NorgeFina Norge! ♥

Helgen


Norge, april 2011

Denna helg kommer tillbringas i stugan, har inte tillgång till internet där och jag kommer förmodligen inte att åka hem heller. Det blir alltså en lugn helg utan dator :-)

Ni som är intresserade av att se fler bilder som jag tog i Norge förra veckan, kika in här lite senare!Boka fotografering och få två förstoringar på köpet, 18x24cm (värde 200 kr)
Erbjudandet går ut i morgon.

Fotokurs för nybörjare

Läskigaste drömmenHade världens hemskaste dröm natten mot lördagen. Jag skulle fotografera ett bröllop (hehe, oväntat) och det hela började med att jag insåg att jag glömt kameraväskan när jag väl kommit fram till platsen. Jag ringde till mamma och skrek att hon skulle komma dit med kameran.

När hon väl kommit fram så hade jag missat vigseln, tog fram kameran snabbt som attan och missade även att fotografera gratulationerna efteråt (vet inte riktigt vad som hände, eftersom att det tar bara några sekunder att plocka fram kameran). När jag väl fått upp kameran så märkte jag att alla bilder blev kolsvarta trots rätt inställningar och borttaget linslock, kopplade loss objektivet och såg att kameran var fullproppad med gräs, och inte nog med det, gräset hade torkat fast!

Sen vaknade jag med ett ryck och insåg att allt varit en dröm...

Nathalie 2Underbara barn! ♥

Million Pieces


Canon EOS 5D + Canon EF 85 mm f.1,8 USM

Modell: Therese

Brudbukett


Detaljbild från vigseln den 12 mars
Foto: Jag

Hoppas verkligen att jag får möjlighet att visa er bilder från detta bröllop snart, blev så himla fina bilder - en grymt bra början på årets bröllopssäsong! :-) Väntar med spänning till nästa...

Boka fotografering - vårerbjudandeBörjar vara god tid att boka fotograferingar inför våren, flera dagar är redan uppbokade men det finns lediga tider och dagar kvar.

Bokar du en porträttfotografering innan den 30/4 erhåller du två fotoförstoringar 18x24 cm (värde 200 kr).

Prislistor finns på hemsidan
Bokningar skickas till sarasfoto@hotmail.com

En färgklick

Två till bilder på fina Tina.
De tre första bilderna jag la ut på henne finns här.

NathalieÄnnu fler bilder på söta Nathalie som jag fotograferade på vigseln den 12 mars i Luleå. Jag la även ut en liten sneak här efter fotograferingen.Porträttpaket från 750 kr, mer information finns på hemsidan

Emelie


Canon EOS 5D + Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, 1/1600 sek, ISO 200 & f.2,2

En bild som har legat i utkastet från förra våren,
fina Emelie på bilden!

Landet som jag älskar
Alla bilder är fotade av mig med en Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM / Tamron 28-75 f.2,8

När ni läser detta är jag påväg mot landet som jag älskar - Norge. Jag kommer tillbaka på lördag eller söndag igen, har tidsinställt inlägg så ni kommer inte att vara utan uppdatering. Första inlägget dyker upp senare idag.

Vad jag inspireras av

Fick en fråga för några månader sedan av en tjej som frågade mig vad jag inspireras av. Tänkte i några minuter och gav henne svaret att jag inte inspirerades av någon annan fotograf i alla fall. Det blev en galen diskussion som tillslut spårade ur. Hon tyckte minsann att man var tvungen att inspireras av andra fotografer för att själv kunna ta sina bilder. Efter att jag funderat en stund kom jag fram till att så behöver det ju inte alls vara.

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om detta men jag vet inte riktigt vars jag ska börja. Är svårt att skriva när man knappt kan sätta ord på hur man menar och känner. Men jag gör ett försök. Inspiration är väldigt stort ord som kan betyda så mycket för varje enskild individ, alla kan tolka det på sitt egna sätt. Jag förstår helt klart att det kan verka konstigt att en fotograf inte blir inspirerad av andra fotografer/bilder.

Självklart tittar jag runt på andra fotobloggar och kikar på bilder och slänger iväg nån kommentar om vad jag tycker. Men jag tänker aldrig, "Perfekt, jag tar den idén!" eller, "Jag ska försöka ta en exakt likadan bild". Utan jag kollar lixom på bilden, kanske lämnar jag en kommentar. Tycker jag om bilden lägger jag den på minnet  (för att jag tycker att den var fin) och så klickar jag mig vidare, men inget mer än så. Däremot kan jag bli riktigt inspirerad att förstärka mitt eget bildspråk, speciellt när jag pratar med någon som fotograferar åt det med konstnärliga hållet.

