Bröllopssäsongen


Landskyrkan, där jag bla. fotade denna vigsel.
Foto: Jag

Att fotografera bröllop är bland det roligaste man kan få chansen att fota som fotograf, känns tråkigt att bröllopssäsongen är över nu. Men det är inte alls många månader kvar tills nästa säsong drar igång, 2011 :-)

Jag är mer taggad än nånsin, kickarna som jag får efter bröllopsfotograferingarna är enorma. Helt galet bra känsla, en känsla av att jag VET att jag jobbar med rätt sak. En känsla av att jag har lyckats med det jag kämpat för!

Priserna inför nästa års bröllopssäsong har lanserats på min hemsida. Dagarna har börjat gå åt, men det finns fortfarande några lediga dagar och tider kvar, maila för mer information!

Separate ways


Framför kameran: Lisa
Foto: Jag

Bara 8 månader kvar innan det är dags för nya studentfotograferingar, gäller att räkna ner i tid ;-)

Fyra favoriterNågon av dessa som du gillar extra mycket? :-)

Bröllopsspecial


Foto: Jag

Tänkte göra ett sammanfattande inlägg med alla inlägg om bröllop som jag har skrivit. Hoppas att några av er har fått ut något av dessa inlägg :-)

Fotografera i kyrkan
Bröllopsguide del 1
Bröllopsguide del 2

Ett till sångklipp

Fick en fråga på frågestunden där en läsare undrade om jag kunde lägga ut ett till klipp när jag sjunger en snutt. Detta är ju en fotoblogg om en fotografs vardag, men vad gör man inte för sina läsare? ;-) Videosvaren kommer dyka upp vilken dag som helst, har lite tekniska problem bara, hehe!

Och jag är absolut inte världsbäst på att sjunga, inte ens i närheten av bra. Men jag tycker att det är roligt och det är huvudsaken :-)


Bukett

Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di + närbildsfilter + 1
@ 75mm, 1/1000, ISO 200 & f.3,2

För tillfället håller jag på att finjustera nästa års prislistor, först och främst för bröllop. Är mycket man ska tänka på, men det blir nog bra tillslut :-)

Om en liten stund ska jag möta upp en kompis på stan, vi ska äta och snacka en massa skit. Perfekt torsdagkväll :-) Har tidsinställt ett inlägg som kommer upp vid 20.00!

28 oktoberIdag ska jag fixa en massa småsaker, förhoppningsvis kommer jag åka till Stockholm ett par dagar nästa vecka och jobba. Kommer skriva mer om detta om någon dag :-)

Bilden här ovanför tog jag i alla fall i tisdags, vet inte om ni gillar att jag visar en massa naturbilder. Ni får säga till om ni tycker att det räcker, haha!

One of us
Modell: Linnea
Assistent: Amanda

De två sista bilderna som ni får se på Linnea från denna fotografering. Ni är verkligen supergulliga med alla era kommentarer. Läser allihopa med ett leende på läpparna, tack! :-)

Klicka här för att läsa hur jag ljussatte dessa bilder.

Hang with me
Modell: Linnea
Assistent: Amanda

Två till bilder från fotograferingen med Linnea, ni får säga till om ni vill se ännu fler :-)

Klicka här för att läsa hur jag ljussatte dessa bilder.

Den där sommardagen


Syskonen Boström.

Min mamma följde med som assistent på denna syskonfotografering som jag hade i början av augusti. En otroligt rolig fotografering (som jag skrivit tidigare), vi fotade i lite mer än en timme och vi skrattade nästan så vi grät.

När vi var klara sa min mamma att "Detta är en fotografering som du kan minnas i vinter, när allt är grått och trist. Deras skratt är något som jag i alla fall kommer att komma ihåg."

Tidigare så fick jag för mig att jag skulle kolla igenom bilderna vi tog. Direkt jag öppnade mappen med bilderna började jag le, kan fortfarande minnas den varma sommardagen och alla skratt.

Förhoppningsvis får jag träffa dessa fina människor om 10 år igen, när de ska ta nya bilder ;-)

Några frågor

Hejsan! Jag bor i Piteå och går medieprogrammet första året. Jag vill då bli fotograf. Jag undrar, var det svårt för dig att få mycket kunder och att kunna starta eget? Vad tjänar du i månaden (om man får fråga det). Tacksam för svar :)

Svar: Att starta eget är inte alls speciellt svårt. Det gäller bara att man ska våga tro på sig själv och satsa lite, man behöver absolut inte vara rädd. Jag älskar utmaningar så detta är verkligen hur roligt som helst tycker jag. Tycker även det är skönt att man slipper vara beroende av andra människor :-)

Starta eget
Att våga tro på sig själv
Företag del 1
Företag del 2
Att ha företag
Vad ska man ta betalt?

