En gammal bild


Modell: Karin J
Fotograf: Jag

Kollade runt i bildarkivet igår och hittade en till bild på Karin som jag inte har visat, tagen i februari förra året.

Fortfarande förkyld och det är värre nu än vad det var igår.
Har ingen ork till att göra nånting, alltså får ni se denna bild som legat i utkastet ett tag.

Svartvit


Canon EOS 5D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
Modell: Linnea och Dina
Fotograf: Jag

Som det ser ut nu så kommer det inte bli några fotograferingar i helgen, jag nyser stup i kvarten. Jag har ett rivhjärn i halsen och näsan rinner, strike!

Men jag försöker hålla humöret uppe och redigera lite fina bilder, det blir man alltid glad av :-) Här ovan ser ni en bild på finaste Linnea!

Bilder på FacebookFotograf MissJeni skrev ett jättebra svar i kommentarsfältet till en tjej  som ställde en fråga i mitt inlägg om Upphovsrättslagen. Jag frågade Jennie om jag fick låna det hon skrev och det fick jag göra, såhär skrev hon:

Du äger fortfarande rättigheterna till dina bilder även om dom ligger på Facebook eller någon annan comunitysajt. Facebooks fotoregler finns bara för att dom ska få tillstånd till att visa upp dina bilder genom deras sajt. Alltså tar dom inte rätten ifrån dig. Det kan ingen göra eftersom det är helt enkelt omöjligt. Till och med efter dödsfall så är verk skyddade i 70 år eller liknande. Så Facebook är inget undantag. Tillstånd från fotografen och namn är ett måste överallt.Mina egna ord: Precis som Jennie skriver så är verken skyddade i 70 år efter personens bortgång. Sen är det faktiskt så att precis allt annat man äger så kan man skriva ett testamente på sina bilder. Även om upphovsmannen varit död i 70 år kan någon annan ha tagit över rätten på bilderna. Med andra ord är det inte alltid fritt fram att låna bilder trots att det gått 70 år.

> Läs mitt inlägg om Upphovsrättslagen här.

Ett gammalt porträtt

Canon EOS 400D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 100, 1/500 & f.2,0


Modell:
Karin J
Fotograf:
Jag

Ett porträtt från februari -09.


En favorit i repris


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag

Fabian tyckte att jag skulle publicera denna bild igen, favorit i repris! :-)

Två detaljbilder
Canon EOS 400D,
Canon EF 50mm f.1,8 ll
Foto: Jag

Bjuder på en bild i färg och svartvitt,
egentligen var detta en helbild från början så att man såg tärnorna. Jag beskär aldrig mina bilder men jag tyckte att denna passade bra som en detaljbild.

Linnea


Canon EOS 5D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
Modell: Linnea och Dina
Fotograf: Jag

En bild på finaste Linnea från igår, att vi har roligt på våra fotograferingar går verkligen inte neka. Roligare tjej får man leta efter och vi har storslagna planer inför sommaren.

Just nu blir jag intervjuad över MSN av en tjej som håller på med ett skolarbete, roligt att folk vill göra intervjuer :-) Jag ställer mer än gärna upp på sånt.

Skillnaden mellan RAW och JPG


Displayen på Canon EOS 5D och Canon EOS 40D.

Att skillnaderna mellan RAW och JPG är stor vet nog de flesta. Men det är svårt att se skillnaderna om man inte jämför.

RAW ställer man in under Kvalitet som finns i menyn. Om ni kollar på bilderna ovan finns det massor utav olika format att välja mellan. Jag fotar alltid i RAW+small (den som ser ut som en trappa). Kameran sparar alltså bilden i både RAW och i small jpg, bilden här nedan visar hur det ser ut:(Den "dolda" är alltså RAW-filen)

Jag strävar alltid efter en "korrekt exponerad" bild direkt i kameran så att jag inte ska behöva sitta och rädda en bild. Men idag tog jag chansen och tog en underexponerad bild på Linnea så att jag kunde visa er skillnaden. Här nedanför har jag alltså försökt rädda en underexponerad bild:(När jag tog dessa bilder fotade jag i RAW + large JPG, eftersom att fotar man inte i RAW fotar man som oftast i large JPG)

När man fotar i RAW måste man ha Camera RAW för att kunna öppna filerna, använder man sig utav Adobe Photoshop CS4 behöver man inget Camera RAW då det redan finns i programmet. Använder man någon ut av de äldre programmen måste man däremot ladda hem ett program som stödjer filformatet.

