Utveckling

Oktober 2008:
En bild från min andra porträttfotografering. Här jobbade jag inte alls med ljuset, utan jag justerade bländaren, slutartiden och ISOt. En reflexskärm hade varit toppen för att få bort skuggorna i ansiktet.


Canon EOS 400D + Canon EF 50mm f.1,8 ll

Oktober 2010:
En bild som är lite drygt två månader. Trots att kompositionen är rätt lik bilden här ovan så är denna fortfarande annorlunda. Modellen har ansiktet rakt mot kameran. Märks att jag har börjat jobba med ljuset mer samt skärpedjupet. Tycker även att jag hade en finare kontakt med modellen här.


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

Natur
Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di

Två bilder från igår. Dom bästa bilderna får ni se senare :-)

24 december

Eftersom att jag avbröt min "ettinläggvarjedagframtilljul", tänker jag kompensera det nu. Detta får helt enkelt bli min julklapp till er läsare :-)1:A PRIS
En timmes fotografering med mig inkl. 18 digitala bilder, värde 1500 kr.

2:A PRIS
Ett presentkort hos mig på 500 kr.

3:E PRIS
Ett presentkort hos mig på 300 kr.

- - - - - - - - - -

INFORMATION
Presentkorten är giltiga i 1 år, från och med det datumet jag skickar dem med posten. Jag kommer finnas tillgänglig i Stockholm mellan den 4-9 januari samt 29 april-1 maj. Och i Dalarna 13 maj-16 maj samt 27-29 augusti. Under någon av dessa tillfällen kommer jag kunna klämma in någon fotografering.

♥ FÖR ATT TÄVLA
Skicka ett mail till sarasfoto@hotmail.com och skriv varför just DU ska vinna ett presentkort.

- - - - - - - - - -

Sista tävlingsdag är den 4 januari, lycka till! :-)

23 december


Foto: Jag

I lördags var jag hemma hos en familj och fotograferade två barn. Det hade börjat skymma utomhus så jag skulle gå och hämta externa blixten i kameraväskan, så jag sa det, "Jag ska bara gå och hämta blixten".

Då säger det äldre barnet (3 år), "Det är ju nästan som min Blixten McQueen". Sen tyckte hon absolut att jag skulle ta en bild på honom (bilden ovan).

Barn är verkligen helt underbara, det är sånt här som får mig att känna att jag gjort rätt val.

Johanna och JoelDetta fina par fotade jag förra fredagen. Fler bilder kommer att dyka upp här senare och ni kommer nog även få se andra bilder på dem om några månader, fast då med en annan klädsel ;-)

Million pieces


Modell: Stina
Smink: Elin

Två bilder på Stina från början av november som jag inte har visat för er.

Just nu försöker jag komma på nått att skriva till dagens inlägg. Har ni något förslag på vad jag kan skriva om, kommentera! :-)

Del 2Här kommer del 2 utav svaren från frågestunden. Del 1 hittar ni här.

 

När jag redigerade filmerna upptäckte jag att jag råkat missa att svara på två frågor.

Färgen på din tandborste?
- Min tandborste är chockrosa, haha!

Hur marknadsför du ditt företag utöver bloggen? Hur byggde du upp din kundkrets?

- Utöver bloggen så använder jag mig utav min hemsida, min mamma är även väldigt bra på att prata, haha. Jag byggde väl upp min kundkrets precis som alla andra, det börjar med några kunder, sen tipsar dom vidare osv.

 


Min dagIdag fyller jag 20 år, helt galet vad tiden har gått fort. Halvvägs till 40 ju ;-)

Del 1Det har tagit mig nästan 4 månader att fixa svaren från frågestunden i videoform. Hade börjat spela in svaren lite smått, men sen fick jag kalla fötter, haha! Ikväll bestämde jag mig i alla fall för att fixa detta, så här kommer svaren del 1.


Min kommentar efter jag hade spelat in detta: "Nu MÅSTE jag ha chips för att lugna mina nerver!!"

Redigering - rädda en överexponerad bildAlla som fotar har säkert någon gång varit med om att någon bild blivit övereponerad. Väldigt lätt hänt om man fotar helmanuellt. Men det är även väldigt lätt att fixa till om man fotar i RAW. Oftast är det bara vissa delar av bilden som brukar bli övereponerad, så som himlen eller varför inte en brudklänning?

Vet inte riktigt vad som hände, men kvalitén på filmen är inte sådär jättebra. Och jag hade ingen mick så det är inget ljud. Men jag tror att man ser rätt bra om man koncentrerar sig lite.

Bilden jag visar här nedan var inte överexponerad från början. Jag hittade bara ingen annan bild som var överexponerad därför fick jag fixa till denna bild innan.


Det jag ändrade var alltså:

• Exponering (Exposure)
• Återställning (Recovery
• Kontrast (Contrast)

När jag öppnade bilden i Photoshop efteråt ändrade jag även i kurvor, som ni ser.

Med väldigt få drag kan man alltså rädda en bild som blivit övereponerad. Med andra ord har man alltså väldigt stora möjligheter att fixa till en bild som har blivit felexponerad. Här nedan är min bild, före och efter.Läs även:

Skillnaden mellan RAW och JPEG
RAW-filer

LjussättningJag får massor utav frågor varje vecka, och jag försöker hinna med att svara på allt. En av frågorna som är rätt återkommande är hur jag ljussätter mina bilder. Som de flesta av er redan vet jobbar jag nästan hela tiden med det naturliga ljuset, fotograferar inte så ofta i studio. Alltså är detta olika "ljussättningar" och hur jag tänker när jag fotograferar utomhus.

Onödiga skuggor som bildas av miljön
I vissa miljöer så bildas det skuggor även om ljuset är bra. Som fallet här nedan, det var en mulen dag men miljön var rätt mörk, då trapporna var av betong.

Bilden i mitten är tagen utan reflexskärm, Stina fick massor utav skuggor i ansiktet. Mest tydligt på halsen och ögonen. På bilden längst till höger då jag använde reflexskärmen, fick hon inga skuggor alls i ansiktet. Här jobbade jag alltså endast med silversidan på reflexskärmen.
Skugga från sidan
I endel miljöer kan det hända att personen framför kameran bara får skuggan i ena delen av ansiktet. Som här nedan. Jag fotade Julia bredvid en stenmur, där hennes vänstra sida av ansiktet var mot stenmuren. Detta lättade jag enkelt upp med en reflexskärm som jag ställde mot kanten. Se den klickbara bilden nedan för att se hur det såg ut.


(klicka för större bild)
Utan reflexskärm i mulet väder
Är det mulet ute så kan man få ljuset att falla rätt i modellens ansikte. På bilden här till vänster skulle solen ha gått ner bakom min rygg. Man tänker på samma sätt som när man fotograferar i solen, att solen alltid ska vara i ryggen på fotografen.
Open shade
Detta har jag skrivit om tidigare (läs inlägget här). Open shade-ljuset är alltså det perfekta skuggljuset. Detta ljuset fotar jag nästan alltid i, just för att jag inte behöver ha med någon som kan hålla i reflexskärmen. Om man ändå vill använda sig utav reflexskärm i detta ljus, ställ reflexskärmen i skuggan.

Här nedan ser ni att jag står ute i solen, Nina stod i skuggan och voila, bilden till höger är perfekt.


RSS 2.0