bilder. Jag är helt såld på bokeh (rund oskärpa - läs mer om det här) så när jag tog min bild la jag glitter runt ett julgransljus sedan letade jag rätt på en julgranskula som inte speglade så mycket för jag ville inte att rummet och jag skulle synas.

Har man en ljuskälla i bakgrunden (i detta fall julgransljusen) så blir det automatiskt bokeh om man sätter fokusen på motivet i förgrunden. Ett tips, vill man få bokeh i sina bilder är det lättast om man har ett objektiv som har en stor bländare. Här använde jag mig utav ett Canon EF 50mm f.1,8 ll.

När jag redigerade bilden gjorde jag det först i Camera Raw, sen i Photoshop ändrade jag lite i  färgbalansen för att få till den lila tonen.

Såhär blev resultatet:


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 500, 1/80 & f.1,8

Stina


Modell: Stina
Fotograf: Jag
Hår och smink: Klara

Första bilden från dagens fotografering, det var roligt att få jobba med nya ansikten! Stina önskade att jag skulle lotta ut en fotografering men jag erbjöd henne en TFP-plåtning istället :-)

Nu ska jag fortsätta redigera och senare ikväll kommer dagens inlägg upp, samt bilder på både Micaela och Stina!

Morgan

Modell: Morgan
Fotograf: Jag

En bild som jag tog 24 juli,
att det ska vara så svårt att få ungar att fastna på bild :-) Detta blev bara en spontanbild, hade kunnat ändra många saker på den. Men jag gillar den ändå :-)

Glädje




Modell: Morgan
Fotograf: Jag

"Lätt att dricka men svår att fånga"

Dessa två bilder är sommar och glädje för mig.

Micaela


Modell: Micaela
Fotograf: Jag

Bjuder på en till bild på fina Micaela, hon har utvecklats massor framför kameran sedan vi plåtade sist. Kommer absolut bli fler fotograferingar framöver!

Har precis packat iordning allting inför morgondagens plåtning,
kollade vädret nyss och det skulle vara precis som idag. Gäller alltså att klä sig ordentligt!

Gatufoto – även känt som ”Street Photography”


Eftersom att jag vill få lite variation i dagens inlägg bad jag Fabian skriva ett inlägg om gatufoto, kan ju vara roligt att läsa om något annat än porträttfotografering.



Gatufoto är en typ av dokumentär fotografering. Meningen är att dokumentera människor i den vardagliga urbana miljön. Det kan vara t.ex. på stan, köpcentrum, demonstrationer och så vidare. Man ska försöka att störa så lite i bilden som möjligt, alltså är tanken att man inte frågar om lov att ta en bild. Man tar den bara.

Är det okej att ta en bild på en person på stan utan att fråga om lov?

Ja det är helt okej att ta en bild på vem som helst, när som helst utan att fråga om lov. Enligt lagen så får man fota vad och vem som helst i Sverige så länge det inte är ett skyddsobjekt. Men använder man sunt förnuft så bör man inte lägga upp bilder på sin blogg som kan uppfattas som kränkande mot personen på bilden. Läs mer om fotograferande och lagen här.

Vad ska man göra om någon man fotat kommer fram och frågar?

Oftast så räcker det att man förklarar att man är amatörfotograf och att man sysslar med gatufoto. Man kan även ge ett visitkort eller sin e-post adress till personen och erbjuda den att maila dig så du kan skicka bilden till personen. Det är sällan personer blir arga och som en sista utväg kan man erbjuda sig att radera bilden, även om detta inte är något du faktiskt behöver göra enligt lagen.

Bilder från gatufoto är tänkt att upplevas som om att man är närvarande i bilden. Att fotografen varit närvarande vid fototillfället. Det är alltså mest ”korrekt” att fota med lite kortare brännvidder. 28-35 mm brukar vara det vanligaste. Alltså funkar ett kitobjektiv på 18-55 mm ganska bra för gatufoto (se mer om brännviddsförlängning här). Detta gör det lite mer utmanande att fotografera eftersom man ofta inte kan stå längre bort än några meter när man fotar. Men man kan självklart använda sig utav ett teleobjektiv också om man inte vill gå så nära.

 

Foto: Jag

Micaela gånger tre


Modell: Micaela
Fotograf: Jag

Kallt var det idag, tyckte synd om Micaela som bara hade en kofta och leggings. Men hon gjorde det jättebra iallafall :-)

Här nedan ser ni samma bild som ovan fast den första är med mättade färger och den andra är svartvit.


Färg eller svartvit




Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 200, 1/400 & f.2,0


Modell:
Julia L
Fotograf: Jag
Assistent: Sofia

Julia i färg och svartvit.
Har precis fikat litegrann och nu ska jag ta tag med Micaelas bilder, dom såg riktigt fina ut i kameran så detta ska bli roligt!

19 december


Bild från i höstas

Foto:
Jag


Nu ska jag gå och möta upp Micaela, tidigare i veckan när jag kollade vad det skulle vara för väder idag så skulle det vara -11 och mulet. Men det är nästan soligt och bara -5!

Platsen vi ska hålla till på är iallafall den här ovan, men nu är det såklart massa snö där. Bilder kommer ni nog få se senare i eftermiddag :-)

Frågestund om foto och företaget

Fick tre frågor angående mitt företag igår, då kom jag på den smarta idén att köra igång en frågestund som bara handlar om foto och företaget.

Jag säger stopp när jag tycker att det räcker, men nu får ni chansen att fråga ALLT ni vill veta angående detta ämne.