Camera Raw finns att ladda hem på Adobes hemsida.
När man laddat ner programmet, öppna mappen och kopiera filen som heter Camera RAW. Öppna Photoshop mappen som du har på datorn och klistra in filen i plug-in mappen och starta om Photoshop.Fick en fråga till detta inlägg som jag svarar på här: Om man installerar de där camera raw kan man fort öppna upp filer som man inte fotar i raw?
Svar: Ja, man kan fortfarande öppna JPG bilder även om man har installerat Camera Raw.

En gammal bild


Modell: Karin J
Fotograf: Jag

Gillar att kolla runt i gamla bildmappar, det är då man kan hitta bilder som ovan!

Imorgon är det fotografering på dagen som gäller, sen redigering på kvällen. Precis som jag sa så kommer ett inlägg om RAW vs. JPG komma upp imorgon. Är det något mer ni vill läsa om kan ni ju alltid slänga iväg en kommentar :-)

Fjällen


Sony DSC-w50
Foto: Jag

Rensar lite i bildmapparna på datan, hittade denna som jag tog i fjällen 2008, v 10 bär det av igen!

Upphovsrättslagen(Självklart är det jag som tagit denna bild!)

Detta med upphovsrätt tycker jag är något som är väldigt viktigt,
tyvärr har inte riktigt alla koll på vad det är som gäller. Men jag hade tänkt ta upp det nu så att vi kanske rätar ut lite frågetecken.

Man har aldrig rätten under några som helst omständigheter, att kopiera andras bilder, aldrig! Det spelar ingen roll om man lägger in tvåtusen länkar till personen som har tagit bilden eller hänvisar till fotografen på något annat sätt. Det spelar ingen roll om man har som tanke att hylla fotografen. Även om man har som baktanke att bara hylla fotografen så är det fortfarande ett straffbart brott om man inte har tillstånd!

Nästan alla tror att google.se är en okej sida att låna bilder ifrån, men man kan inte som fotograf välja om bilderna ska ligga uppe där eller inte. Flera av mina bilder finns där, om du googlar på ditt egna namn kommer det säkert komma upp flera bilder som du själv har tagit. Hur roligt skulle du tycka att det va om någon tog dina bilder och satte "google" som källa? Vill man visa en bild som någon har tagit på sin blogg/hemsida, skicka iväg ett mail och fråga. Det är inte så himla svårt! Är en bild fritt fram att låna så kommer det stå under bilden.

Hädanefter kommer jag personligen aldrig varna någon om den tagit mina bilder!
SFF (Svenska Fotografers Förbund) rekommenderar summan 3200 kr för EN bild vid en stöld, tänk på det nästa gång som du kopierar.

Kom ihåg att samma sak gäller när man printar någons blogg och skriver om den på sin egen blogg!

Läs även detta:
> Fotograferande och lagen

Läs även detta från Svenska Fotografers Förbund
> Upphovsrättslagen

Trådutlösaren - YongNuo RS-C3


Canon EOS 5D, Canon EF 50mm f.1,8 ll

I samband med tävlingen jag hade med Fotofyndet fick jag hem en trådutlösare. Hade kollat runt lite efter en fjärrutlösare, men eftersom att det knappt finns någon till min Canon EOS 40D så fick det bli ett billigare alternativ.

Jag har testat den några gånger och den funkar helt perfekt, hade även turen att den passade till min Canon EOS 5D som jag inte alls hade några planer på att köpa innan jag beställde trådutlösaren.

Trådutlösaren heter YongNuo RS-C3 och motsvarar Canon RS-80 N3. Jag kan helt klart rekommendera denna produkt. Det man får vara uppmärksam på när man beställer är att beställa rätt modell så att den passar kameran man har.

