Sanna och Hari del 3

Sista delen från Sanna och Haris bröllop.

> Del 1
> Del 2
Hur jag gör

Jag undrar hur du gör när du fotograferar, och bilderna blir så fina och ljusa, vore kul om du berättade inställningar och raw hur man gör.

Svar: Självklart kan jag berätta hur jag gör.
Först och främst, när jag fotograferar försöker jag alltid hålla mig till det så kallade open shade-ljuset. Ljuset mellan skuggan och solen. Här blir ljuset alltid jämnt och fint och jag använder mig nästan aldrig utav reflexskärmen här heller.

Bilden här nedan, visar det perfekta skuggljuset.Sen är det bara att börja fota.
Eftersom att jag fick frågan här ovan, i bilderna på Joline. Så tar jag en bild på henne som exempel också. På bilderna här nedan använde jag mig utav denna utrustning och inställningar.

Utrustning: Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
Inställningar: s1/250, f.2,2 & ISO200När jag sedan ska börja behandla bilden i Camera RAW gör jag bara en enkel redigering. Jag är ingen som lägger ner flera timmar på varje bild. Utan denna redigering tar ungefär 5 minuter.

Denna redigering gjorde jag:

REDIGERAT I RAW
Temperatur, 6800
Exponering, +0,05
Kontrast, +74
Klarhet, +23

Efter det, öppnar jag bilden i Photoshop CS4. Där jag sedan sparar ner den, och så är det klart.

Före och efter

Sånt här brukar alltid vara uppskattat. Här får ni tre exempel på före och efter-bilder. Dessa bilder är enbart redigerade i Camera RAW.

REDIGERAT I RAW

Exponering, +0,45
Kontrast, +96

REDIGERAT I RAW
Exponering, +0,80
Kontrast, +74

REDIGERAT I RAW
Kontrast, +84

Dagens tips - Klona

Att klona bort störande föremål i en bild, kan göra den mer intressant.
När jag fotograferar porträtt är inte kloningsverktygen speciellt användbart för mig, beroende på kundens önskemål. Däremot andra bilder jag tar så är kloningsverktyget guld!

När man använder klonstämpeln så väljer man ett ställe där man vill hämta upp färg, sen vänsterklickar man och håller in ALT-tangenten samtidigt. Efter det sätter man ut färgen där man vill ha den. Bäst är det om man hämtar upp färgen just bredvid det man ska klona bort så att inte hyn blir fläckig. Det gäller att öva mycket, från början kan det vara svårt att få det att se bra ut.


Här är min före- och efterbild.
Denna redigering tog mig 2 minuter.Dagens tips - Kurvor

Ett redigeringssätt som jag använder mig utav ibland, är kurvor.
Först och främst använder jag kurvor för RGB, vill man leka ännu mer med färger så kan man använda sig utav de andra enskilda kanalerna, dvs, röd, grön eller blå. Annars är kurvor perfekt för att ta bort olika färgstick.

Kurvor hittar du enklast genom Bild > Justeringar > Kurvor. Eller för att kurvor ska få ett nytt lager. Ta den svartvita symbolen som är där vid översikten för lager.Såhär blev resultatet:Sanna och Hari del 2

Här kommer del två utav bilderna på Sanna och Hari.

> Sanna och Hari del 1

17 september


Några bilder som jag tog lite snabbt tidigare idag
Foto: Jag

Har fått massor av saker bortgjorda idag, det känns skönt!
Nu ska jag kolla igenom bilder och välja vilka jag ska skicka på utskrift, jag hade tänkt fylla på min pappersportfolio. Ska även skicka iväg ett jobb utskrift. Uppdatera hemsidan måste jag också göra.

Imorgon dyker det upp fler bröllopsbilder här på bloggen!

Dagens tips - Gör horisonten rak

Snea horisonter på naturbilder, är något som kan göra mig galen ibland.
Det finns flera sätt man kan använda sig utav för att göra horisonten rak. När jag rätar ut horisonten brukar jag oftast använda mig utav denna metod.

Börjar med att ta fram linjalen i Photoshop, snabbkommandot för det är CTRL+R. Sen drar jag ut en linje (se exempel nedan). Efter det välj: Bild > Rotera Arbetsyta > Fritt val. Då kommer Photoshop automatiskt räkna ut den rotation som behövs för att räta ut bilden.

Vill man INTE göra på det viset. Kan man markera bilden (snabbkommando: CTRL + A), högerklicka och välj omforma fritt (se exempel nedan), då kan man själv justera horisonten så som man vill ha den.
Joline
Sötaste Joline

Har visat ett gäng bilder från fotograferingen med Joline i början av sommaren, men jag hittade några som jag inte visat så här kommer några till.