Linnea


Modell:
Linnea
Fotograf:
Jag
Assistent:
Alecsandra


En bild på fina Linnea från Oktober, har inte alls visat många bilder från denna fotografering men det kommer, jag lovar :-)

Nu ska jag iallafall strax skutta iväg till posten, ni kan fortfarande gissa vad det är jag ska hämta. Gissar gör ni här. Men vad det är, det får ni se senare ikväll eller imorgon.

Bra kameraväskor


Under mina år som fotointresserad har jag lärt mig av mina egna erfarenheter, att köpa en liten kameraväska är ingenting som man tjänar på i längden. Förr eller senare köper man alltid fler objektiv eller kanske en blixt. Redan då inser man nog att man måste ha en större väska, för den man köpte från början blev helt plötsligt för liten.

Här nedan är tre exempel på bra väskor som är väldigt rymliga. En aningens dyrarare men som sagt, det tjänar man på i längden.




Foto: Fabian

Flipside 400 AW
- Nypris 1300 kr
Det som är nerpackat i väskan på bilden är en Canon EOS 5D mark ll + bg, Canon EF 24-70/2,8 L USM + Canon EF 70-200/4,0L IS USM och Canon EF 50mm/1,4 USM.

Stor och bra ryggsäck som rymmer mycket utrustning. Smart förvaring där man bara kommer åt utrustningen från ryggen gör detta till en perfekt väska att ha där stöldrisken är hög.




Foto:
Jag


LowePro Nova 200 AW
- Nypris 1200 kr
Rymmer utan problem en Canon EOS 40D + bg, Canon EOS 5D mark ll + bg, Canon EF 24-70/2,8 L USM och Canon EF 50mm/1,4 USM.

Detta är den väskan som jag använder mig av, köpte den i början av augusti och jag är mer än nöjd. Den rymmer allt som jag behöver, det går att möblera om den på många olika sätt och den är väl vadderad. Helt klart ett superbra köp!




Foto: Fabian

Lowepro Stealth Reporter D200AW
- Nypris 995 kr
Det som är nerpackat i väskan på bilden är en Canon EOS 5D mark ll + bg. Canon EF 24-70/2,8 L USM + Canon EF 70-200/4,0L IS USM, Canon EF 50mm/1,4 USM och Canon Speelite 580EXII.

Liten och nätt axelremsväska. Perfekt för de utflykterna där man inte behöver bära med sig mer än kameran med ett objektiv plus något extra tillbehör.

Några naturbilder

Engång i tiden så kunde jag faktiskt fota natur, men jag kan inte alls se motiven längre och det är inte heller lätt att tvinga sig själv att ta några bilder. Men det går ingen nöd på mig om jag inte fotar natur, det är ju bra iallafall :-)

Detta är iallafall några blandade bilder från våren och sommaren 2009.











Mer tävlingar?

Om jag kommer ha någon fler fototävling här i bloggen, vad tycker ni då att vinsten ska vara? Reflexskärmar, filter, något annat? Kom jättegärna med förslag, jag vill veta :-) Det är ju trotsallt ni som ska tävla!

Kom bara ihåg att det ska vara fotorelaterade saker!

Bättre porträttbilder del 2



> Läs bättre porträttbilder del 1 här.

* Prata med modellen - Bilderna blir alltid bäst om modellen är avslappnad. Prata gärna undertiden som du fotograferar.

* Använd zoom - Att använda ett zoomobjektiv kan vara ett bra tips om modellen är nervös. Endel gillar inte att man går så nära med kameran och använder man då t.ex. ett 50mm måste man ju gå relativt nära. Om man använder ett telezoom måste man ju stå en bit ifrån.

* Ta MÅNGA bilder - Större chans att man får ännu fler bra bilder om man tar många bilder, fotar man parporträtt eller bröllop är det extra viktigt att man tar många bilder. Kameran ska gå varm!

* Barnfotografering - Barn fotar man när dom leker för att få fram de bästa bilderna, barn är så spontana och det är just dom ögonblicken man vill fånga. Jag använder alltid ett telezoom när jag fotar barn, just för att man inte ska behöva "jaga" dom med ett 50mm.


Foto: Alecsandra

Önskeinlägg - fokus

Här kommer första önskeinlägget, hoppas att ni uppskattar det!


> Tre tips för bättre porträtt
> Porträttspecial

Det viktigaste när man fotar porträtt enligt mig, är att få fokus på ögonen. Jag skrev litegrann om hur man får ögonen fina här. När jag fotar porträtt använder jag mig alltid utav ett Canon EF 50mm f/1,8 ll. Bländaren ställer jag in mellan 1,8-3,2 beroende på vilket ljus jag vill ha.

Använder man en stor bländare (t.ex 1,8) får man vara noga med att fokusen hamnar rätt. Vill man få porträtt där fokusen hamnar rätt är ett tips att ändra fokuspunkterna, jag har alla fokuspunkter aktiverade för när jag fotar så tar jag både vertikala och liggande bilder och då blir det bara en massa extrajobb att hålla på och ändra fokuspunkterna.

På filmen här ovan kan ni se hur jag flyttar kameran efter att jag har tagit fokusen på ögonen, det är inga stora rörelser jag gör så titta ordentligt.

När jag tar ett porträtt riktar jag kameran mot ögonen (där fokusen ska vara), sen håller jag in avtryckaren halvvägs och så komponerar jag om bilden som jag vill ha den. Det man får tänka på är att inte göra så stora rörelser med kameran efter att man "fäst" fokusen på ögonen. Vill man kan man ju också lägga på lite skärpa i Photoshop.


Syster och Mira
Foto:
Jag


Läsvärda inlägg



Jag ägnar flera timmar varje vecka åt att komma på roliga och lärorika inlägg för er läsare.
För att ni lättare ska kunna hitta ett inlägg om ni vill gå tillbaka och läsa, så samlar jag alla läsvärda inlägg här istället.

