Veckans fråga


Anonym ställde en följdfråga till förra veckans fråga:
Vilket objektiv rekommenderar du att man använder när man fotar porträtt?

Svar: Vilket objektiv man vill använda när man fotar porträtt är en smaksak tycker jag. Hittills har jag alltid använt mig utav ett Canon EF 50mm f.1,8 ll när jag fotat porträtt. Men jag bytte bort den förra veckan mot ett Canon EF 85mm f.1,8 USM. 50mm 1.8 är ett bra objektiv för sin prisklass. Tror nästan att alla fotografer har använt sig av ett detta objektiv någon gång under sin karriär.

85:an är riktigt snabb i fokuseringen och otroligt skarp! Dock får den en rätt knasig brännvidd på en kamera med cropsensor (136mm för att vara exakt).

Detta är iallafall två objektiv som jag verkligen kan rekommendera!

- Välj rätt objektiv
- Vad betyder allt på objektivet


Vänster bild: Canon EF 85mm f.1,8 USM. Höger bild: Canon EF 50mm f.1,8 ll
Kamera: Canon EOS 5D
Modeller: Moa, Lee och JuliaVarje vecka väljer jag slumpvis ut en fråga som jag svarar på i ett enskilt inlägg, detta är för att jag ska slippa svara på frågorna i era bloggar. Jag vill att alla ska kunna ta del av svaren.

Photoshop - VinjetteringAtt sätta vinjettering på en bild kan verkligen förstärka känslan som man försöker förmedla. Här kommer en guide hur jag lägger dit en vinjettering.


Välj ut en bild som du vill redigera dit en vinjettering på, sen öppnar du bilden i Photoshop. Gå sedan till verktygsfältet och välj markeringsverktyget, ta den runda (Elliptisk markeringsram) för att få till en rund vinjettering.


(Klicka för större)

Efter att du har valt markeingsram börjar arbetet, gör en cirkulär markering en bit in i motivet, jag satt min ganska högt upp i över- under underkant. Men det är såklart en smaksak.

När du har gjort din markering högerklickar du och trycker på "markera omvänd" så att din vinjettering blir runt kanterna och inte mitt i motivet.


(Klicka för större)

När det är gjort väljer man hur mycket ludd man vill att det ska vara, här kan man testa sig fram men jag brukar dra till med 40.

För att ändra ludd i CS3, Markera > Ändra > Feather.


(Klicka för större)

När det är gjort går man in på Justeringar > Nivåer. Sen är det bara att testa sig fram tills man blir nöjd.


(Klicka för större)

Såhär blev mitt resultat före och efter:


Foto: Jag

En till bild på Moa


Modell: Moa
Fotograf: Jag
Hår: Simone

En till bild på Moa från igår,
denna bild fick även ta plats i den vänstra menyn :-)

Moa


Modell: Moa
Fotograf: Jag
Hår: Simone

En bild från kvällens fotografering.
Moa ville fylla på sin portfolio med lite nya bilder, så jag hoppas att hon blir nöjd :-)

Studion ikväll


Foto: Jag

Denna lille filur här ovan fotade jag i studion idag .. eller så inte ;-) Men den var söt så den fastnade på en bild iallafall.

Ni kanske får se nån bild från fotograferingen om en liten stund!

Nytt i kameraväskan

Ett Canon EF 85mm f.1,8 USM har fått ta plats i min kameraväska. Har inte hunnit testa det så mycket än, men vill ni läsa en recension senare?

Objektivet finns att köpa här och kostar 4050 kr.


Bild: Jag

Lee


Modeller: Lee
Fotograf: Jag
Smink: Hanna

En bild på Lee från fotograferingen i studion
för några veckor sedan, här ser ni bilden i både färg och svartvit. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar den.

Imorgon är det iallafall dags för studion igen!

Veckans fråga


Marica frågade:
Vad tycker du är roligare, fota i studio eller i naturligt ljus?

Svar: Åh, jag visste att denna fråga skulle komma nån gång. Har gruvat mig för vad jag ska svara.