Inspiration inför TFP-plåtningar är inte heller något som jag kikar upp hos andra fotobloggare eller i någon tidning. Utan det är något som jag och modellen tar fram tillsammans genom att prata. Idéer om vinklar/komposition och redigering är något som jag kommer på under tiden som vi håller på att fotografera.

Något som jag också inspireras av är människor som brinner för att hjälpa andra. Det ger mig en knuff framåt att se människor brinna för något speciellt, och varför jag just inspireras av människor som brinner för att hjälpa andra, är för att jag själv har en dröm att göra det någon gång i livet.

Något annat som jag inspireras av är musik, och endel tycker säkert att det är märkligt. Men musik är en av mina stora glädjekällor här i livet. En del låtar taggar mig till max och får mig att vilja kämpa ännu mer. Kämpa för det jag lever för! Det finns även låtar som ger mig fotoidéer, lyssnar alltid på musik när jag sitter vid datorn och så har jag alltid papper och penna framme. Får jag en idé skriver jag ner den direkt (databordet brukar se ut som världens slagfält med alla mina tusen papper och idéer).

Jag tycker att det är riktigt intressant att prata med andra människor för att höra vad dom inspireras av, det är då man inser än en gång att vi alla tänker så himla olika. Alla har sina egna kreativa sinnen och det är det som är så häftigt!

Matilda har även hon skrivit ett inlägg om vad hon inspireras av. Läs hennes inlägg här.


Vad inspireras du av?Foto: Elin

Fotokurs för nybörjareJag och Tina har fått möjligheten att börja hålla fotokurser på Medborgarskolan här i Skellefteå. Vi kommer börja med en fotokurs för nybörjare.

Detta är alltså kursen för dig som känner att det börjar vara dags att ta kontrollen över din kamera. Kursen kommer vara uppdelad på 5 tillfällen och börjar torsdag den 12 maj (mer information längre ner), varje kurstillfälle kommer vara cirka 2,5 timme (totalt 15 timmars kurstid).

Kravet är att du ska äga en digital systemkamera (eller köpa en inom en mycket snar framtid).

INNEHÅLL

I denna nybörjarkurs får du bland annat lära dig…


Grundläggande fototeknik
Programrattens funktioner
Autofokus/Fokuspunkter
Bländare/Slutare
ISO
Vitbalans
Komposition (bildens sammansättning och uppläggning)
Ljuset i bilden överexponering/underexponering
Bildkvalité, upplösning/storlek
Porträttfoto

Kursstart: Torsdag 12 maj (18.30-21.00)
Pris: 785 kr
Begränsat antal platser!

För mer information eller anmälan, ring: 0910-71 31 30
Numret går till Medborgarskolan!

Det går även bra att maila till mig eller Tina om ni har några frågor. Men ska ni anmäla er så måste anmälan göras till Medborgarskolan.
sarasfoto[a]hotmail.com / tinalindmark[a]hotmail.com  (byt bara ut [a] mot ett @)

Mer information på Medborgarskolans hemsida (direktlänk).

Fototips - mjukare ljus

Tänkte att jag kunde slänga ut ett snabbt fototips som kan nyttjas nu i vår. Alla har väl någon gång klagat att solljuset är för starkt när man har kravlat runt i rabatterna för att fota fina blombilder, men det finns en lösning ;-)

Allt som behövs är en reflexskärm (vit/transparent) och en kamera. Jag föredrar att använda den transparenta (om man har en reflexskärm 5 i 1 så är den transparenta "grundskärmen"). Den är väldigt bra för att sprida ut solljuset. Man fäller alltså ut sin skärm och placerar den så att solljuset lyser igenom skärmen och ner på motivet. Precis som bilden nedan visar.

Solen kommer alltså från höger på denna bild och mitt motiv som jag ska fotografera är där i mitten (snyggt att en bit av katten syns där i högra hörnet också, haha!)Bilden nedan är en mouseover.Man en tydlig skillnad på hur ljuset sprider sig i bilden.
Man ser att ljuset blir mjukare och mer spritt om man använder sig av en reflexskärm. Om det är mulet ute så kan man också använda sig av denna metod eller så kan man använda den silvriga sidan på reflexskärmen för att lätta upp skuggorna!

Så nu är det bara att greppa kameran och springa ut och testa, lycka till!

Heaven's on fire
Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

Här ovan är några bilder som jag tog på Tina här om dagen.
Solen var på väg ner men vi lyckades få med några sista strålar. Rubriken kommer från denna låt.