Detta inlägg kommer ligga som en snabblänk i menyn, så att ni inte behöver leta i arkivet. Vill ni länka till något av dessa inlägg så får ni självklart göra det!




Bländare
Förklarar lite snabbt vad bländaren är för något och visar exempelbilder.

Ljusmätning
Jag förklarar de fyra olika ljusmätningsmetoderna.

ISO
Jag förklarar vad ISO är för något och visar exempelbilder.

Ta kontrollen
Jag berättar lite mer om inställningarna på kameran och hur man enkelt kan ta kontroll över exponeringen.

Histogrammet
Vad är histogrammet och hur använder man det?




Kameraguide
Jag tipsar om ett par bra instegskameror.

Prisvärda tillbehör
Tipsar om prisvärda tillbehör som man inte får glömma.

Objektivguide
Tipsar om bra objektiv.

Fasta objektiv
Fördelar och nackdelar med fasta objektiv.

Telezoom
Fördelar och nackdelar med telezoom.

Normalzoom
Fördelar och nackdelar med normalzoom.

Kompaktkameror
Jag tipsar om kompaktkameror som jag har kollat lite närmare på.

Välj rätt objektiv
Berättar om olika objektiv, samt visar bilder på olika brännvidder med crop och fullformat.

Vad betyder allt på objektivet?
Förklarar vad allt på objektivet betyder.

Dessa objektiv använder jag
Jag berättar om vilka objektiv jag använder när jag fotar porträtt, natur osv.

Blixt - inbyggd och extern
Jag visar skillnaden mellan den inbyggda blixten och en extern, samt hur man kan rikta den för bästa möjliga ljus.

Kan du rekommendera ett 50mm?
Är detta ett objektiv som jag kan rekommendera?

Recension Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
En recension av mitt underbara telezoom.

Recension Canon EF 85mm f.1,8 USM
En recension av min fasta porträttglugg.




Före/efter
Visar en före- och efterbild på en redigering.

Före/efter 2
Visar en före- och efterbild på en redigering.

Öka exponeringen
Jag förklarar steg för steg hur man ökar exponeringen (ljusar upp bilden) i Photoshop.

Fixa till hyn
Förklarar hur man använder klonstämpeln för att fixa till hyn i Photoshop.

Kurvor
Förklarar lite mer vad kurvor är för något.

Photoshop - Vinjettering
En Photoshopguide hur man gör en vinjettering.

Brända högdagrar
Hur räddar man brända högdagrar?

Redigering i Camera Raw
Hur jag redigerar i Raw.




Tre tips för bättre porträtt
Tre enkla tips för bättre porträttbilder.

Fokus på ögonen
Jag förklarar hur man gör för att få fokus på ögonen, visar även med ett filmklipp.

10 snabba tips
10 saker man kan tänka på.

Fota landskap
Berättar lite mer om komposition vid landskapsfotografering, samt tredjedelsregeln.

Ta magiska bilder med lång slutartid
Berättar hur man tar magiska bilder så att vattnet ser lent ut.

Ta bilder med lång slutartid och några följdfrågor
Lek med lång slutartid för att få fram effektfulla bilder.

Med och utan reflexskärm
Visar skillnaden med och utan reflexskärm.

Hur gör man om reflexskärmen bländar modellen?
Jag berättar om mina bästa knep för att undvika att blända modellen.

Fotograferande och lagen
Berättar mer om fotograferande och lagen, mycket viktigt!

Är kameran allt?
Försöker få fram ett budskap om att det inte är kameran som gör hela bilden.

Hur jag lägger upp en fotografering
Såhär lägger jag upp en fotografering.

Porträttspecial
En special där jag berättar mer om bakgrund, komposition och ljus.

Skillnaden mellan RAW och JPG
Jag berättar mer om den otroligt stora skillnaden mellan RAW och JPG.

RAW-filer
Hur gör man för att ladda upp Raw-filer på sin blogg?

Upphovsrättslagen
Jag förklarar vad man får och inte får göra när det gäller att kopiera bilder.

Facebook - äganderätten?
Vad gäller egentligen när man laddar upp bilder på Facebook och liknande sidor?

Fotografera i kyrkan
Mina bästa tips när man ska fotografera i kyrkan.




Kameravård
Berättar hur viktigt det är att hålla sin kamera ren, samt vad man kan använda när man rengör.

Leverans av bilder och några följdfrågor
Jag berättar hur jag gör när jag gör klart och levererar bilderna från en fotografering.

Att våga tro på sig själv
Jag skriver hur viktigt det är att våga tro på sig själv!

Beställa fotoförstoringar
Beställa bilder – mått och upplösning.

Ung vs. erfaren fotograf
Jag förklarar skillnaden.

Att ha företag
Jag berättar hur det är att ha eget företag.

Att vara ung företagare
Jag berättar hur det är att vara en ung företagare.

Några frågor om att starta eget
Jag svarar på några frågor om att ha eget företag.

Planering inför en fotografering
Vem fixar vad?

Starta eget
Jag svarar på lite läsarfrågor.

Vad ska man ta betalt?
Hur mycket ska man ta betalt?

Tänkvärt
Något mycket tänkvärt.

Helena och Daniel


Helena och Daniel

Foto:
Jag


Jag vaknade för en liten stund sedan och det är -19 grader ute! Helt ärligt så stannar jag nog inne idag, har litegrann att göra här vid datorn. Ni kan ialafall räkna med en hel del uppdatering idag :-)

Här ovan ser ni iallafall ett kärleksporträtt från i lördags, både svartvit och i färg.

bloglovin


Vinnaren av fototävlingen

Vinnaren av fototävlingen blev MALIN HEDMAN, 13 år. Hon vann med totalt 55 röster. Tvåan hade totalt 22 röster. Stort grattis till dig Malin! :-)

Jag och Magnus tackar för denna gång och vi hoppas på att ni vill vara med på nästa tävling också!