Jag har alltid tyckt att det varit lite tråkigt att fota i studio, jag och en klasskompis fick testa på några gånger när vi gick Medieproduktion och Foto A. Vi fick inga instruktioner om hur vi skulle ljussätta eller nått, utan vi fick bara testa oss fram. Tankarna då var väl: "Är det såhär det ska vara när man fotar i studio? Boooriiing!".

För två veckor sedan drog jag och Julia ihop ett gäng och fotade i studion, då insåg jag verkligen hur roligt det var. Bara jag får hålla i kameran så är jag glad, då spelar det ingen roll om det är inne i studion eller utomhus!


Foto: Jag
Varje vecka väljer jag slumpvis ut en fråga som jag svarar på i ett enskilt inlägg, detta är för att jag ska slippa svara på frågorna i era bloggar. Jag vill att alla ska kunna ta del av svaren.

Favorit i repris


Modeller: Lee och Julia
Fotograf: Jag
Smink och hår: Julia

Visade denna bild i mindre format tidigare, men här får ni den i lite större, jag älskar den!

Föressten, någon av er som har förslag på en veckans fråga? Är det något ni undrar, passa på att fråga!

Stina
Modell:
Stina
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

Färg eller svartvit?

Behind the scenes - 7 februari

Filmer och behind the scenes bilder brukar ni ju tycka om,
så här kommer en snabb film när Julia fotar Lee och Stina och så två bilder när Hanna sminkar Stina och Klara fixar håret på Moa.Canon EOS 40D + Tamron AF SP 17-50/2,8
Foto: Jag

19 februari


Modeller:
Lee och Julia
Fotograf: Jag
Smink och hår: Julia

Denna bild på Lee och Julia får avsluta denna dag.
Kvällen har bestått av lite planering inför veckan, imorgon ska jag förbereda några roliga inlägg! Har blivit rätt mycket tråkig uppdatering den senaste tiden, men det ska bli ändring på det :-)

Önskeinlägg - rätt vitbalansHördu, jag skulle ha fråga till ett önskeinlägg. Fotografering med lysrör som belysning eller fotografering i gymnastiksalsmilö (t.ex. dimission, skolavslutning, och dyl.). I mitt senaste inlägg, där barnen badade, blev ljuset jättegrönt och konstigt. Vad skall man ha för inställningar på kameran och hur han man redigera i photoshop efteråt? Vore skoj om du kunde skriva en guide om det.

Svar: Jag brukar aldrig haka upp mig på vitbalansen när jag fotograferar eftersom att jag vet att det går ändra i efterhand om man fotar i RAW. Nackdelen med RAW är att filerna tar väldigt stor plats, men det är det värt! Vad man ska ha kameran på för inställningar, kör på de inställningar som du brukar köra på.Bilden till vänster kommer direkt från kameran, har inte redigerat den nått. Bilden till höger är exakt samma bild, men jag ändrade vitbalansen till AUTO i Camera Raw. Denna bild är självklart långt ifrån klar, men det är en bit på vägen!Bilden till vänster är exakt samma som den ovan. Bilden till höger är samma bild som den till vänster här ovan, denna har jag bara redigerat i Photoshop CS4. Det jag gjorde var att ändra i kurvor, samt gick in i de gröna och blåa kanalerna och justerade. Det gäller att testa sig fram!


(Klicka för att se i större format)

- Skillnaden mellan RAW och JPG

Camera Raw kan man ladda ner här.

Tre frågor om min utbildningKan inte du berätta lite mer om din utbildning? Du gick väl medieprogrammet om jag minns rätt? Vilka kurser gick du osv?

Svar: Nästan rätt där på min utbildning, jag gick Spectrum - Media och Journalistik. Hur som helst, det är en treårig utbildning som är rätt bred.

Dessa medieinriktade ämnena gick jag:

- Medieproduktion A (rörlig bild A - 100p & grafisk kommunikation - 100p)

- Ljudmedier A

- Fotografisk bild A

- Webbdesign A

Det var under medieproduktionen som jag fick upp ögonen för systemkameror, första frågan i detta inlägg skrev jag lite mer om hur det var (läs: hur förvirrad jag var när jag fick en kamera i handen).