Att ha företag är långt ifrån någon lek, det är mycket man ska ha koll på. Jag är väldigt tacksam att jag får hjälp utav mammas kusin med bla. deklarationen. Hon hjälpte mig även i början med bokföringen men den sköter jag själv nu. Sen är det massa annat man ska tänka på så som skatter osv. Vad jag tjänar i månaden är iallafall ingenting som jag tänker skriva ut öppet för hundratals människor. Hur mycket jag tjänar beror på hur mycket jobb jag har. Under bröllopssäsongen tjänar man självklart mer, eftersom att det är större summor pengar, rätt logiskt.

Min kundkrets är långt ifrån klar och den kan aldrig bli klar heller. Nya kunder får man hela tiden och det sprider sig väldigt snabbt om man är duktig och omtyckt. Men det gäller att synas mycket. Jag själv är otroligt dålig på att marknadsföra mig, men det är något som jag absolut ska bli bättre på.

Alla människor möter förr eller senare på en massa motgångar, för mig har den svåraste saken varit att jag inte blir tagen på allvar. Andra fotografer ser ner på mig, vill inte prata med mig utan fnyser bara. Däremot tror jag att unga fotografer har mera möjligheter och ett annat tankesätt, jag har skrivit ett inlägg om detta och det hittar du genom att klicka på länken här nedan.

Ung vs. erfaren fotograf

Och som jag skrev i början, man måste våga tro på sig själv. Lycka till! ♥


Blandade behind the scenes-bilder.

Vinna en fotografering?

Satt och funderade lite på om jag ska dra igång en tävling på bloggen snart, känns lite tjatigt att hela tiden tävla ut reflexskärmar och filter.

Skulle det inte vara mer roligt att vinna en fotografering med mig? :-) Säg gärna vad ni tycker så ska jag fixa ihop något!

UPDATE: Om det blir en fotografering som jag lottar ut så kan självklart alla vara med. En fördel är om man bor i Sverige i alla fall. Jag reser runt i Sverige rätt ofta så det ska nog inte vara nått problem :-)

Bröllopsfotografen


Jag fotograferar Sanna och Haris vigsel
Foto: Erik Lindahl

Att vara fotograf och få ta del av andra människors ögonblick är väldigt stort. För mig är det som störst när man har fått förtroendet av två människor att få följa med på en av deras största och finaste ögonblick - deras bröllop.

Det finns nästan ingenting som kan slå den lyckan när man sitter där minuterna innan en vigsel och väntar på att brudparet ska gå upp för altargången. Musiken startar och dörrarna öppnas och brudparet börjar gå. Redan här går det ett glädjerus genom hela kroppen, det är svårt att förklara. Men just i det ögonblicket känner jag mig så lycklig och tacksam över att jag får göra det jag älskar allra mest.

Att alla bröllop och brudpar är unika gör bara att jag känner ännu starkare för detta, alla brudpar som jag har fotograferat har haft helt underbara personligheter. Fotograferingarna har varit väldigt avslappnade och vi har skrattat tillsammans.

När jag skriver detta sitter jag här med tårar i ögonen för det är så otroligt fint. Efter en bröllopsfotografering lever man på adrenalinkicken, svårt att förklara men det är en skön känsla. Jag är tacksam över att jag får göra det jag vill göra, och jag är glad att ni ger mig den möjligheten, tack! ♥

Bröllopsguide del 2

Här kommer fortsättningen på min bröllopsguide.♥ Dagen med stort D

Bröllopsdagen är här, jag beger mig alltid i god tid till fotograferingsstället. Jag brukar alltid vara där minst en halvtimme innan bestämd tid. Då hinner jag själv gå igenom checklistan en gång till och ta det lugnt en stund. Det gäller att vara förberedd.

Utrustning
Som utrustning under porträttfotograferingen använder jag min Canon EOS 5D och mitt Canon EF 85mm f.1,8 USM som ger möjlighet till väldigt kort skärpedjup, använder även Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di och Canon EF 70-200 f.4,0 L USM.

Porträttfotograferingen
Fotograferingen sker antingen före, eller efter vigseln. Som fotograf gäller det att man är lugn och ger tips på hur brudparet kan stå.


Canon EF 85mm f.1,8 USM / Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di, närbildsfilter + 1

Vigseln
Att prata med prästen innan vigseln börjar är bra, prästerna här i Skellefteå brukar alltid prata med alla som håller i en kamera och berättar vars man får stå och gå och inte. Men som anställd fotograf tar jag alltid själv kontakt med prästen.

När brudparet går in i kyrkan står jag alltid i mitten av gången, några bilder med lite vidvinkel (så att alla gäster syns) och några bilder som är lite mer inzoomade på brudparet. När paret har gått upp till altaret går jag ner och ställer mig i gången och tar några bilder. Jag brukar även försöka ta bilderna medans någon pratar, eller under musiken. Försöker även tajma in så att jag flyttar mig om det spelas musik eller när någon pratar. Jag tar även ett gäng bilder snett bakom prästen.