Manuell vs. auto



Som en fortsättning på måndagens inlägg hade ja tänkt skriva litegrann om skillnaderna mellan manuell och auto.



När jag tog bilden längst till vänster med M (manuell) inställd på programratten så hade jag full kontroll över exponeringen. Jag använde mig utav en lite längre slutartid så att jag skulle slippa höja ISOt ännu mer. Om jag hade använt en snabbare slutartid hade jag varit tvungen att höja ISOt för att slippa en underexponerad bild.

På autobilden (i mitten) ser ni att kameran valde att använda pop-up-blixten. Eftersom att blixten går rakt mot motivet bildas det även skuggor. Kameran valde även att sänka ISOt lite samt använda en mindre bländare och en lite snabbare slutartid. Läs mer om blixtfoto här - har bl.a skrivit lite om hur man undviker skuggor.

På bilden där jag använde mig utav inställningen P (programautomatik) valde kameran att använda samma bländare som jag hade på den manuella bilden. Men den valde en liten snabbare tid. Jag har själv inga erfarenheter av P-läget eftersom att jag av en vana alltid använder det manuella läget (M),  men vad jag har hört så blir bilderna oftast underexponerade med ett steg på Canon om man använder P-läget. Kolla exempel på under-, korrekt och överexponerade bilder här.

Några favoriter från sommaren 2009!


Modell:
Natalie



Modell: Julia


Sötaste lilla Rasmus


Tre bilder jag tagit under sommaren som jag tycker om extra mycket.
Att fota portätt på sommaren är bland det bästa jag vet!

Fråga - leka med slutartiden



Svar: Det jag förstår av din fråga är att du bara ändrar slutartiden när du leker med slutartiden. När man använder sig utav en längre slutartid måste man även använda en mindre bländare så att kameran släpper in mindre ljus under en längre tid. Ställ in kamerans programratt på M så att du får full kontroll över inställningarna. Testa ställ in slutartiden på 3", bländaren på 6.0 och ISO på 100 eller 200 och ta en bild.

När man tar bilder på lampor med lång slutartid tycker jag att det räcker med en slutartid på 2-3 sekunder. Och en bländare runt 6.0.

Lycka till!


Syster


Modell: Syster
Fotograf: Jag

Här kommer bilden som är med i slutet av denna film,
nu är det dags för middag!

En fråga från Matilda



Svar: Jag fotar människor i hela landet, vill man boka en porträttfotografering står kunden för reseersättning, dvs. priset för bensinen eller biljetterna. Annars är jag i Stockholm med jämna mellanrum, även fast det inte är räknat som "jobbresa" så kan jag tänka mig att ta upp några bokningar.

Vill man boka mig skickar man ett mail till [email protected] , prislistor finns på min hemsida.


Helena och Daniel
Foto: Jag

Ta kontrollen


Foto:
Jag


När man köper en systemkamera tänker väl de flesta att autoläget är det bästa. Eftersom att kameran ställer in allt själv. Det du behöver göra är att sikta och trycka av, kan tyckas praktiskt. Men man blir ju rätt begränsad.

Därför hade jag tänkt skriva lite kort om den "kreativa zonen" på kamerans programratt. Alla förkortningar är Canons modeller, Nikons står inom parantes.

P = Programautomatik - Kameran väljer automatiskt både slutartid och bländaren. Skillnaden mellan P och auto är att programautomatiken inte har någon kontroll över blixten och andra inställningar. P är bra att använda om det är stressigt, kanske man inte hinner bedöma ljuset t.ex.

Av (A på Nikon) = Bländarstyrd automatik - Du väljer vilken bländare du vill ha, då bestämmer kameran vilken slutartid som behövs. Av är bra att använda när man vill ha maximalt med skärpedjup (välj största bländaröppningen), Av är även bra att använda när man vill få en skarp bild. Nästan alla objektiv med fasta brännvidder är som skarpast på 5,6. Så fotar man med en fast brännvidd kan man ju tänka på det. Att använda Av är som sämst om man vill ha en exakt slutartid (om man fotar sport eller liknande), men det borde ni ha räknat ut.

Tv (S på Nikon) = Välj slutartid själv - Du ställer in den slutartiden som du vill ha medans kameran ställer in en bländare som matchar. Tv är bra vid de tillfällena som du vill ha en exakt slutartid, eller t.ex vid mingelfotografering.

M (Samma på Nikon) = Manuell exponering - Det bästa läget enligt mig! När man fotar manuellt har man kontroll på exakt allting som har med exponeringen att göra. Kan vara knepigt i stressiga situationer om man inte är van. Men det gäller att öva mycket! Att börja använda det manuella läget redan från början kan vara ett bra tips. Då blir man snabbare säker på inställningarna.


Foton: Jag

Finalisterna i fototävlingen!

Här är de 10 finalisterna i fototävlingen, röstningen avlutas på onsdag (16/12 kl. 21.00). Ett tips för att få röster till sitt bidrag kan ju vara att skriva om det på sin blogg, lycka till!

Det är EN röst per person som gäller. Man får rösta på sitt eget bidrag om man vill, och när man röstar så skriver man siffran som bidraget har här i kommentarsfältet.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! Stort grattis till Malin Hedman som blev vinnaren av reflexskärmen!