Fotofyndet – fototillbehör du inte har råd att vara utan

Hur man hanterar reflexskärmen självFick en fråga hur man hanterar reflexskärmen om man är själv. Är jag själv under en fotografering brukar jag för det mesta använda denna trekantiga reflexskärm, guld & silver 80 cm från Tvspelsweb.

Är det svårt att hålla kameran med en hand (om man har ett tyngre objektiv) får man helt enkelt söka sig till andra ljusförhållanden där du inte behöver använda reflexskärmen. Tar man bara ansiktsporträtt kanske modellen kan hjälpa till att hålla i skärmen också, det brukar funka.

Men jag kan varmt rekommendera reflexskärmen ovan, den är suverän!

Reflexskärm

Fick en fråga i detta inlägg om jag använder reflexskärm när jag fotograferar eller inte. Jag kan absolut inte säga att jag använder reflexskärm hela tiden, för det gör jag inte. I alla ljus behöver man inte alltid använda sig utav reflexskärm, men det märker man rätt snabbt.

- Med och utan reflexskärm
- Prisvärda tillbehör

På bilderna här nedan använde jag inte någon reflexskärm:


Daniel och Helena


Micaela

Nytt i kameraväskanCanon EOS 5D.
Min 40D kommer jag behålla men använda som reservhus.


Ida


Modell: Ida N
Fotograf: Jag

En bild på Ida från våran fotografering i somras, tappert av Ida att sitta i bara linne när det var hur mycket mygg som helst!

Idag hade jag tänkt vara lite aktivare på bloggfronten, har förberett en massa inlägg.
Jag ska göra klart det sista på bloggdesignen för den kommer upp ikväll och vid fyra ska jag ner till stan för ett ärende :-) Vad det är jag ska göra får ni veta sen!

Natalie


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra

Bara för att det ska bli någon bilduppdatering lägger jag upp en till bild på Natalie som jag inte har visat förut!

Har varit uppe sedan kl 7 i morse så nu ska jag göra mig klar och sedan sova. Eller sova och sova, haha, jag ska sätta mig ner med papper och penna och skriva ner lite idéer.

Modellbranschen är felvriden

Efter att jag och några till varit med i ett reportage i tidningen kom det in några hetsiga kommentarer på Norran (våran lokaltidnings hemsida). Hade tänkt ta och skriva ett inlägg om detta då det är ett väldigt återkommande ämne och det är viktigt att ta upp.

Jag vet att modellbranschen är felvriden, förutom att pressen är hård som modell så måste man vara smal. Här kommer alla ätstörningar in. Jag har plåtat ett par stycken där det verkligen har gått utför, de blir bara smalare och smalare. Tränar som galningar och man ser förändringar hela tiden hur smala dom blir.

En av anledningar till varför jag nästan slutat med TFP-plåtningar är för att jag vill inte lyfta fram detta ännu mer. Jag uppmanar aldrig folk att skicka in bilder till modellagenturer, det är otroligt tråkigt när det bär av åt nått annat håll.Jag håller med hon som skrev denna kommentar på Norrans hemsida,
många blir utnyttjade på vägen mot toppen. Det kan man verkligen inte blunda för. Jag har absolut ingenting emot de som har modelldrömmar, men det handlar om att stanna upp och tänka efter. Tänka sig för väldigt noga vilka situationer man utsätter sig för och inte bara tänka framgång.

Jag hoppas verkligen att synen på modellandet kommer bli annorlunda i framtiden, att idealet ändras så att det ser hälsosamt ut. Man ska inte behöva vara size zero för att lyckas!

Vinnaren i fototävlingen..

..blev Sandra, stort grattis! Skicka din adress till sarasfoto@hotmail.com.


Natalie


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra

En bild på Natalie från september.

