I helgbilagan

I början av november blev jag och ett gäng andra fotografer från stan intervjuade av en man från våran lokaltidning, Norra Västerbotten. De höll på att fixa en bröllopsspecial till en helgbilaga.

Alla som bor i Skellefteå kan idag (lördag 27 nov) läsa artikeln i bilagan till tidningen. Och för er som inte bor i Skellefteå, klicka på bilden längst ner för att läsa.Vinnaren i tävlingen

Vinnaren i tävlingen blev Sebastian stort grattis till dig. Du har fått ett mail från mig! När jag lottade vinnaren gav jag en kompis antalet "lotter" i tävlingen, sen fick hon slumpa fram ett nummer på Random.org.

Vill även tacka SUMOpix.com som sponsrade priset till denna tävling! :-)Veckans fråga

Vilken är din drömkamera och varför just den?

Gillar denna fråga, även fast jag själv inte har något svar. Drömmen vore väl att få designa ett eget kamerahus, precis så som jag vill ha det. Just för tillfället är jag i alla fall väldigt nöjd med de två kamerahusen som jag redan har. Kommer däremot måsta göra en uppgradering till våren!

Isabelle i svartvitt


Canon EF 85mm f.1,8 USM & Canon EF 70-200 f.4,0 L USM

Kollade igenom ett gäng bilder från bröllop i somras samtidigt som jag lyssnade på min spellista med bröllopsmusik på Spotify. Jag längtar otroligt mycket till nästa års bröllopssäsong, ska bli så otroligt roligt! :-) Bilderna här ovan är från ett bröllop i mitten av augusti 2010.

En fråga till er också, har tagit lite fler självporträtt de senaste dagarna i samma stuk som denna bild. Vill ni se?

Nytänkande

För några veckor sedan fick jag ett gäng kommentarer om att det var sjukt att jag kallade mig för en nytänkande fotograf eftersom att inga utav mina bilder var speciellt nytänkande. Jag tycker att det är extremt tråkigt att jag ska behöva sitta och försvara mig. Detta inlägg kommer förhoppningsvis inte bli något "svar på tal-inlägg" utan jag ska försöka hålla mig till den gränsen att jag bara ska förklara för er vad jag menar.

Anledningen till varför jag kallar mig för nytänkande är rätt enkel, folk i min närhet tyckte att mina bilder var nytänkande. En journalist kallade även mina bilder för nytänkande och då började jag inse det själv. Jämför man mig med fotografer som slog igenom för sisådär en 20 år sedan så är det stor skillnad. Förut var det mest vanligt att man fotograferade i studio, alltid samma uppställning vid bröllopsfotograferingar, barnfoto osv.

Det är just DETTA som jag vill komma bort från, jag vill inte vara den tråkiga fotografen där allting ska vara så himla strikt. Jag föredrar att fota utomhus i det naturliga ljuset för att få det så naturligt som möjligt. Bara DET är nytänkande. Jag säger absolut inte att det är negativt att fotografera i studio, jag gillar att fotografera i studio.

Nytänkande för mig är inte heller att man använder sig utav extrema metoder när man redigerar. Att kalla sig för en nytänkande fotograf enbart för sin redigeringsstil tycker jag inte är okej. Alla har självklart sin egna stil. Utan att spåra iväg så tror jag att kunderna har svårt att "ta till sig" bilderna om redigeringen är alldeles för extrem. Kanske det är intressant just för stunden, men jag misstänker att det blir väldigt uttjatat i längden.

Nytänkande för mig är bara att man kan tänka utanför de gamla tankesätten.

I detta land är det även förbjudet att kalla sig själv för duktig. Jag förstår att det kan sticka i folks ögon när man pratar om sina egna framgångar. Men jag kan inte låta bli, fy fan vad bra jag är. Jag är sjukt stolt över mig själv!


Veckans fråga

Föredrar du fasta gluggar eller zoom/tele?

Min favoritglugg är helt klart mitt fasta 85mm 1,8 USM. Kanonskarpt på största bländaren, snabb autofokus, bra färger och en sjukt bra brännvidd på fullformat. Läs mer om fasta objektiv här.

Idag
Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di

Fyra bilder från idag.
Har kommit väldigt mycket snö här i Skellefteå, 30 cm för att vara exakt och det snöar fortfarande. Vilket det har gjort i två dagar.