Från början var jag jättesugen på att gå bara Media, men jag var rädd att det nästan skulle bli lite för mycket. Jag var lite sugen på mediehållet men även åt det journalistiska hållet och då kändes det som ett självklart val. Det som skiljer dessa två program åt på den skolan jag gick på  (Anderstorpsskolan här i Skellefteå) var att min linje hade en veckas praktik, medans medieeleverna hade betydligt fler veckor. Sen läser de även mer rörlig bild och ljudmedier samt har möjlighet att välja Fotografisk bild B.

Kan bara inflika lite snabbt att Fotografisk bild A gav mig ingenting. När vi hade medieproduktion i ettan så gick fick vi gå igenom kameran, alltså bländare, slutade ISO osv. Vi gjorde även en fotopärm. Exakt samma var det på Fotografisk bild A, vi fick lära oss kameran och göra en fotopärm.

Jag är iallafall jätteglad över att jag valde att gå denna linje!

Lee och Julia


Modeller: Lee och Julia
Fotograf: Jag
Smink och hår: Julia

En bild som liknar denna, kan inte riktigt bestämma mig för vilken jag gillar mest!

Magnus la upp några behind the scenes bilder på sin blogg igår från fotograferingen,
ni kan titta på dem här.

15 februari


Magnus
fotograferar

Foto:
Jag


Idag har jag följt med Magnus och assisterat på en fotografering några mil utanför stan. Gick hur bra som helst, bilderna såg riktigt bra ut i kameran, som vanligt! :-)

Tänkte även höra med er om ni vill se mer bilder från studioplåtningarna?

Önskeinlägg: InspirationJag vill önska ett inlägg om var du hittar inspiration ifrån, vad du tänker på när du fotar och vad som får dig att fortsätta fota.

Svar: Jag skrev ett litet kort inlägg om detta i december, men jag tänkte att jag kunde utveckla det lite.

Min inspiration ploppar för det mesta bara upp i huvudet, jag brukar få mina ryck ibland och det gäller det att ha papper och penna nära. Jag har svårt att inspireras utav andras bilder eftersom att jag har mitt egna sätt att tänka.

När jag fotar tänker jag mest på hur jag vill att bilden ska se ut, jag tänker aldrig ut några poser i förväg utan det tar jag på plats när jag håller i kameran och kollar i sökaren. Full koncentration är det som gäller, även fast jag skrattar nästan hela tiden ;-)

Vad som får mig att fortsätta, hmm. Precis som jag skrev i inlägget jag länkad där uppe att få möta en massa nya underbara människor på alla fotojobb, att få jobba med bilderna efteråt och sedan leverera dom. Glada kunder gör mig glad och inspirerad att forsätta samt att dom får mig att känna att jag verkligen har valt rätt väg. Jag älskar verkligen detta, varje gång jag har plåtat så får jag världens kick. Jag vill skapa ännu bättre bilder, jag vill utvecklas.


Foto: FabianAndra önskade inlägg:

Fota fyrverkerier
Hur man fotar i mörker
Fokus på ögonen

Stina


Modell: Stina
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

Två till bilder på Stina från i söndags,
ikväll kommer önskeinlägget dyka upp här samt lite annat.

Veckans fråga


Caroline frågade:

Har du studio hemma?

Svar: Nej jag har ingen studio hemma, däremot finns det en studio att hyra nere i stan (Skellefteå) om man är med i fotoklubben. De gånger jag varit och fotat i studion har Julia varit med och fotat eller modellat och hon är med i fotoklubben.

Jag har lite olika planer på vad jag vill göra med mitt företag, som det ser ut nu vill jag inte köpa någon studio själv. Är mer intresserad utav att bli anställd i en studio. Mer om detta får ni nog höra om längre fram.


Bild:
Jag
Varje vecka väljer jag slumpvis ut en fråga som jag svarar på i ett enskilt inlägg, detta är för att jag ska slippa svara på frågorna i era bloggar. Jag vill att alla ska kunna ta del av svaren.

Tummen upp


Foto: Jag

Såhär såg det ut behind the scenes till denna bild.

Alla tre


Modeller: Moa, Lee & Stina
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

Att fota tre stycken är inte alltid så lätt, att hitta poser som funkar bra i en studio där alla tre låter kanske enkelt men det är det inte. Tog några bilder där alla satt ner men det blir mest bara ben och armar överallt ;-) Men några bra bilder blev det nog!