1. Matilda Holmqvist, 17 år.



2. Emelina Franzén, 15 år.



3. Natalie Mark, 18 år



4. Irene Andersson, 19 år



5. Fabian Rubensson, 26 år



6. Helena Avermark, 17 år



7. Ida Molin, 22 år



8. Malin Hedman, 13 år



9. Louise Herlitz, 17 år



10. Julia Eriksson, 17 år

Kärleksporträtt


Daniel och Helena

Foto:
Jag


Två bilder från gårdagens parfotografering,
jag gillar denna bild även fast de kollar åt helt olika håll. Men glädjen är så äkta :-) Frågan är bara vem som skrattade mest, fotografen eller kärleksparet.

Hur jag lägger upp en fotografering


Detta inlägg kommer handla om allt från planeringen för en fotografering tills det att arbetet är avslutat. Dvs, tills bilderna är skickade.


TFP-PLÅTNINGAR
> Läs mer om TFP här.

Denna typ av fotografering görs bara med personer som verkligen behöver bilder till sina portfolios. Jag har blivit mycket hårdare med vem jag väljer att göra en TFP-plåtning med. Först och främst ska personen ha något som jag intresseras av, sen ska den ha någon nytta av bilderna också, exempelvis som jag skrev här ovan -bilder till sin portfolio.

Är man intresserad av att göra en TFP-plåtning är det enklast om man skickar ett mail till mig, mailadressen hittas i menyn till vänster. Har man någon idé som vore häftig att genomföra, skriv ner det, samt bifoga en eller några bilder. Saknas en idé kommer vi på något tillsammans. Men kom ihåg att detta kan vara en chans att fylla på portfolion, så kolla igenom och se om det är någon bild som du tycker saknas.

Tycker jag att det låter intressant får man självklart ett positivt svar tillbaka och då kan planeringen börja. Tillsammans bestäms ett datum och även plats för fotografering.

Att redigera bilder från TFP-plåtningar är ingenting som jag prioriterar om jag har betaljobb som ligger och väntar.


BOKADE FOTOGRAFERINGAR


Vill man boka mig som fotograf skickar man ett mail till [email protected]. Inom 24 timmar får man ett svar där jag skriver ner de lediga tiderna. Handlar det om ett bröllop eller något annat arrangemang där ett datum är bestämt, skriv det i mailet.

Efter avslutad fotografering tar det 4-5 arbetsdagar innan bilderna läggs upp på ett webbalbum. Därefter har man möjlighet att kolla igenom bilderna i lugn och ro, samt bestämma sig för vilka man vill köpa. Sedan redigeras de bilder som valts ut och efter det levereras bilderna antingen via mail eller CD-skiva.


Mira och Noel, barnfotografering den 28 november -09

Foto:
Jag


Välj rätt objektiv



Fabian står för alla bilder i detta inlägg.

VIDVINKEL


Vidvinkel är precis det som det låter, en vid bildvinkel. På bilderna nedan använde vi oss av ett Canon EF 24-70mm f/2.8L USM för att visa skillnaden mellan fullformat och crop (brännviddsförlängning).

Canon EOS 40D har en brännviddsförlängning på 1,6 alltså blir 24mm 38,4mm (24x1,6 = 38,4). Medans 5D mark ll är fullformat (ingen brännviddsförlängning) alltså blir det 24 mm - vilket blir rätt så härlig vidvinkel. Vill man uppnå vidvinkel med en cropsensor bör man använda brännvidden 22mm och neråt. På fullformat är allt under 35mm vidvinkel.

Ett vidvinkelobjektiv använder man alltså om man vill få med mer utav omgivningen. Fotar man landskap kan det bli sköna vyer med ett vidvinkel.



Här ser ni skillnaden med cropsensor och fullformat, samma brännvidd och inställningar. Ingen vidvinkel på 40D medans det blir en rätt kraftig vidvinkel på 5D. Kolla på bilderna ordentligt så ser ni skillnaderna.


NORMAL


Normalzoomar är objektiv som är mellan vidvinkel och tele. Det som vi uppfattar med ögat blir rätt så lika med normalzoomar.

Några vanliga normalzoomar:

* Tamron AF SP 28-75/2,8 XR Di till Canon (Finns även till Nikon, Sony, Minolta och Pentax)
* Canon EF 24-70/2.8 L USM (Användes till bilderna ovan)

24mm brännvidd på fullformat och crop ser ni på bilderna ovan. Här nedan ser ni skillnaden på 70mm mellan crop och fullformat.



TELE


Ett teleobjektiv är ett objektiv med snäv bildvinkel. Används till det mesta, som ni ser på bilderna här nedan får man ju inte med speciellt mycket. Teleobjektiv används som oftast när man fotar sport, men funkar även bra till porträtt och andra typer av fotografering. Något man kan lägga på minnet är att teleobjektiv inte är någon höjdare till macrofotografering, då bör man hellre kika på vad det finns för macroobjektiv.

När jag använder telezoom, så använder jag mig utav ett Canon EF 70-200/4L USM. Här nedan ser ni bilder tagna på 200mm med crop och fullformat. Bilder tagna på 70mm ser ni här ovan.



OBJEKTIV MED FAST BRÄNNVIDD


Objektiv med fast brännvidd går alltså inte zooma med. Dessa fungerar väldigt bra till porträttfotografering, den klassiska porträttgluggen är det fasta "femtit", finns två varianter av det:

* Canon EF 50mm/1,8 ll
* Canon EF 50mm/1,4 USM

Här nedan ser ni bilder tagna på 50mm med crop och fullformat.





LÄS ÄVEN
> Vad betyder allt på objektivet?

Fråga



Svar: Jag var 15 år när jag började fotografera, eller 15,5 om man ska vara exakt ;-) Haha, julen -06 fick jag iallafall min första egna kamera (innan det fotade jag lite med familjens kamera), detta var en kompaktkamera, Sony DSC-w50. Har fotat med systemkamera sedan julen -07.