Jpeg eller RAW, båda?

Dagens tips är väldigt simpelt. Men så vitt jag vet har jag inte skrivit om detta tidigare. Fick dessutom en fråga om detta för några veckor sedan, därför tar jag upp det nu.

"Varför fotar du i RAW + small jpeg? Varför inte bara raw eller i large jpg."

Jag fotar i alltid RAW + small jpeg för att jag inte har något program som kan visa RAW-filer som "vanliga" bilder. Jag vill snabbt kunna få en översikt över bilderna för att se hur jag ska sortera upp dem. Att fotografera endast i JPEG gör jag aldrig. Vill man ha de bästa möjligheterna att redigera bilderna i efterhand så är det RAW som gäller. Jag gör nästan all min redigering i Camera RAW.

Här nedan ser ni hur det ser ut, ikonerna är alltså RAW-filer.
Läs även:

> Skillnaden mellan RAW och JPEG
> RAW-filer, hur laddar man upp på bloggen?

Sanna och Hari del 1

I början av januari var Sanna och Hari hem till mig för att prata igenom vad de ville att jag skulle fotografera på deras bröllopsdag. På dagen med stort D mötte jag upp Sanna kl.10.00 på en frisörsalong här i stan som heter KI.

Här kommer första delen med bilder, del två kommer lite senare.Sminket fixade en kompis till Sanna.

Noah


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 200mm, 1/500, ISO 200 & f.4,0

En bild på stuggrannarnas barnbarn som jag tog för några veckor sedan, när det fortfarande var grönt och varmt utomhus. Detta är ett porträtt som jag gillar väldigt mycket, älskar känslan.

Ikväll hade jag tänkt blogga första delen från 15-timmars bröllopet, det får ni inte missa!

Köpa objektiv?Jag får massvis med frågor varje dag av olika människor som undrar vad de ska köpa för kamera, om jag kan komma med tips och liknande. Svarar, det gör jag alltid, men jag brukar för det mesta hänvisa till min Kamera- och objektivguide. Jag brukar även skriva några rader om att man bör tänka en extra gång, om man verkligen måste byta kamera.

Har man en instegskamera brukar man oftast använda sig utav ett eller kanske två objektiv. Det brukar vara vanligt med kitobjektivet (18-55) och något objektiv som inte heller är så ljusstarkt. Därför brukar jag först och främst tipsa om att först köpa något nytt objektiv. Canon EF 50mm f.1,8 ll brukar jag alltid tipsa om. Med detta objektiv får man ett väldigt kort skärpedjup, vilket gör att bilderna får ett helt annat utseende om man jobbar med större bländare. Bilderna kommer förmodligen bli bättre!

Det jag vill komma fram till är alltså: Känner man att man har vuxit ur sin kamera, så tycker jag att man ska fundera en extra gång. 90% av gångerna är det absolut inget fel på själva kameran och hur den presterar. Utan det sitter oftast i objektiven. Och att köpa ett gäng nya objektiv, är oftast mycket mer givande än att köpa en ny kamera.

Dagens tips - HistogrammetGenom att lära sig förstå kamerans histogram har man möjlighet att kontrollera kvaliteten på exponeringen direkt i kameran. Kamerans LCD-skärm kan vara bra om man vill få en ungefärlig uppfattning om hur exponeringen blev. Men den visar inte alltid exponeringen till 100%. Däremot funkar histogrammet otroligt bra om man vill veta direkt hur bilden blev exponerad. Histogrammet brukar man kunna få fram om man klickar på INFO-knappen när man har framme en bild.

Jag använder oftast histogrammet om jag är osäker på hur exponeringen blev. Om det är ljust ute kan bilden se mörkare ut på displayen. Och så tvärt om, är det mörkt ute kan bilden se ljus ut på displayen. Har jag inte tid att kolla histogrammet för varje bild, så går jag efter ljusmätaren och så tänker jag på att jag kan underexponera bilden en aning (inte så mycket som exemplet här nedan).

Om man råkar underexponera en bild rätt mycket, så är det en fördel om bilden är tagen i RAW-format. Då har man större möjlighet att redigera (skillnaden mellan RAW och JPEG). Exemplet här nedan är på en väldigt grovt underexponerad bild. Diagrammet syns på den högra bilden, på LCD-skärmens högra hörn. Lägg märke till hur histogrammet är utformat på alla de tre olika bilderna.Här nedan är histogrammet för en rätt exponerad bild.Och så histogrammet för en överexponerad bild.Senare i veckan...

...ska ni få se fler bilder från detta bröllop!