Under vigseln har jag alltid extra minneskort nära till hands om det som används blir fullt.

Fotografera i kyrka


Canon EF 70-200 f.4,0 L USM

Efter vigseln
När brudparet är påväg ut från kyrkan ställer jag mig längst ner i gången och tar likadana bilder som när de gick in i kyrkan. Några bilder med lite vidvinkel (så att gästerna syns) och några bilder med paret lite mer inzoomat.

Sedan går jag ut och ställer mig i "hallen" och inväntar att gästerna går ut, då följer jag med dem och så försöker jag ställa mig så långt fram i klungan som det går. Efter det är det bara att invänta brudparet. Medans jag står i hallen och väntar ställer jag även om kamerans inställningar, sänker ISOt och liknande. För när man sedan har gått ut brukar allt ske ganska snabbt, så som riskastning osv.


Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di

Festen
Har brudparet valt ett paket där jag även ska vara med på festen efteråt så fotar jag när brudparet och alla gäster anländer. Självklart stannar jag utanför kyrkan så länge brudparet är kvar. På festen efteråt använder jag mitt Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di och mitt Canon EF 85mm f.1,8 USM.


Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di / Canon EF 85mm f.1,8 USMUnder hela dagen fotar jag i RAW+small jpeg, att fota i RAW är en självklarhet för mig då jag vill få den bästa redigeringsmöjligheten på mina bilder.

Efter en dag med bröllopsfotografering lägger jag över alla bilderna på datorn och gör en back-up på bilderna på två externa hårddiskar. När jag har gjort en back-up går jag igenom alla small jpeg-filer och sorterar upp bilderna. Efter det lägger jag upp bilderna på frontweb.se/pro och skickar till brudparet så att de i lugn och ro kan välja vilka bilder de vill ha. När de har valt bilder börjar efterredigeringen.

Bland någon av de utvalda bilderna väljer jag en bild som jag vill ha som framsida både på "DVD-omslaget" och på CD-skivan. Gör även layouten på omslagen, skriver dit text och fixar till. När redigeringen av bilderna sen är klar bränner jag över dem på CD-skivan och efter det kan jag leverera bilderna till brudparet.


Tre klara omslag.

Bröllopsguide del 1

Nu när bröllopssäsongen börjar lida mot sitt slut hade jag tänkt göra en liten bröllopsguide, guiden är uppdelad i två delar för att det inte ska bli så mycket text.

Att fotografera ett bröllop är väldigt stort, det är en dag som brudparet har sett fram emot väldigt länge. Som fotograf har man bara en chans att göra jobbet till något bra, såhär jobbar jag dagarna innan ett bröllop.♥ Träffa brudparet (konsultation)
För mig är det väldigt viktigt att träffa brudparet innan, jag går alltid igenom vad det är för typ av bilder som dom vill ha. Tillsammans kommer vi överrens om vart porträttfotograferingen ska hålla till, jag kommer med förslag (mina favoritplatser vad gäller ljuset). Jag antecknar alla önskningar som brudparet har på min checklista, denna lista tar jag även med mig på bröllopsdagen.

Vars håller fotograferingen till om det skulle regna? Ha alltid en backup-plan om det skulle vara dåligt väder. Vill brudparet att någon mer ska vara med på bilderna, som exempelvis, brudtärnor, barn etc?

♥ Besök platsen/platserna
Jag besöker alltid platsen där porträttfotograferingen ska hålla till några dagar innan den stora dagen. När jag tipsar om platser för porträttfotograferingen vet jag redan vilket ljus det är vilka tider på dagen. Alltså lägger jag ner mest fokus på att kolla ljuset i kyrkan ungefär den tiden som vigseln hålls. Testar inställningar och tar några testbilder på den person som följer med mig. Just för att vara så säker som möjligt på stora dagen och för att slippa stå och testa ljuset.♥ Förberedning
Några dagar innan den stora dagen kollar jag att jag har allt som jag behöver, minneskort och liknande. Om du inte själv äger någon backup-kamera, kolla runt bland dina vänner för att se om det finns någon som du kan låna. Man vet aldrig om kameran skulle gå sönder och som fotograf vill man absolut inte stå där med trasig kamera. Jag använder min 40D som backup, den finns alltid i närheten så att bytet går fort om kameran lägger av.

Jag brukar även bestämma vad jag ska ha för kläder, behöver dom tvättas och strykas? Då fixar jag det. Att ha skor som inte låter så mycket när man går är bra. Det lever om väldigt lätt i kyrkan som alla vet och jag vill absolut inte dra uppmärksamheten till sig när man går omkring. Jag har fått höra i efterhand att folk har lagt märke till mina skor och att de är valda med omsorg.

