28 september


Idag har jag gjort något som jag aldrig har gjort förut.
Jag kan dra detlite kort, här i Skellefteå pågår det just nu en utställning som heter "Kvinnor bakom kameran". Utställningen består av en massa bilder från ca. 100 år tillbaka, tagna av kvinnor (såklart).

I måndags blev jag uppringd av en otroligt trevlig man från SVT-Västerbottensnytt. Han undrade om jag var intresserad av att vara med på ett kort TV-inslag, där jag, som ung kvinnlig fotograf skulle gå runt och kika på dessa bilder, kommentera och berätta lite om fotografering i dagens läge och skillnaderna.

Det var verkligen hur spännande som helst, jag har varit rätt nervös sedan i måndags då vi bestämde detta. Men det gick verkligen över mina förväntingar. Nu har jag ju absolut ingen aning om hur slutresultatet kommer bli, men det kändes väldigt bra! :-)

Jag vet inte än när detta kommer sändas på TV (Västerbottensnytt), men direkt jag får veta när det kommer sändas så skriver jag ut det, så att ni Västerbottningar kan sitta klistrade framför TVn och se när jag gör min TV-debut, haha! :-)

Klippet kommer sändas den 29 september kl 19.15 på SVT1.


Tre bilder från min iPhone.

Min vecka

Tänkte att ni kanske skulle tycka att det var roligt att läsa lite om min vecka, denna vecka händer det inte så jättemycket. Att jobba som fotograf innebär ofta ett snabba ändringar i schemat, gäler att alltid vara beredd! :-)

Detta inlägg skrev jag klart på söndagkväll, men för att ni ska få en inblick i hur det är att vara väldigt spontan och jobba som fotograf så har jag nu fyllt i lite nya saker (som ramlade in på måndag morgon). Det nya som är inbokat är med rosa text.

Måndag: 10.30 - En snabbare telefonintervju + snack inför ett jobb på onsdag. 11.00 - Möte på Medborgarskolan, vi ska kopiera upp materialet för första tillfället och så prata igenom lite. Förutom det ska jag beställa bilder och bränna CD-skivor, samt skicka iväg bilder. 15.00 - Kika på en utställning här i stan. 17.15 - Klipptid som jag har grov ångest över, haha. Under alla år så är det bara mamma som har klippt mig, det säger väl allt.

Tisdag: Redigering på förmiddagen, samt förbereda inför kursen, göra en "dagordning". 18.30 - Nybörjarkurs, första tillfället!

Onsdag: 10.00 - Filmning (mer om detta när jag vet mer, just nu vet jag ungefär lika mycket som ni, haha). Resten av dagens ska ägnas åt att redigera! Jag har massvis med bröllopsbilder som ligger och väntar, samt bilder från andra fotograferingar.

Torsdag: Redigering!

Fredag: 09.00 - Medborgarskolan igen för kopiering resten av materialet. Bokföra.

Lördag: 10.00-17.00 - Utbildning på Medborgarskolan (Alla kursledare måste gå denna kurs förr eller senare). Förbereda inför söndagens fotografering.

Söndag: 10.30 - Barnfotografering. 14.00 - Ettårs-fotografering i studion.

Förutom det som står på schemat så måste jag varje dag ha en daglig kontakt med kunderna via mail. Alltid vara tillgänglig för att svara i telefonen osv. Dyker det upp mer bokningar under veckan så gäller det att prioritera.


En sneak från lördagens familjefotografering

Melissa


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

Sötnos!

Topp 5 - porträtt

Jag fick en kommentar för någon vecka sedan där en tjej ville att jag skulle göra ett inlägg med 5 i topp av mina bästa porträttbilder. Det var svårare än jag trodde att välja ut 5 bilder och sen välja i vilken ordning jag ville ha dem i. En bra bild för mig är så mycket mer än en regelrätt bild.


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM


5. Bilden föreställer min kompis lilla dotter Melissa. Fotograferade bilden i maj detta år så den är med andra ord rätt ny i mitt arkiv. Att Melissa utstrålar glädje går ju inte att missa och att hon sen är hur söt som helst gör ju inte saken sämre. Denna bild har varit en klar favorit redan från det att jag såg den på kameradisplayen och den finns även med i min portfolio.



Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

4. Denna bild är från förra hösten och det är fina Linnea som är modellen. Först och främst var Linnea väldigt tapper denna dag, det var iskallt, bara några enstaka plusgrader, och vi hällde vatten över henne. Men ibland får man helt enkelt offra sig för konsten ;-) Resultatet från hela fotograferingen blev hur bra som helst så det var med andra ord värt offringen. Det jag gillar med denna bild är vattendropparna som flyger runt hennes huvud, hennes uttryck, kompositionen, ljuset och redigeringen.



Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM


3. Detta är en bild från en av de första fotograferingarna jag och Lee gjorde. När ni nästan hade fotograferat klart så stannade vi bredvid en gammal träbro och tog några bilder. Ljuset var helt fantastiskt och bilderna blev hur fina som helst. Bilden ovan kan jag titta på hur många gånger som helst - jag lessnar aldrig. Denna bild finns även med i min portfolio.



Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

2. Denna bild är från en fotografering med Julia i maj 2010. Jag fick världens idé att jag ville ta bilder med sånt fint solglitter i bakgrunden. Cred till Julia att hon lyckades stå ut med en bländande reflexskärm. Men jag tror att både hon och jag tycker att det var värt det. Det tog inte heller lång tid innan denna bild fanns med i min portfolio och denna bild har varit min absoluta favoritbild tills...



Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di


1. ...jag tog denna bild i februari detta år. Therese som modell och bilderna togs i samarbete med en Make up-artist som heter Anna. Redan när jag såg denna bild i kameran så blev jag helt till mig. Ljuset, posen - allt sitter som en smäck. Jag tror att det ska mycket till innan denna bild ramlar ner från förstaplatsen.

Två bilder från hösten 2010


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

Linda och David, 30 juli 2011

Den 30 juli var det dags för Linda och Davids stora dag. Vi hade inte träffats på någon konsultation innan, utan efter ett snabbt telefonsamtal hade vi bestämt det mesta. Det var lite pirrigt innan men fotograferingen gick hur bra som helst, vi skrattade nästan konstant. Deras söta barn, Filip och Signe var också med i början av fotograferingen.

Tusen tack Linda och David för att jag fick förtroendet att föreviga er på eran stora dag. Jag önskar er all lycka!



































En till kameraväska/utrustningsväska



Inför en bröllopsfotografering i början av september köpte jag en till kameraväska. Först och främst köpte jag den för att jag måste ha mer plats för utrustningen, men även för att jag inte hade någon assistent som kunde följa med mig den dagen. Min lösning var då att köpa en mindre väska (som inte täcker upp lika mycket plats när den hänger över axeln). Jag lyckades faktiskt få ner fyra objektiv + ett kamerahus.

Vart ett väldigt spontant köp, och den var inte allt för billig heller. Men jag vet att den kommer användas väl :-)

Expert - 599 kr

Bukett


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/500 sek, ISO 500 & f.3,5

Vill ni se fler bilder från denna bröllopsfotografering? :-)

Detaljbild

Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/100 sek, ISO 800 & f.2,2

Tävling - vinn presentkort!



Jag hade tänkt köra igång en tävling i kompensation för min dåliga uppdatering här på bloggen. Det som ligger i potten är alltså två presentkort (300 kr styck) som kan användas till valfri fototjänst på min hemsida.

För att vara med i tävlingen:
♥ Gilla Fotograf Sara Marklund på Facebook
♥ Där kommer tävlingen finnas (scrolla på loggen eller kolla i albumet som heter Tävlingar), och då är det bara att läsa vidare hur ni gör!

Recension: Canon EF 100mm f.2,8 L IS USM Macro



Mitt första inttryck av detta objektiv var att det var väldigt robust. Eftersom att jag aldrig testat ett macroobjektiv i mer än några minuter så är detta alltså första gången som jag äger ett eget macroobjektiv och kan testa det till max.

+ PLUS
Blixtskarpt redan på största bländaren (2,8).

Grym kvalité på byggnaden.

Jättefina färger.

Allt!


- MINUS
Jag har försökt komma på något som jag tycker är dåligt med detta objektiv, men jag kan verkligen inte komma på något. Men OM jag ska kommentera något så är det väl att IS:en låter, men det är ingenting som jag stör mig på.



Canon EF 100mm f.2,8 L IS USM Macro - 8190 kr från Cyberphoto

Jag kan verkligen rekommendera detta objektiv. Även fast det kostar en hel del så är det verkligen en bra investering. Objektivet uppnådde verkligen mina förväntningar och jag är glad att jag valde denna version istället för den äldre versionen. Med andra ord - jag är toppennöjd!