Lee


Modeller:
Lee
Fotograf:
Jag

En bild som togs i maj.


Underbara barn


En bild på Joline som jag tog i början av sommaren.

Kvällen har tillbringats framför datorn, har redigerat en massa bilder och fixat med några inlägg. Bläddrade snabbt förbi bilderna på Joline och fann då bilden ovan, hur söt?

Vore det intressant..


Foto: Jag

Jag har funderat ett tag på om jag ska spela in en video när jag ställer in kameran manuellt. Får väldigt många mail varje vecka från folk som frågar om jag kan berätta hur man ställer in kameran manuellt. Jag tycker att det är väldigt roligt att svara på era mail och frågor, men ibland blir det jobbigt när man får samma frågor om och om igen. Att ha ett inlägg att hänvisa till vore ju mycket bättre.

Därför tänkte jag att en video vore kanske roligt? Där jag berättar hur man gör. Säg gärna vad ni tycker!

DVD-fodral

När man köper ett paket av mig, där det ingår fler än 10 digitala bilder, så får man alltid med en CD-skiva med bilderna. Redan från början när jag startade företaget så visste jag att jag ville bilderna på något annat sätt än bara i ett vanligt CD-fodral.

Då kom jag på idén att använda mig utav DVD-fodral. Jag designar fram- och baksidorna i Photoshop CS4 och skriver ut dem med min fotoskrivare Canon PIXMA iP4500. På baksidan skriver jag oftast ett par rader, handlar det om bröllop kan jag sätta dit en vers från en låt. Sen har jag ett speciellt papper (bild här) som jag använder när jag skriver ut etiketterna till själva CD-skivorna.Fler bilder

I tisdags fotade jag fyra tjejer, Alexandra (som ni sett här i bloggen förut), Lisa, Malin, Alexandra och Sofia. Varav den sistnämnda fick denna fotografering i present då hon nyligen fyllt år.Vill du också boka fotografering, precis som tjejerna ovan, och föreviga eran vänskap?


Prislista: http://www.saramarklund.se/prisportratt.htm
Kontakt: sarasfoto@hotmail.com

Tre av migJag undrar om man är lite fotoskadad när man...

• ...alltid har minst 2 minneskort i jackfickan.
• ...tänker allt man gör i bloggform, "Detta kanske kan bli ett bra inlägg?".
• ...alltid har alla jackor fullproppade med visitkort.
• ...hittar ett visitkort i skafferiet (fråga mig inte hur jag lyckas!).

Kompisfotografering


En liten sneakpeak.

Kom hem till stan för ca. 20 minuter sedan, jag har gjort ett urval av bilderna från kompisfotograferingen tidigare idag. Skickade nyss iväg en länk så att tjejerna kan välja vilka bilder de vill ha.

Nu ska jag ta tag i redigeringen av bilderna som togs häromdagen!

Jobb

Ibland är det bra att vara uppe med tuppen, nog för att klockan inte är så mycket nu. Men några minuter över 7 klev jag upp!

I våras var jag på Moröskolan och fotograferade alla anställda. Imorse var jag där igen för att fotografera de som har börjat jobba där i höst. Denna ljussättning jobbade jag med förra gången, och jag använde även samma idag (såklart).Och så en skärmdump:Jag har gjort en back-up och eftersom att det är så lite redigering hade jag tänkt göra klart detta jobb nu. Efter lunch har jag en kompisfotografering, det ser jag framemot!

Vinnaren i fototävlingen...

... blev Beatrice, av totalt 188 röster kammade det vinnande bidraget hem 37 av dem, stort GRATTIS!


4 september


Syskonfotografering i början av augusti.

Idag blir det inte så värst mycket uppdatering, om några timmar ska vi äta med alla grannar, stugsista. En årlig tradition :-)

Glöm inte att kika in hos Johannes, han fyller år idag. Så nu har han blivit lika awesome som jag!

Finalisterna

Här kommer de 10 finalisterna i fototävlingen, röstningen avslutas 6/9 kl 21.00! Ett tips för att få röster till sitt bidrag kan ju vara att skriva om det i sin blogg.

Kom även ihåg att det är en röst per ip-nummer som gäller. Man får rösta på sitt eget bidrag, och när man röstar skriver man siffran som bidraget har, i kommentarsfältet.

LYCKA TILL!


UPD, 21:01 - TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! VINNAREN KOMMER UPP STRAX!
1. Rebecca Victoria Fexby2. Julia3. Lilla vitsippa4. Linnea


5. Nora6. Nathalie


7. Beatrice8. Mamma Penny9. Josefine

 

 


10. Johanna

RSS 2.0