Dagen innan tömmer jag alla minneskort, laddar batterierna. Jag tittar även så att jag har ett minneskort i kameran (vilket alltid ska sitta där). Jag rengör även kamerans sensor och alla objektiv.


Min bröllopsutrustning, checkat och klart.


Låt mig ge dig mitt liv


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 200mm, 1/200 sek, ISO 1000 & f.4,0


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 126mm, 1/200 sek, ISO 1000 & f.4,0

Två bilder från Hari och Sannas fina vigsel i Skellefteå den 24/7 - 2010 ♥

Glöm inte att kolla in här runt 20.00 ikväll, då kommer en rolig guide upp, det får ni inte missa :-)

An ocean of memories


Norge sommaren 2010.

När ni läser detta inlägg befinner jag mig mest troligt i Boden, om resan gick som den skulle. Jag har tidsinställt inlägg för hela helgen så ni kommer inte slippa min uppdatering :-)

Klicka på ikonen nedan för att lägga till min blogg på bloglovin, då missar du aldrig mina uppdateringar!

bloglovin


Önskeinlägg - Porträttips

Ett förslag jag fick på önskeinlägg var mer porträttips, porträttfoto börjar bli mer och mer populärt och jag vill gärna dela med mig utav det jag kan.

Detta är alltså mina tips och mina erfarenheter.UTRUSTNING
Man behöver absolut inte ha proffsgrejer för att ta bra bilder, jag älskade att fotografera porträtt med min Canon EOS 400D tillsammans med ett Canon EF 50mm f.1,8 ll. Man får helt enkelt se möjligheterna istället för omöjligheterna. Jag bytte upp mitt kamerahus enbart för att få ett större grepp.

När jag fotar porträtt föredrar jag objektiv med stora bländare (läs vad bländaren är här). Stor bländare förekommer mest på fasta objektiv.

Fasta objektiv
Välj rätt objektiv
Kamera och objektivguide

Men kom ihåg, hur man hanterar kameran är det viktigaste!

Är kameran allt?

Tänkvärt:
Författaren till Fotografen: Vilka fina bilder! Vad har du för kamera?
Fotografen till Författaren: Vilka bra böcker! Vad har du för skrivmaskin?
KOMPOSITION
Hur man komponerar bilden är olika, på just ansiktsportätt/halvbilder föredrar jag att kapa en liten bit av huvudet. Jag har nästan alltid gjort så och det är en komposition som faller sig automatiskt för mig.


(Bilden är klickbar)

Tjejen som önskade att jag skulle skriva mer om porträttfotografering ville veta lite mer hur bilderna ska tas (hur fotografen ska ta kortet). Detta är svårt för mig att säga eftersom att jag inte vet hur själva situationen ser ut. Jag tänker inte innan en fotografering vilka vinklar jag ska använda mig utav, utan det får jag helt enkelt se när jag har kommit på plats och börjat fotografera. Man ser lättast genom sökaren hur bilden blir och då får man helt enkelt försöka tänka sig hur man vill ha bilden.

Annars försöker jag hålla bakgrunden så ren som möjligt, en rörig bakgrund kan förstöra en bild som annars skulle ha varit väldigt bra. Är det någon störande gren i bakgrunden kan man testa byta vinkel själv, eller helt enkelt be modellen ta några steg åt något håll.


LJUS
Om man inte använder sig utav en reflexskärm får man leta sig till platser där ljuset är jämnt. Jag brukar som oftast fota i det såkallade openshade-ljuset. Dvs. ljuset mellan skuggan och solen. Läs mer om befintligt ljus på länken här nedan:

Befintligt ljus

Bilderna här nedan visar verkligen hur viktigt det är med rätt ljus i bilden. Ljuset på den vänstra bilden är under all kritik, medans den högra bilden har ett jämnt och fint ljus. Inga mörka skuggor i ansiktet, använde ingen reflexskärm till denna bild.En reflexskärm är bra i många lägen men jag börjar mer och mer vänja av mig vid att använda den. Det är så mycket lättare om man kan hitta det perfekta ljuset på andra sätt. Tycker man att det är svårt med ljuset eller fotar i motljus så är det en fördel om man använder sig utav en reflexskärm. Dessa finns att köpa för en billig summa hos Tvspelsweb.se.

Med och utan reflexskärm


FOKUS
Att fokusen ligger på ögonen är väldigt viktigt tycker jag, visst kan det vara häftigt att leka med fokusen och placera den någon annanstans. Men ligger fokusen på ögonen får man mycket bättre kontakt med modellen/personen framför kameran. En stor bländare hjälper även till att isolera ögonen ännu mer, jag brukar använda mig antingen av bländare mellan 1,8-4,0.

Använder man sig utav en stor bländare får man vara extra noga att man sätter fokusen på rätt ställe, på länken här nedan förklarar jag mer hur man gör, det finns även en liten videosnutt man kan kolla på.