Nya bilder kommer ni få se senare i veckan, vill redigera klart och skicka till kunderna innan jag lägger ut här på bloggen :-)

Tävling - vinn en blixtdiffusor


Pris:
Pop-Up Flash Diffuser

Man behöver inte alltid ha en extern blixt för att få bra kvalité på ljuset, diffusern monteras i kamerans blixtsko (kameran måste ha en inbyggd blixt). Blixtdiffusorn gör att blixtljuset från den inbyggda blixten blir mjukare och förbättrar ljusets kvalité.
Reglerna är enkla.
Det jag kräver är att du skriver ett inlägg i din blogg, länkar till mig + tävlingen, Fotofyndet – fototillbehör du inte har råd att vara utan samt blixtdiffusorn. Sedan postar du länken till ditt inlägg i kommentarsfältet till detta inlägg och skriver "Jag är med", tävlingen avslutas den 15/1 kl. 12.00!

Ex: "Jag är med och tävlar hos Sara, priset är en blixtdiffusor från Fotofyndet – fototillbehör du inte har råd att vara utan. Klicka här om du också vill vara med!"

DENNA LÄNK MÅSTE FINNAS MED I INLÄGGET:

<a href="http://www.fotofyndet.se/t1001sm/" title="fototillbehör, trådutlösare, batteri, batteriladdare, batterigrepp, fjärrutlösare, lcd-skydd, blixtkabel, ttl-kabel" target=_blank>Fotofyndet – fototillbehör du inte har råd att vara utan</a>

När ni klistrar in denna länk så måste ni göra det genom HTML som finns i menyn.


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!


8 januari


Canon EOS 400D + Canon EF 50mm f.1,8 ll
Foto: Jag

I torsdags var ett blivande bröllopspar här, bröllopet äger inte rum förrän i sommar men eftersom att dom inte bor här i Sverige gjorde vi bort planeringen redan nu.

Ett barndop står på schemat imorgon, har ni tur kanske det dyker upp någon bild här redan imorgon kväll ;-)Vill du boka mig som bröllopsfotograf? Prislistor finns på hemsidan.
sarasfoto@hotmail.com

En fråga om batterigreppSvar: Skrev faktiskt ett inlägg om batterigrepp i augusti, men det var inte så speciellt bra kanske.

När man använder sig utav ett batterigrepp kan man ha två stycken batterier i kameran istället för ett. Alltså får man dubbelt så lång batteritid vilket är otroligt bra. Fotar man mycket vertikala bilder är det otroligt användbart att använda batterigrepp då man har en till avtryckare på greppet. Knapparna som sitter till höger längst upp på kameran finns även på batterigreppet (se de två röda rutorna på bilden till höger).

Innan jag själv fick en systemkamera fotade jag ibland med en kompis kamera och hon hade batterigrepp på sin. Redan då sa jag att jag aldrig skulle ha batterigrepp för att det var otroligt klumpigt. Men nu skulle jag aldrig kunna tänka mig att vara utan greppet, kameran blir mycket större och det blir lättare att jobba. Man får även ett stadigare grepp.

Kolla in batterigreppen här. Ligger runt 1.000-3.500 kr beroende på vilken kamera man har.
Bilder: Jag

Stina


Modell: Stina
Fotograf:
Jag
Hår och smink:
Klara

 

Helt galet vad man måste uppdatera bloggen för att ni läsare ska vara nöjda. Jag vill att mina inlägg ska vara intressanta, tar inte bara 5 minuter att snöra ihop ett inlägg. Vill ni att jag ska uppdatera mer så får ni faktiskt se till att kommentera också!

 

Här ovan ser ni iallafall en bild på Stina.
Nu ska jag klä på mig tusen lager kläder sen ta hunden och gå ut en sväng. Hade tänkt ta en långpromenad men jag såg precis att det var -22, så jag ångrade mig, haha!


RedigeringHittade en naturbild i en av mapparna från sommaren
och tänkte att jag skulle fixa till den lite eftersom att den var underexponerad. Öppnade bilden först i Camera Raw och sedan Photoshop.

Detta gjorde jag i Photoshop CS4:

- Lagt på lite skärpa
- Kurvor
- Exponering (+0,30)
- Kontrast

Julia


Modell:
Julia
Fotograf: Jag

Första dagen på 2010 har gått smärtfritt, lyssnar just nu på bra musik och förbereder några inlägg.

Här ovan kan ni iallafall se en bild på Julia,
ska äta middag om en liten stund sen ska vi åka till kusinerna :-)

RSS 2.0