Hoppas i alla fall att ni uppskattar att få se lite vardagsbilder som omväxling :-)

11 november


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di
@ 35mm, 1/40, ISO 640 & f.2,8

Vet inte riktigt hur friskt det är när man får världens fotoidé halv 1 på natten. Riggade upp kameran på stativet och tog ett par bilder. Får jag en idé så måste jag genomföra den direkt, nästan så att jag tvingar mig själv, haha!

Men jag gillar't :-)

TÄVLING - vinn ett presentkort


Man behöver alltså INTE ha en blogg för att delta i denna tävling. Kom bara ihåg att skriva din mailadress!


EN CHANS ATT VINNA

1. Svara på frågan; vad använder SUMOpix för skrivare till sina Canvastavlor?TVÅ CHANSER ATT VINNA

1. Svara på frågan; hur många tjocklekar på ramarna erbjuder SUMOpix?
2. Skriv om tävlingen på din blogg med tävlingsbilden ovan och länka till SUMOpix och till mig. Glöm inte att skriva i din kommentar att du har länkat till tävlingen.

Svaren på frågorna hittas hos SUMOpix!FÖRTYDLIGAR
Ni väljer alltså om ni vill ha en eller två chanser att  vinna. Vill ni har en chans att vinna svarar ni på frågan under "EN CHANS ATT VINNA". Vill ni ha två chanser att vinna svarar på ni frågan under "TVÅ CHANSER ATT VINNA" samt skriver om tävlingen i eran blogg!

Att enbart svara på båda frågorna ger alltså ingenting.Vinnaren dras den 17 november kl 21.00!

FÖRLÄNGER TÄVLINGSDATUMET PGA. FÖR FÅ ANMÄLDA!
Vinnaren dras den på söndag (21 nov) kl 21.00!

Önskeinlägg - planering inför fotografering del 2

Välja bilder
När plåtningen är klar tömmer jag över bilderna till datorn, samt gör en back-up till en extern hårddisk. Ganska direkt efter packar jag jpeg-filerna och laddar upp dem på frontweb.se/pro och skickar iväg till modellen.

Redigering
När bilderna är valda är det dags för redigering. Bilderna öppnas som alltid i Camera RAW, eftersom att jag fotar i RAW. Där ljusar jag upp bilden lite grann, samt lägger på kontrast. När den grundliga redigeringen är gjord öppnar jag bilderna i Photoshop CS4.

Här varierar det väldigt mycket vilken redigering jag gör. Som grund zoomar jag alltid in bilden och går igenom den för att se om det är damm någonstans som måste klonas bort.


Redigering i Camera RAW.

 

Klart
När redigeringen är klar skickar jag bilderna till alla medverkande parter. När jag har gjort det börjar jag fixa in i ordning bilderna för bloggen så att ni också kan se resultatet.


Printscreen i mappen med de färdiga bilderna.


Önskeinlägg - planering inför fotografering del 1

Jag skulle vara intresserad av att läsa mer hur det går till inför en fotografering, hur du planerar.

- Självklart kan jag skriva lite om detta. Eftersom att det knappt är någon planering inför en "vanlig" fotografering beskriver jag hur det går till med förberedelserna för en TFP-plåtning.Inspiration

Detta är väl det som är mest krävande inför en fotografering. Man måste ha någon typ av inspiration, kläder, smink, location. Det brukar jag och modellen komma på tillsammans, annars har modellen någon idé. Tillsammans kommer vi i alla fall fram till hur vi ska ha det.

Rekvisita
När vi tillsammans har kommit överrens om kläder och smink, så är det dags att börja leta rekvisita. Antingen så brukar vi låna ihop, men oftast är det kläder som jag, eller modellen redan har. Om inte, så brukar modellerna alltid vilja åka och köpa kläder själv, vilket är väldigt smidigt!


Fotografering med Alexandra.

Plåtningen
Dagen innan plåtningen tömmer jag minneskorten samt laddar kamerabatterierna. Om plåtningen är på morgonen brukar jag gå upp extra tidigt för att kolla så att allt är okej, hör av mig till modellen och ser så att allt är som det ska. Om någon MUA ska vara med kollar jag även så att allt är som det ska där, så att alla kan medverka under fotograferingen.


Foto: Jag


Vänskap


Kompisfotografering, september -10.