Min gamla Canon EOS 400D och min nuvarande Canon EOS 40D

Foto:
Jag


Kameravård


Tänk vilken service man har, folk som tar produktbilder åt en ;-)
Foto: Fabian

 

Många tar för givet att sin systemkamera bara går och går och inte behöver någon vidare vård annat än att putsa frontlinsen och LCD skärmen lite då och då. Det är fel. Du som byter objektiv ibland har troligtvist en allt annat än ren kamera inuti. Det man inte tänker på är att varje gång man byter objektiv så letar sig lite dammpartiklar in i kamerahuset och dessa fastnar allt som oftast på spegeln, mattskivan samt på det mest oönskvärda stället av allt,nämligen sensorn.

Hur vet man om man fått damm på sensorn?
Man kan göre ett enkelt test och fotografera en ljus vit yta med så liten bländare som möjligt. Ju mindre bländare man använder desto mer framhävs dammet och de syns oftast som små svarta prickar i bilden.

Att bli av med dammet är faktiskt ganska lätt men man kan inte göra det utan verktyg.
Det absolut enklaste och billigaste är att köpa sig en blåsbälg Den på bilden är köpt hos Scandinavianphoto för ca 70 kr. Många kameror har oftast en automatisk rengöringsfunktion men den räcker alltså inte alltid till för att få bort de mer envisa partiklarna. För dessa ska man använda en blåsbälg och blåsa ut dammet ur kamerahuset och sensorn. I de flesta kameror finns det en funktion i menyerna för ”manuell rengöring”. Kameran fäller då upp spegeln och öppnar slutaren. När detta är gjort så har man från bajonettfattningens öppning fri sikt in till sensorn.

Montera kameran på ett stativ och se till att framsidan pekar nedåt golvet. Har du inget stativ be någon hålla i kameran åt dig. För sedan blåsbälgens spets mot kamerahusets öppning och blås rätt in i kamerahuset, blås gärna flera gånger.  Stoppa inte in spetsen lägre än till precis där kamerahusets öppning är. Annars finns risk att du kommer åt något känsligt i kameran, ex spegel eller AF sensor. Stäng sedan av kameran och montera objektivet igen. När detta är klart så kan du testa att ta en ny bild med liten bländare mot en ljus vit yta. Jämför bilden före och bilden efter. Du kommer garanterat att se färre prickar i bilden än tidigare.

Ett till tips för att minska att kameran exponeras av damm är att ha för vana att rätt ofta tömma sin kameraväska och dammsuga insidan av den. Det är förvånande vad mycket skräp som letar sig in där. Kamerahusets utsida kan man rengöra genom att putsa den med en fuktad och väl urvriden trasa.


11 december


Foto:
Jag


Nattlig uppdatering,
vad jag gör uppe såhär sent vet jag knappt själv. Ganska skönt att sitta uppe helt själv, mamma och pappa sover. Det är mörkt ute, inte en kotte syns till. Julbelysningarna är fortfarande tända hos grannarna och jag lyssnar på musik.

Men jag måste gå och lägga mig snart, ska upp vid 7 imorgon för vid 8 ska jag fota ett luciatåg!

Före/efter

Sånnahär inlägg brukar vara uppskattat att läsa om i alla fotobloggar!



Bilden är från januari 2009, jag och Moas första plåtning.
Varför jag just valde denna bild till detta inlägg var för att det fanns ganska mycket att redigera.

Det jag gjort är:

  • Klonat bort hårstrån
  • Skärpt upp ögonen
  • Kontrast/intensitet
  • Kurvor

Innan jag redigerade bilden i Photoshop gjorde jag den gamla vanliga redigeringen på Raw-filen. Fler inlägg om redigering kan du läsa här och här.

Sommar


Modell:
Natalie N
Fotograf:
Jag

En bild på fina Natalie från sommaren.

Åh vad jag längtar tillbaka, jag tycker inte att detta väder är så charmigt längre. All snö har nästan regnat bort och det är grått och trist varje dag.

Hoppas iallafall att solen tittar fram både fredag och lördag, då det är dags för parporträtt och vanliga porträtt!


5 i topp egna bilder

Att välja ut 5 i topp av sina egna bilder är inte enkelt när man har ett arkiv på över 50.000 bilder. Dessa porträtt är tagna under -09. Jag har skrivit en egen kommentar under varje bild,  jag ville även att någon mer skulle ge bilderna en kommentar så då tog jag Fabian till hjälp.

Klicka på bilderna för att se i större storlek!


5. Min kommentar: När jag såg denna bild i kameran fick jag världens idé om att den skulle bli hur som helst i svartvitt. Sagt och gjort! Använde ingen reflexskärm till denna bild då det var helt underbart ljus under ett träd. Moas blick, pose och allt var helt perfekt.

Fabians kommentar: Denna bilden känns så välplanerad och genomtänkt. Väl valt tema som lyfts fram i sminkningen. Kompositionen sitter som den ska och fotografen har lyckats fånga ett härligt catch light i ögonen som framhäver modellens blick.


 

4. Min kommentar: Denna bild togs på min och Natalies första plåtning tillsammans. Använde ingen reflexskärm men ljuset blev jämnt och fint. Natalies blick tillsammans med leendet får bilden att kännas avslappnad. Detta är en bild som jag alltid har haft i minnet!

Fabians kommentar: Jag gillar kompositionen och att handen i förgrunden är ur fokus. Uttrycket och blicken hos modellen är jättefint och med en känsla av välmående. Härligt ljus och inga störande skuggpartier. Det enda lilla jag kanske hade ändrat i denna bilden vore att rätta till hennes hår som ligger över ansiktet. Men annars en härlig bild!