Fly with me


Modeller: Lee och Julia
Fotograf: Jag
Smink och hår: Julia

En av favoriterna från fotograferingen i måndags.

Stina och Lee


Modeller:
Stina & Lee
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

Bjuder på en bild på Stina och Lee,

ikväll ska jag redigera klart Stina och moas bilder. Sen är de bara de gemensamma bilderna kvar, efter det blir det redigering av Julia och Lees bilder.

Moa


Modell:
Moa
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

Bjuder på en bild på Moa från gårdagen, nu ska jag packa kameraväskan och så är det dags för studion igen kl 2!

Stina


Modell: Stina
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

De första bilderna från dagen får bli två bilder på söta Stina.
Har kollat igenom alla bilder lite snabbt och det ser otroligt bra ut, kommer bli många guldkorn!

Fotografering hela dagen


Foto: Jag

Nu är det dags att knata iväg ner till stan för att jobba i studion hela dagen,
var år och dar sedan jag var i en studio men detta kommer bli kanon. Någon filmsnutt och behind the scenes kommer nog dyka upp här redan ikväll.

Svaren del 2

Har det hänt att du inte blivit tagen på allvar som fotograf just pga din ålder?
- Oh ja, hela tiden. Det är väldigt svårt att bli tagen på allvar, men vad gör man? Kan skriva ett längre inlägg om detta lite senare.

Redigerar du alla dina bilder innan du lägger ut dom på bloggen?
- Ja, nästan alla bilder redigerar jag innan. Om jag inte visar er en före och efterredigering såklart.

Vilken systemkamera rekomenderar du till nybörjare?
- Canon EOS 450D, 1000D, 500D, Nikon D60, D90 och D3000.

Hur har du lärt dig fota?

- Jag har smattrat sönder kameran ;-) Det gäller att fota fota fota och fota, hela tiden. Allt möjligt!

Vilket Photoshop använder du?
- Adobe Photoshop CS4.

Hur många syskon har du?
- 2 st.


Systeryster, foto: Jag

Vem är din idol?
- Jag vet faktiskt inte, det varierar hela tiden.

Vad gör du på fritiden när du inte fotar?
- Fotar ;-) Nä men jag umgås med vänner, familjen och djuren såklart. Djuren är en stor del av mitt liv och de tar även upp mycket av min tid.

Varför visar du så sällan bilder på dig själv?
- Jag är sjukt obekväm framför kameran, tycker inte alls det är speciellt lustigt att stå där och posa. Men några bilder på mig finns i kategorin Om mig.

Favoritbloggar (både personliga och fotobloggar)?
- Photobyfabbe, Alexander Gustafsson, Cherin och Mohammed och Kakhusets.

Svaren del 1

Fotar du helt manuellt eller kör du på bländarläget?
- Jag fotar alltid helt manuellt, blir tokig om jag inte får ha full kontroll på exponeringen. Jag har blivit van att ställa in kameran manuellt hela tiden att jag gör det utan att tänka, alltså går det fort ändå.

Hur får/vart får du inspiration till att ta bilder?
- Inspirationen .. oj, inspirationen är inte alltid på topp. Men när den är det så skriver jag ner idéerna sen är det bara att hitta någon som vill genomföra temat. Handlar det om TFP-plåtningar så får modellen själv komma på ett tema, eftersom att det är inte jag som ska fylla på portfolion.

Drömjobb som liten? Om inte fotograf vad skulle du vilja jobba som då?
- När jag var liten ville jag faktiskt bli svenskalärare, har alltid varit helt galen i att skriva. Om inte fotograf, hmm. Då skulle jag vilja jobba med människor på ett annat sätt, kanske på ett gruppboende med utvecklingsskadade.

Hur hittar du på nya poser till modellerna?
- Mitt minne när det gäller att komma ihåg poser är inte alls bra, men det brukar komma eftersom när man fotar. Sen får man se vad som finns i miljön där man är och fotar vad som går göra.

Har du eget företag? I så fall, berätta mer om det. Hur du bestämde dig för att starta, hur du fick tag i kunder, hur du bestämde vilket pris som var lämpligt.