Fokus på ögonen


POSERING
Hur modellen ska posera beror enligt mig på modellens kameravana. När jag tog denna och denna bild fick Alexandra stå och dansa framför kameran, det blev väldigt avslappnade bilder. Ibland kan det bli rätt stelt om man tar pose efter pose.

Ett bra tips kan också vara att använda sig utav ett telezoom, man blir inte lika närgången och modellen/modellerna slappnar av. När jag fotograferar barn använder jag mig nästan alltid utav ett telezoom för att barnen ska bli så naturliga som möjligt, vilket är väldigt viktigt.

Fotograferar man en van modell posar dom själv, däremot brukar jag säga till om jag tycker att dom ska förändra posen lite och då förklarar jag på vilket sätt, t.ex flytta handen närmare hakan, eller bara så litet som att be dem fästa blicken någon annanstans.

Ett annat bra tips är att alltid vara sig själv som fotograf, jag har väldigt lätt för att skratta och det är något jag gör på mina fotograferingar också. Jag berättar alltid för mina kunder/modeller vad jag gör också. Förklarar kanske lite hur jag tänker, upplägget på fotograferingen osv. Jag har fått höra efteråt att det är något som kunderna har uppskattat, eftersom att de får svar på många av sina frågor som de undrat över.


Linnea, Lee och Alexandra.

ANNAT
Jag fotar i RAW-format, vilket gör att bilden är helt rå när man lägger in den i datorn. Färgerna kan vara lite daskiga, men det är väldigt lätt att fixa till. Fotograferar man i RAW har man mycket större möjlighet att rädda en bild som t.ex blivit över- eller underexponerad.

Skillnaden mellan RAW och JPEG

Min redigering i Camera RAW är inte alls speciellt komplicerad, klicka på länken här nedan för att se hur jag gör. En redigering som tar mig ungefär 2 minuter att göra.

Raw-redigeringJag hoppas att detta inlägg gav er något och att det inte var så svårt att förstå. Har ni några frågor får ni mer än gärna ställa dem i kommentarsfältet :-)

Watch over me
Modell: Linnea
Assistent: Amanda

Blir rätt många bilder på Linnea nu, men det är väldigt många som är otroligt fina. Bilderna ovan är alltså från denna miljö.

Dags att boka höstfotografering nuHösten börjar lida mot sitt slut, men jag hoppas att det blir fler fina höstfotograferingar. De 5 första som bokar får ett presentkort hos mig värt 300 kr som kan användas vid ett annat fototillfälle!

Lilla paketet - 750 :-
30 minuters fotografering
8 digitala bilder
EXTRA: 2 st förstoringar 13x18cm

Mellanpaketet - 1500 :-
1 timmes fotografering
18 digitala bilder
EXTRA: 2 st förstoringar 13x18cm

Stora paketet - 2500 :-
2 timmars fotografering
28 digitala bilder
EXTRA: 2 st förstoringar 13x18cmLULEÅ
Den 12 november kommer jag eventuellt vara tillgänglig i Luleå, för mer information, maila!

Kontakt/boka: sarasfoto@hotmail.com
Vid bokning, skriv "höstfotografering" ämnesraden.

A life so changed
Modell: Linnea
Assistent: Amanda

Två av dessa bilder men med en annan redigering.
Jag älskar den andra bilden, Linnea är så otroligt vacker :-) Att hon är otroligt duktig på att stå framför kameran gör inte saken sämre.

Nu ska jag sova, måste upp om ett par timmar igen! ♥

Ljussättning


Dålig kvalité, jag vet. Men den var rätt mörk tidigare.
Foto: Jag

Fick en fråga hur jag ljussatte bilderna på Linnea som ni kan se här. Absolut inget komplicerat, utan vi stod under bron på bilden här ovan. Ungefär vid lyktstolpen med betongväggen i bakgrunden. Vi hade tur att det var mulet ute så det kom inte in något solljus under bron. Sen använde jag mig utav en reflexskärm framifrån.

Sen efter lite fix och trix i Camera RAW och Photoshop CS4 blev resultatet såhär:


Modell: Linnea
Assistent: Amanda

Distant memories


Modell: Linnea
Assistent: Amanda

Två bilder på Linnea från igår, innan vi hällde vatten över henne. Helt plötsligt känns det väldigt tråkigt att visa bilder som är så "vanliga". Och ni verkade ju gilla de spårade bilderna på Linnea :-)

Breakaway

Flera gånger har jag fått kommentarer av folk som sagt att jag bör spåra lite mer med mina bilder. Testa nya redigeringar, annorlunda vinklar osv. Idag tog jag det tillfället, kanske inga annorlunda vinklar. Men definitivt en annorlunda redigering mot för den jag är van vid.

Linnea ska ha en massa cred för detta också, det var enbart några få plusgrader ute. Men hon var tapper!