3. Min kommentar: Denna bild tog jag i slutet av februari, här hade jag absolut ingen aning om vad en reflexskärm var för något. Men ingen bild från denna plåtning fick jobbiga skuggor över sig. Bilden är knappt efterbehandlad, har klonat bort några snöflingor som var i vägen. Men annars är den orörd.

Fabians kommentar: Denna bild har länge varit en av Saras bilder som jag mest tyckt om. Den står sig än idag. Platsen är jättefin och snön frilägger stora delar av bilden. Modellen känns avslappnad med naturlig blick. Att Sara även fångat de dalande snöflingorna i bilden ger det där lilla extra i bilden. Verkligen toppen. Ljuset är idealiskt i bilden snön på marken ger bra upplättningsljus underifrån.



2. Min kommentar: Denna bild la jag inte alls märke till från början, i kameran såg den ut som vilken bild som helst. Men efter att ha sett den i datorn var jag såld. Julias vänstra del av ansiktet blev skuggat, men jag tycker inte att det gjorde något. Bilden är fortfarande talande och ljuset blev helt underbart.

Fabians kommentar: Detta är en av mina favoriter. Förgrunden med gräset och blommorna tillsammans med den neutrala bakgrunden ramar verkligen in modellen i denna bilden. Temat passar bra in på platsen för bilden och modellen känns naturlig och avslappnad. Ljusset för platsen är idealisk och ljuset från reflexskärmen lyfter verkligen fram modellen och budskapet.



1. Min kommentar: Denna bild är inte alls perfekt, den blev rätt så tight beskuren redan i kameran. Men jag kan inte låta bli att älska denna bild. Att fånga barn i spontana ögonblick är viktigt, och detta var verkligen ett sådant. Speglar inte denna bild äkta lycka så vet jag inte vad!

Fabians kommentar: Denna bilden genomsyras av glädje. Ett härligt leende och ett ansiktsuttryck som gör att bilden förmedlar glädje. Jag gillar kompositionen och den underbara bakgrundsoskärpan isolerar verkligen motivet i bilden. Det låga ljuset ger ett jämnt ljus över ansiktet.

Två frågor


Fakturor och F-skattebeviset är vardag för mig

Foto:
Jag




Svar: Först och främst, tack så jättemycket!

Att ha ett eget företag är verkligen jätteroligt. Jag älskar allt som har med fotograferandet att göra, då även företaget. Men det är väldigt mycket jobb och datum man måste ha koll på, alla papper ska skickas in i tid samt att man måste hålla på med bokföringen samt skicka ut fakturor.

Innan man har lärt sig hur allting fungerar är det väldigt krångligt, man måste verkligen lägga ner tid på att lära sig. Det är viktigt att allting blir rätt, med skatter och liknande. Jag har gått på en föreläsning om eget företagande samt att jag har läst på mycket hemma, men fortfarande är det många saker som jag inte riktigt har kläm på!

Ett tips till alla som funderar på att starta eget: jag tycker bara att man ska starta om fotograferandet är något som man planerar att hålla på med på heltid. Att bara ha det som en hobbyverksamhet kan tyckas lite onödigt då ett företag är ett heltidsjobb. Självklart kan man ha ett jobb på sidan om till en början, man måste ju känna sig för lite. Som det är för mig just nu, så har jag inget jobb på sidan om. Jag skulle helt enkelt inte hinna med det!




Svar: Eftersom att jag frilansar är det inte alltid att jag har jobb varje dag men i snitt gör jag ungefär 5 fotojobb i veckan. Har haft stadigt med jobb sedan jag startade företaget, har även fått några större erbjudanden. Men det är ju absolut ingen garanti att man har jobb varje dag eller att man har en fast inkomst.

Det gäller ju även att man ska synas, i somras var jag och fyra andra med i en artikel i Västerbottens lokaltidning. Detta hjälpte otroligt mycket!

Tävla och vinn en reflexskärm!

Det som ligger i potten är alltså en reflexskärm från Tvspelsweb, 56 cm 5i1. Ett tillbehör som man inte har råd att vara utan. Detta är alltså den första tävlingen som hålls här i bloggen och jag och Magnus hoppas att många kommer vilja vara med och tävla!

För att vara med och tävla ska du göra ett nytt inlägg på din blogg, där lägger du upp bilden som du ska tävla med som har något med julen att göra, valfri tolkning. Du skriver ditt namn samt ålder. I inlägget måste du länka till mig, till Tvspelsweb startsida, till reflexskärmen samt till tävlingen. Länkarna ska vara TYDLIGA! När du gjort det skriver du en kommentar till detta inlägg med länken till ditt tävlingsinlägg.

Exempel:
"Jennie Svensson, 17 år.
Jag är med och tävlar hos Sara Marklund om en reflexskärm från Tvspelsweb. Läs mer om tävlingen här!"

Tävlingen avslutas på söndag den 13/12 kl 00.00. Då kommer jag välja ut 10 finalister som kommer att komma upp här på bloggen måndag den 14/12.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Gör bilden mer intressant



Bilden till vänster är tagen den 3 dec, bilden till höger är tagen den 2 dec.
Foto:
Jag


När man tar en bild kanske man inte alltid är så uppmärksam på hur bilden kommer bli, man tar den oftast bara från ett ställe sen går man vidare till nästa motiv. När det handlar om porträtt brukar man oftast ta i spontana ögonblick, men när man fotar ett motiv som står stilla kan man ju faktiskt jobba lite mer med kompositionen.