- Ja, jag har ett eget företag. För inte så längesedan hade jag en frågestund enbart om detta, svaren hittar du här och här.

Kan du länka en direkt länk till Camera raw? Där man kan ladda ner det.

- Camera raw kan man ladda ner här.

Hur länge har du fotat?
- Jag började fota med kompaktkamera julen -06, har fotat med systemkamera sedan julen -07. Det var även då som jag började fota manuellt, är ju ingen höjdare att försöka fota manuellt med en kompaktkamera. Själv tycker jag att jag började fotografera seriöst -07, jag har fotat seriöst i 2 år, varav jag fotat porträtt i ett år.

Har du någon favoritbild? Alltså en bild som du tagit.
- Svårt att välja ut en favoritbild som man har tagit, får nya favoritbilder som jag tagit nästan varje dag. Men bilden nedan är en bild som jag verkligen gillar!


Sötaste Noel

Några följdfrågor

Fick några följdfrågor till inlägget innan som jag kan svara på i ett eget inlägg.

Vad redigerar du inte på grundredigeringen som du redigerar när kunden valt ut bilder?

- En RAW-fil kommer ju direkt från kameran, alltså helt oredigerad. Med andra ord så är den rätt kontrastlös, se exempel en bit ner. Att visa upp oredigerade bilder tycker jag inte är någon hit och det tror jag inte att andra tycker heller.
Hur stora är bilderna du sedan säljer? Får kunden dem i största format? Sätter du dit ditt namn på dem?

När det handlar om TFP-plåtningar lämnar jag aldrig ut högupplösta bilder. Är det ett betaljobb (bröllop, porträtt m.m) får kunden högupplösta bilder.

Jag sätter aldrig mitt namn på bilderna eftersom att jag tycker det förstör. Däremot lämnar jag ett papper med lite regler vad det är som gäller med bilderna, brukar även gå igenom muntligt lite snabbt före eller efter fotograferingen vad det är som gäller.

Även om kunden köpt bilderna så har de inte någon upphovsrätt på de, utan det är fortfarande jag som fotograf som har den. Är modellen under 18 år skrivs det även ett avtal, målsmans underskrift ska även skrivas dit!


Den under printscreenen är pappret mer reglerna vad som gäller och den övre är avtalet.

 Fick ytterligare en följdfråga:

Men hur redigerar du efter grundredigeringen när bilden redan fått fin kontrast och färg då?

Jag justerar kanske lite mer på kontrasten, kanske klonar bort något som är störande. Sätter min personliga touch på bilderna helt enkelt.

Leverans av bilder

Fick en fråga i frågestunden som jag hade tänkt skriva ett eget inlägg om då det kommer bli ett ganska långt svar!

Hur levererar du bilderna till kunden, redigerar du först eller får kunden se orginalbilderna? Väljer du eller kunden ut bilder?

Eftersom att jag fotar i RAW+jpg kollar jag alltid igenom JPG-bilderna (annars måste man öppna i Camera RAW, vilket tar lång tid). När jag har kollat igenom väljer jag ut de bilder som jag ska skicka till kunden. Efter det gör jag en grundredigering (om det behövs) på RAW-filerna i Camera Raw.När jag är klar med grundredigeringen går jag in på frontweb.se/pro och laddar upp bilderna under "uppladdade bilder" sedan lägger jag över dem i en ny mapp under "portfoliomappar". Efter det fyller jag i kundens mailadress och sedan får kunden ett mail där det står "Album från Sara".

Efter att kunden har klickat på länken i mailet från mig ser det ut såhär:


Bilder från fotograferingen med sötaste Noel och Mira.

Då har man möjlighet i lugn och ro att titta igenom bilderna och bestämma sig för vilka bilder man vill ha, självklart kan man se bilderna i större format om man klickar på dem. När man valt vilka bilder man vill ha markerar man i den lilla rutan under varje bild, sedan klickar man på brevsymbolen i vänstra hörnet. Då får jag tillbaka ett mail där det står vilka bilder som är utvalda. Efter det börjar jag redigera bilderna!Fick några följdfrågor till inlägget, jag svarade på de här.

RSS 2.0