Hoppas att ni gillar det :-)


Modell: Linnea
Assistent: Amanda

Wedding


Foto: Jag

Kvällen har tillbringats hos min syster och hennes pojkvän + våra familjer. Massa god mat, efterätt och massvis utav godis. Därav låg uppdatering. Jätteroligt iallafall att fler har valt att följa min blogg via blogglovin :-)

Var även någon som undrade om jag hade bildbrist, och nej, det har jag inte. Har massor utav nya bilder att visa och det kommer att komma upp här eftersom. I första hand så vill jag självklart leverera bilderna till kunderna, ni får helt enkelt ha överseende med det!

NormalzoomEtt normalzoom går använda till väldigt mycket. Ett väldigt bra val om man ska ut och resa, eftersom att man kan få alla nödvändiga omfång i ett objektiv. Jag använder mitt normalzoom när jag fotar detaljbilder på bröllopsfotograferingar, förberedelserna och i kyrkan när brudparet är påväg in, och när de går ut.

Fördelarna med normalzoom?
Finns inte så mycket mer att säga än att det är ett perfekt allroundobjektiv. Däremot använder jag nästan aldrig normalzoom när jag fotar portätt. Det har hänt kanske en eller två gånger, inte mer.

Nackdelarna med normalzoom?
Ett normalzoom kan aldrig bli lika skarpt som fasta objektiv. Normalzoomar brukar inte heller vara så ljusstarka, 2,8 brukar vara den största bländaren.

Här nedan är två exempel på normalzoomar, som jag verkligen kan rekommendera:

Tamron 28-75 f.2,8 - 4199 kr
Tamron 17-50 f.2,8 - 3490 kr
Detta objektiv passar inte till fullformatskameror (fattningen är annorlunda), men det passar suveränt till kameror med crop-sensor.


Tre bilder som jag har tagit med Tamron 28-75mm f.2,8 på en Canon EOS 5D.Läs även:

Telezoom
Fasta objektiv

TelezoomEtt telezoom är nästan obligatoriskt i alla kameraväskor, jag är nästan beroende av mitt Canon EF 70-200 f.4,0 L USM. Använder det när jag fotograferar barn, bröllop, djur och vanliga porträtt.

Fördelarna med telezoom?
Att använda telezoom är kanon om man fotar exempelvis barn som springer omkring. Man slipper hela tiden jaga dem med en fast glugg. Istället kan man göra mindre förflyttningar och så kan man jobba med zoomen istället. Det blir lite mer naturligt för barnen eftersom att de kan slappna av, vilket är jätteviktigt. Något annat bra med telezoom är att långa brännvidder reducerar skärpedjupet, vilket innebär att motivet isoleras och bakgrunden blir fint oskarp.

Nackdelarna med telezoom?
I längden kan det vara tungt att jobba med telezoomar, när jag fotograferar brukar jag variera objektiv rätt ofta. En annan nackdel kan vara att man måste ha en kortare slutartid för att det inte ska bli skakigt, men detta beror på om man är stadig på handen. Bildsnittet blir också rätt snävt när man fotograferar med tele.

Här nedan är tre telezoomar som jag rekommenderar:

Canon EF 70-200 f.4,0 L USM - 6290 kr
Nikon AF-S VR 70-300 f.4,5-5,6 G IF-ED
- 5290 kr
Tamron AF 70-200 f.2,8 Di IF Macro - 7490 kr
Till Nikon, finns i andra fattningar också.


Tre bilder som jag har tagit med Canon EF 70-200 f.4,0 L USM på en Canon EOS 5D.Läs även:

Fasta objektiv
Normalzoom

Förra hösten


Modell: Julia L
Fotograf: Jag
Assistent: Sofia

Senare idag kommer det upp ett erbjudande, glöm inte att titta in här då :-)

5 sakerInlägg som dessa brukar vara väldigt uppskattade.


♥ ...jag är GRYM (enligt mig) på att stå på huvudet, måste nästan ta och visa detta någon gång, haha!

♥ ...när ingen ser på, förutom mamma och pappa, så är jag en riktig teaterapa. Haha, springer runt och sjunger och har mig. Jag skulle utan problem kunna spela en hel teater själv ;-)

♥ ...jag är ungefär lika vig som ett kylskåp, men jag skyller på mina långa ben!

♥ ...nudlar med räksmak är bland det godaste man kan äta. Blev nästintill förkrossad när dom gick ur sortimentet i några månader, men nu är dom tillbaka. Och vem är det som har laddat upp med nudelpaket i skafferiet? JAG såklart!

♥ ...mamma är mer nervös än jag när det är fotojobb på G, mest bröllop, rätt gulligt faktiskt!

13 oktober


Foto:
Jag


Har suttit hela förmiddagen och redigerat bilder och lyssnat på musik :-) Alldeles strax ska jag iväg på några ärenden sen fortsätta med ett erbjudande som förhoppningsvis dyker upp här redan imorgon!