Som på bilderna ovan, på bilden till vänster stog jag nere på en gångväg. Är man extra uppmärksam ser man att bilden togs i grodperspektiv. Förutom grodperspektivet kom en massa träd med i bilden.

På bilden till höger gick jag upp på kullen vid Uppsala slott,
stod ungefär vid Gunillaklockan. Träden i förgrunden försvann och bilden blir mycket mer intressant att titta på.

Prisvärda tillbehör



Detta inlägg skulle egentligen ha postats igår (4:e december), men eftersom att mitt Internet inte fungerade kommer inlägget idag istället.


REFLEXSKÄRMAR


Vet inte hur många gånger jag har tjatat om reflexskärmar. Kolla skillnaden här, med och utan reflexskärm.

Reflexskärmar finns att köpa hos Tvspelsweb.se, jättebra service och snabb leverans!

* Reflexskärm guld & silver 110 cm
* Reflexskärm guld & vit 110 cm

Att använda en reflexskärm är alltså en stor fördel, ni kan läsa mer recensioner här. En mycket bra sida där man kan se många exempel med och utan reflexskärm i alla sorters ljus.


NÄRBILDSFILTER


Om man inte vill lägga ut pengar på att köpa ett macroobjektiv så kan man alltid köpa närbildsfilter. Annars kanske man har ett telezoomobjektiv med inbygg macrofunktion.

* Close-Up +4, 52mm
* Close-Up +10, 52mm


Foto:
Jag


Dessa bilder ovan tog jag med mitt fd. Sigma AF 70-300/4,5-5,6 DG Zoom Macro, den vänstra bilden är tagen med 300mm (dvs. den maximala brännvidden) och den högra är tagen med 214mm.

> Läs lite mer om brännvidder här.


UV-FILTER


UV-filter finns att köpa till bra pris på Tvspelsweb.se, kolla in här för att se alla olika filter.

Att använda UV-filter på ett objektiv kan vara till stor fördel om man skulle råka tappa objektivet med linse neråt, eller om man skulle råka stöta in linsen någonstans. Då är det i första hand filtret som blir repigt eller går sönder. En billig "försäkring".

> En förklaring på de flesta UV-filter går att läsa här.

Min dag


Foto: Fabian

Idag fyller jag 19 år.
Jag gillar inte alls att fylla år, varför vet jag inte riktigt. Men jag kan inte låta bli att tänka igenom vad som har hänt under mina 19 år här på jorden. Om jag skulle berätta allt som jag har gått igenom skulle det tagit flera dagar. De flesta skulle förmodligen bli chockade, hur som helst har jag lärt mig att en olycka aldrig kommer ensam och inte kommer det någon positivt efter heller. Hittills har allt varit som en uppförsbacke som aldrig tagit slut, men nu är jag på väg mot en raksträcka.

Under dessa 19 år har jag också förändrats som människa, den Sara jag var för två år sedan är borta. Men den Sara jag är nu, är här för att stanna!

Vad betyder allt på objektivet?


När man ska köpa en kamera, eller ett nytt objektiv kan det vara bra att veta vad alla förkortningar på objektiven betyder. Det blir lättare att veta vad man ska söka efter, och man har större chans att uppfylla sina önskemål.


OBJEKTIVFATTNINGAR



EF - Passar till fullformatskameror (EOS).
EF-s - Passar inte till fullformatskamerorna, utan till 450D, 1000D, 500D osv.

Di (Tamron) motsvarar Canons EF.
Di II (Tamron) motsvarar Canons EF-S.
DX (Nikon).
DC (Sigma).


BRÄNNVIDDER


70-200mm
Detta är så mycket som du kan zooma med objektivet.

50mm
Detta objektiv har en fast brännvidd, det går alltså inte att zooma med det.

> Läs mer om brännvidd här.


BLÄNDARE


f/4,0 (Canon EF 70-200 f/4,0 L USM)
Objektivets största bländare är 4,0.

f/4-5,6 (Canon EF 70-300 f/4-5,6 IS USM)
Detta objektiv har en rörlig bländare, den kommer alltså att gå från 4,0-5,6 när du zoomar.


ANDRA FUNKTIONER


AF - Autofokus. Detta står för att objektivet har en automatisk fokusering.

IS - Bildstabilisator, du kan utan problem använda lite längre slutartider. (Hos Sigma - OS. Hos Nikon - VR).

USM - Canons förkortning. USM-motor. Snabb och ljudlös fokusering. (Hos Sigma - HSM. Hos Nikon - AF-s eller SWM).




LÄS ÄVEN
> Välj rätt objektiv

Micaela


Modell: Micaela
Fotograf:
Jag

En bild på fina Micaela från förra hösten,
väntar på maten just nu. Spotify har blivit min bästa vän, musiiik!


Ta magiska bilder med lång slutartid




Canon EOS 400D, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6
@ 41mm, ISO 100, 4 sek & f.22

Bilder på vatten med lång slutartid kan få folk att tappa hakan,
"Åh vilken underbar bild, det ser helt sagolikt ut. Hur har du gjort?"

Det är inte alls svårt, det du behöver är:

-Ett stativ
-En fjärrutlösare
-En kamera + objektiv
-Ett vattendrag, men det är nog självklart

Man behöver absolut inte använda sig utav en fjärrutlösare,
när jag tar mina vattenbilder ställer jag in kameran på självutlösaren (2 sek). Då undviker man också skakningsoskärpan.

Sen är det bara att ställa in kameran, se till att använda en liten bländare, jag brukar ha från f.14-22. När det gäller slutartiden så bör man ha en längre slutartid än 1/8, jag brukar ha från 4 sekunder och längre.

Lycka till!


Canon EOS 400D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 100, 4,5 sek & f.22

RSS 2.0