NathalieDenna söta lilla människa träffade jagbröllopet jag fotograferade den 12 mars i Luleå. Tog lite bilder på henne inne i kyrkan och hon charmade sönder mig totalt! Hennes mamma kontaktade mig några dagar efteråt och ville boka en fotografering, ett par dagar senare fotograferade jag henne i studion.

Blev väldigt många fina bilder och jag har fått tillåtelsen att visa dom, så det lär dyka upp lite bilder på henne framöver :-)

Mötet igår

Jag berättade ju igår att jag och Tina skulle iväg på ett möte, vi fick väldigt mycket positiv respons och vi fick det beskedet som vi hoppades på! Vi kommer släppa mer information på måndag då vi vet lite mer :-)Jag har i alla fall suttit och finjusterat planen som ni kanse på skärmdumpen ovan. Det kommer verkligen bli hur roligt som helst och jag är så glad över att jag och Tina ska få göra detta tillsammans, kommer bli hur grymt som helst!

Ett härligt gängKompisfotografering, september 2010

13 april


Canon EOS 5D + Tamron 28-75 + Close up-filter

Blir rätt mycket vardagsinlägg nu, men jag har väldigt mycket att fixa. Ska ta mig tid någon dag att förbereda inlägg med nya bilder.

Idag var jag en sväng till stugan, fotade lite blommor och njöt av solen (våren är här!). Ikväll har jag även börjat uppdatera hemsidan, ska bygga om den rätt rejält, kommer bli grymt! Förhoppningsvis kommer uppdateringarna upp redan i helgen :-)

11 april

Foto: Jag


Effektiv morgon, jag har svarat på mail, skrivit ut fakturor, bränt bilder till CD-skivor, packat bilder och fotat tulpaner.

Nu ska jag ta en promenad i det underbara vädret (+12 grader i skuggan), ska gå förbi en postlåda och posta lite jobb. Ikväll blir det eventuellt studiofotografering med Tina, så vi hörs senare!


Redigering - före/efter

Tänkte att det var dags att visa lite före och efter-bilder, det brukar vara väldigt uppskattat av er läsare. Redigeringen sätter verkligen den personliga touchen på bilderna. Några av bilderna nedan visar verkligen hur lite redigering som behövs för att piffa upp en bild.

Mouseover på alla bilder.


Denna bild är mest redigerad i Camera RAW. Jag gjorde den svartvit, drog kontrastreglaget i botten och så ökade jag exponeringen litegrann. I Photoshop gjorde jag en svag S-kurva i kurvor.

 
Denna bild är endast redigerad i Camera RAW. Jag ökade exponeringen jättelite och så drog jag i kontrastrastreglaget för att få fram lite starkare färger.

 
Denna bild är mest redigerad. I Camera RAW ökade jag exponeringen och drog lite i kontrastreglaget. När jag öppnat bilden i Photoshop dublicerade jag lagret, gjorde det undre lagret svartvit, sen ändrade jag lite färger på det övre lagret i "Color Balance". Drog i "Yellow/Blue-reglaget" åt det blåa hållet, slutligen ändrade jag opaciteten på det undre lagret (svartvita).

 
Väldigt lätt redigering på denna bild. Ökade exponeringen lite i Camera RAW och så ökade jag kontrasten, klart!


Daniel


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM


Lekparken

Igår eftermiddag tillbringade jag några timmar utomhus med sötisen nedan och hennes mamma. Tror att jag aldrig har sett en unge bli så lycklig över en vattenpöl, haha :-)

Till alla bilder nedan använde jag en Canon EOS 5D och ett Canon EF 85mm f.1,8 USM.
Sötaste hundrastaren i denna stad:


En annorlunda frågestund


Behind the scenes från en fotografering förra våren

Hade tänkt dra igång en annorlunda frågestund nu.
Nytt för denna gång är att min mamma kommer svara på frågorna (fast det vet hon inte om än).

Jag stoppar frågestunden när jag tycker att det räcker med frågor. Men nu har ni chansen att fråga hur konstiga frågor som helst, eftersom att jag inte kommer kunna vara med och påverka svaren!

Köööööööööööööööööör!


Helena och Daniel
StudenterbjudandeI år kommer jag köra samma studenterbjudande som förra året. Men jag har kortat av tiden så att erbjudandet endast gäller under juni.

LILLA PAKETET - 650 kr
30 minuters fotografering
4 digitala bilder
2 st 13x18 förstoringar

MELLANPAKETET - 950 kr
1 timmes fotografering
10 digitala bilder
4 st 13x18 förstoringar

STORA PAKETET - 1350 kr
1,5 timmes fotografering
16 digitala bilder
6 st 13x18 förstoringar

Kontakt/boka: sarasfoto@hotmail.com
Begränsat antal tider.

Black and white
Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM


RSS 2.0