Sommaren 2010

Fick idén att jag skulle göra ett inlägg om sommaren 2010. Ett urval av alla fotograferingar som jag har haft, kommer här nedan tillsammans med lite text.I början av maj fotade jag fina Emelie, blev en hel hög med fina bilder. Dessa "nördbrillor" satt verkligen pricken över i:et. Blir glad av att titta på denna bild.
I slutet av maj fotograferade jag Lisa, studentbilder var det som gällde. Blev otroligt många fina bilder och jag hoppas att Lisa blev lika nöjd som jag.
Juni kunde nog inte ha fått en bättre start än denna. Fotografering med underbart söta Joline i det gröna. Jag smälter tusen gånger om varje gång jag ser bilderna på henne :-)
I början av juni fotade jag även ett gäng studenter på Campus här i Skellefteå. Första gången jag fotograferande en så stor grupp med människor samtidigt. Men det gick väldigt bra!
En bit in i juni var det dags för den årliga studentbalen i Skellefteå. Hade porträttfotografering med några par innan jag gick vidare och fotade på röda mattan. Här nedan är en av mina favoritbilder som jag tog.
Sommaren innefattade mycket jobb, men jag hade även tid till att ta det lugnt. Den 8 juli tillbringades med släkten på en gammal lantgård utanför Skellefteå, närmare bestämt Rismyrliden. Självklart med kameran i högsta hugg!
I mitten av juli var jag och Fredrik och fotograferade på Stadsfesten i Skellefteå. Denna bild blev enligt mig, en riktig fullträff!Den 16 juli fick jag chansen att fotografera Sara och Michaels fina vigsel. Blev otroligt många bra bilder, bilden nedan är en av mina favoriter.

Samma dag som Sara och Michaels vigsel, fotade jag fina Victoria.
Som dagen efter skulle iväg på ett bröllop med ett speciellt tema. Vad det var för tema kan ni nog lista ut med hjälp av bilden här under.
I slutet av juli hann jag även åka ut till Boviken och fota beachsoccer. Underbart väder, hur varmt och soligt som helst. Precis som en äkta sommardag ska vara. Kvällen tillbringades tillsammans med alla fina stuggrannar :-)
Den 24 juli fick jag nog uppleva den bästa dagen i min "fotohistoria". Fotograferade ett bröllop i 15 timmar. Att jag fick den möjligheten är jag otroligt tacksam över. Jag blev så otroligt bra bemött, och jag kände verkligen att jag gjorde ett kanonjobb. Tack Sanna och Hari för att ni gav mig förtroendet!
I slutet av juli blev jag kontaktad av en tjej som ville boka fotografering tillsammans med hennes syskon. I början av augusti träffades vi en bit utanför Skellefteå och fotograferade. En timmes fotografering med konstant skrattande. Jag har nog aldrig skrattat så mycket under en fotografering förut, det var otroligt roligt. Tack, syskon Boström :-)
Alexandra skickade ett mail till mig och undrade om jag var intresserad utav att göra en TFP-plåtning med henne. Visst, svarade jag. Tre dagar senare hämtade hon upp mig och Lovisa. Vi åkte vidare till Boviken och tog bland de bästa bilderna som jag nånsin tagit, helt fantastiskt!
I augusti hade jag även den obligatoriska sommarfotograferingen med fina Natalie. Precis som förra sommaren höll vi till vid Falkträskbadet. Natalie gör sig otroligt bra på bild!
I mitten av augusti hann jag även ta en dagstur ut i de norrländska skogarna, haha. Vi har egentligen fantastiskt fina landskap här uppe. Denna dag hade jag bara kompaktkameran med mig, men det blev bra bilder iallafall.
Ett par dagar senare fotograferade jag och Alexandra igen, denna gång på Scharins. Som alltid så blir det bra bilder med denna tjej framför kameran!I mitten av augusti fotograferade jag Linda och Andreas fina utomhusvigsel samt bröllopsporträtten. Tack för att jag fick förtroendet att göra detta!


Fasta objektivNär jag fotograferar porträtt använder jag oftast ett objektiv med fast brännvidd. Ett fast objektiv fokuserar för det mesta snabbare än ett zoomobjektiv. Fasta objektiv har också nästan alltid större bländare (t ex. 1,8) vilket gör att skärpedjupet blir väldigt kort och bakgrunden blir oskarp.

Fördelarna med fast objektiv?
Man blir kreativare som fotograf eftersom att man måste förflytta sig mer. Jag älskar det korta skärpedjupet, att fokusen ligger på ögonen på porträttbilder tycker jag är väldigt viktigt och med en stor bländare lyfter man verkligen fram ögonen.