En bild som gör mig glad :-)

Against all odds


Modell: Stina
Smink: Elin

Veckans fråga

Hade tänkt köra igång med veckans fråga, hade veckans fråga förut men då plockade jag ut en fråga som hade dykt upp under veckan. Denna gång kommer det gå till så att jag ställer en fråga till er.

Vad har du för kameramärke och varför?

Jag använder mig utav två kamerahus från Canon (läs mer om min utrustning här). Varför mitt val föll just på det märket var för att skolan enbart hade kameror från Canon. Från början var jag inställd på att jag skulle köpa en Nikon D50, men ju mer jag fotade med Canon så föll sig valet rätt självklart.

A thousand miles
Modell: Stina
Smink: Elin

Har visat en bild från denna serie tidigare, den bilden hittas här.

En listaLånade denna lista av denna bloggare.

Hur gammal är du? 19 år.

Hur lång är du? Strax under 178 cm, flaggstång?

Stjärntecken? Skytt.

Hur bor du? Under vintern, centrala Skellefteå och från tidig vår till sen höst i stugan.

Är det din bästa bostadssituation någonsin? För stunden, ja.

Arbetar du? Ja, med företaget på heltid.

Ville du jobba med det när du var liten? Jag har ett svagt minne av att jag ville bli lärare. Men det blev ju något helt annat.

Är du nöjd med ditt liv? Absolut, jag är sjukt stolt över mig själv!

Har du bott utomlands? Nej, den dagen jag blir ekonomiskt oberoende så flyr jag landet, hehe!

Vad är det knasigaste jobb du haft? Har inte haft något annat jobb än detta!

Gillar du att resa? Ja, det gör jag. Borta bra, men hemma bäst. Kan inte riktigt slappna av om jag åker iväg.

Nästa resa? Till något varmt land.

Intressen? Fota, umgås med nära och kära, blogga och mina djur.

Vad gör dig glad? Musik.

Vem är du mest lik i din familj? Liknar varken mamma eller pappa.

Vad köper du oftast till dig själv? Till mig själv.. hmm, typ skräpmat? Haha.

Vad är ditt nästa mål i livet? Måste väl vara att försöka göra morgondagen till det bästa. Jag anser att man inte alltid behöver ha så stora mål.

Vad är du mest stolt över om dig själv?
Jag vet inte riktigt.

Vad arbetar du på? Tålamodet.

Vad brukar folk tro om dig vid första ögonblicket? Ingen aning? Förhoppningsvis något bra.

Har du många bästa vänner? Nej, jag har ingen bästa vän. Men jag har många bra :-)

Nämn ett problem du har? Jag är väldigt noga, inte så noga att jag blir långsam. Men jag vill att allt ska bli bra!

Finaste komplimangen du fått? Han jag snodde listan av, svarade på denna fråga att han var dålig på att ta emot komplimanger, och att han sällan minns dem för att han inte tar dom på allvar. Jag tror att jag svarar likadant. Jag har väldigt svårt för att ta komplimanger på allvar, därför kommer jag knappt ihåg dem.

Ger du ofta komplimanger?
Jag ger komplimanger till de som förtjänar det.

Vad skulle du vilja kunna som du inte kan?
Skriva?

Nästa inköp? Jag vet inte riktigt, vi får se.

Varför har du en blogg? Jag tycker det är ett bra sätt att nå ut. Det är roligt att visa upp bilder och komma med tips osv, just för att det är väldigt uppskattat.

Vad ska du göra idag?
Idag ska jag jobba med bilder.

Vad ska du göra i morgon?
Imorgon ska jag jobba, som vanligt :-)

Hur ser ditt liv ut om fem år? Förhoppningsvis bor jag någonstans i södra Sverige, mycket kan förändras. Det är jag medveten om.

Vad vill du säga till de som är yngre än du? Ta vara på varje dag som du har och låt ingen förstöra dina drömmar. Ingenting är omöjligt!

Fall to pieces


Modell: Stina
Smink: Elin

En bild från dagens fotografering. Fler bilder dyker upp här och på hemsidan till helgen :-)

3 novemberNär ni läser detta fotograferar jag tjejen här ovan, Stina. Har saknat att fotografera henne, sist var i april. Jag vet att det kommer bli grymma bilder :-) Dyker förhoppningsvis upp massor utav behind the scenes-bilder här lite senare.

1 november


SannaHari, 24/7 - 2010

Första dagen på en ny månad, en månad full utav möjligheter. Själv tänker jag ta varje chans jag får!

RSS 2.0