Fler bilder som jag har tagit med objektivet
(alla bilder är klickbara):


Bröllopet i lördags...

...höll till på hotell Scandic i Skellefteå. Jag fotograferade porträtten, vigseln och efteråt på festen. Allt var verkligen hur mysigt som helst, gick nog runt med ett leende på läpparna hela tiden! :-)




Uppe i denna oas hölls vigseln till, det var hur fint som helst! Jag älskade verkligen ljuset här. Om ni kikar på bilden HÄR så ser ni vars jag tog denna bild. Ni ser även hur mycket ljusinsläpp det är, älskart!


En bild på tilltugget som gästerna fick innan vigseln.

Jag har börjat sortera och redigera bilderna och jag hoppas att jag blir klar imorgon! Det är med ett leende som jag sitter och redigerar dessa bilder och jag kan inte få nog med att säga att fotograferingen var helt fantastisk! ♥

Fyra bilder från min Iphone



Som rubriken lyder, fyra bilder från min iPhone, redigerade i Instagram. Vill ni följa mig på Instagram så kan ni söka på saaraam. Jag uppdaterar där flera gånger om dagen! :-)

Buketten


Canon EOS 5D + Canon EF 50mm f.1,4 USM
@ 100mm, 1/160 sek, ISO 1000 & f.1,6

Mycket som händer just nu, bilder ska redigeras, jobb ska levereras, mailsvarande, bokföring och alla andra tusen saker som ska fixas. Samt att jag måste hinna sova, sov bara 2,5 timme natten till idag. Går på extrabatterierna nu känner jag! ;-)

Därför ska jag strax placera mig i soffan och kika på True talent, sen blir det en tidigkväll då jag ska upp vid 7 imorgon. För att kompensera min dåliga bloggning hade jag tänkt lotta ut två presentkort på min fanclub,på Facebook (Sök på: Fotograf Sara Marklund), förhoppningsvis hinner jag lägga ut tävlingen redan imorgon!

Ringar


Canon EOS 5D + Canon EF 100mm f.2,8 L IS USM Macro
@ 100mm, 1/100 sek, ISO 800 & f.2,8

Kom hem från bröllopsfotograferingen för ungefär en timme sedan. Jag gick därifrån med en riktigt bra känsla i magen. Endel människor är verkligen helt fantastiska och jag har turen att alltid få dessa som mina kunder! ♥

Jag gick även därifrån med en av mina absolut bästa bilder, redan i kameran såg jag att det skulle bli en favorit och den blev bara bättre i datorn. Ska bli roligt att få visa er sen! :-)

"Det är okej att känna"



Denna video sprids runt överallt på bloggar just nu. Jag känner att jag också vill skriva några rader om denna video då det är ett väldigt viktigt ämne.

Cancer är något som
jag har stött på flera gånger under mitt liv, inte just jag, men flera av mina anhöriga och nära vänner till familjen har drabbats. Jag kan inte längre räkna antalet på mina fingrar... Cancer är en fruktansvärd sjukdom som drabbar fler än 800 personer varje år i Sverige i åldrarna 16-30 år. År 2010 fick ca 12 miljoner människor diagnosen cancer, 50.000 av dessa bor i Sverige.

Tjejen som ligger bakom
Ung Cancer heter Julia, hon fick sin diagnos år 2007 då hon var 21 år gammal. I slutet av förra året startade hon tillsammans med några andra upp organisationen Ung Cancer. Organisationen jobbar för att förbättra levnadssituationen för de cancerdrabbade, de ordnar bland annat träffar och aktiviteter.

När som helst kan något ändras i ens liv, eller för någon anhörig, men kom ihåg - du är aldrig ensam och det är okej att känna.

UNGCANCER.SE

Linda och David




Linda och David 30/7 - 2011

Linda och David har fått sina bilder levererade. Jag hade tänkt vänta någon vecka innan jag publicerar bilderna, har lite andra bilder som jag vill visa före :-)

Idag har jag en bröllopskonsultation kl 11, sen ska jag jobba på ett fritids mellan 13-16! Nu ska jag ta och byta om och sedan ska jag åka, hoppas ni får en fin dag! ♥

RSS 2.0