Nackdelarna med fasta objektiv?
Eftersom att fasta objektiv har stora bländare är det väldigt lätt att fokusen hamnar fel om man inte fokuserar ordentligt. Tror mest att det är en vanesak, viktigt att ställa in rätt fokuspunkt på kameran också. Man blir även rätt begränsad om man är i ett sånt tillfälle där man kanske måste kunna zooma.

Här nedan är exempel på några fasta objektiv som finns på marknaden, med rimliga priser:

Canon EF 50mm f.1,4 USM - 3740 kr
Canon EF 50mm f.1,8 ll - 1150 kr
Canon EF 85mm f.1,8 USM - 3990 kr
Nikon AF 50mm f.1,8D - 1290 kr
Nikon AF-S DC 35 f.1,8G - 1890 kr
Nikon AF 85 f.1,8 D - 3690 kr

Cyberphoto har även tagit hem objektiv som heter Samyang MF 85mm f.1,4 till Nikon och till Canon - ett objektiv som är helmanuellt. Det går loss på 2975 kr. Vad jag har hört så ska skärpan vara riktigt bra redan på största bländaren (1,4). Negativt med detta är väl att det enbart är manuell fokus.


Tre bilder som jag tagit med Canon EF 85mm f.1,8 USM på en Canon EOS 5D.Läs även:

Telezoom
Normalzoom

12 oktober


Noah, maj 2009

Rotade igenom lite gamla bildmappar och hittade två bilder på sötnosen ovan som jag inte visat förut. Har väldigt många fina portätt som jag inte har bloggat än, får ta och skärpa mig lite :-)

Alldeles strax kommer Atlas hit (en Dvärgpinscher), han ska vara här nån timme. Om jag hinner så ska jag nog ta med honom och kameran ut och ta lite fina porträtt :-) Annars så ska jag bara redigera idag, jag har massor utav bilder som väntar.

10 oktober 2010


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di
@ 65mm, 30 sek, ISO 200 & f.6,3

Foto: Jag

Ikväll hade jag tänkt vara duktig och fota lite natur för igår när jag var ute med mamma så körde vi förbi ett jättefint vattendrag. Packade kamerautrustningen och stativet och åkte dit ikväll, jag gav upp efter tre bilder. Det var kolsvart ute och kallt.

Imorgon gör jag ett nytt försök :-)

LeeModell:
Lee Lundgren
Fotograf:
Jag


Att kolla igenom gamla bildmappar är något som jag gör ofta, går tillbaka och kollar på porträttbilder. Inser hur mycket jag har utvecklats. Vissa bilder kommer man ihåg bättre än andra, bilderna här ovan är sånna :-)

Linnea förra hösten

I början av oktober förra året blev jag kontaktad av fina Linnea. Ett par dagar senare fotograferade vi i centrala Skellefteå med en cool bakgrund.

Visade inte så många bilder från denna fotografering. Vet inte varför det blev så, men jag hade väl mycket annat att blogga antar jag. Sen heter det ju bättre sent än aldrig, av en anledning ;-)

Fyra favoriterNågon av dessa som ni gillar extra mycket?

Dancing with tears in my eyes
Modell: Alexandra Öhrlund
Fotograf: Jag

Här kommer en till serie bilder från fotograferingen med Alexandra, hoppas ni gillar dom :-)

Snowflakes


Modell:
Karin
Fotograf:
Jag

En porträttbild från februari 2009. Denna bild visade jag även i mindre format i utvecklingsinlägget. Har alltid gillat denna bild, älskar kompositionen och modellens uttryck. Snöflingorna i bakgrunden förstärker även känslan :-)

Utveckling

När man håller på med något som är så kreativt som fotografering, märker man väldigt snabbt om man utvecklas eller inte. Här är 6 stycken bilder från 2008 till 2010.

Ser ni någon utveckling? :-)Just the way you are
Modell: Alexandra Öhrlund
Fotograf: Jag

För ungefär en månad sedan fotograferade jag Alexandra en tredje gång, vi är ett bra team :-)

Mina portfoliosJag lovade er att jag skulle visa mina portfolios, tänkte att det blir lättast om jag gör detta i videoform. Förhoppningsvis hör ni alla vad jag säger också, med min ingrodda hesa norrländska, haha. Hoppas även att ni uppskattar det :-)

Och jag är medveten om att jag hoppar över två bilder nästan i början, men det är för att föräldrarna inte vill att barnet ska synas på internet. Men jag får ha dem i min portfolio.

 


 

Fick en massa frågor vars jag hade köpt portfoliosarna. Dom kommer från Bokia och kostar 50 kr styck. Och så skickar jag alltid mina bilder på utskrift hos Crimson.

Bilderna är i storleken A4:a och de kostar ca 20 kr styck att framkalla. I dessa mappar ryms det 20 bilder.

För några helger sedan......fotade jag kärleksporträtt här, väldigt fint blev det.
Bilderna kommer att bloggas senare i år, eller i början av nästa år. Tills dess är de lite hemliga!

RSS 2.0