Svar på tal

Kan du inte lägga ut en video där du sjunger?

Svar: Fick en fråga i detta inlägg där någon undrade om jag kunde lägga ut en video där jag sjunger. Helt ärligt vet jag inte riktigt vad jag ska svara. Vi får helt enkelt se om det kanske kommer upp något, vem vet ;-)
Är det en personlig begravning eller ska du fota på någon begravning?

Svar: Fick en till fråga i detta inlägg. Det är självklart en personlig begravning jag ska på. Sen när har man börjat anställa fotografer på begravningar? Som jag har lärt mig får man helst inte fotografera undertiden, utan antingen före eller efter.

Kameran ska iallafall med och känner jag dessa människor rätt kommer dom vilja att jag tar bilder efter själva begravningen och sedan när man träffas igen för att äta/fika.

Att våga tro på sig själv


Jag och min älskade kamera.


Att våga tro på sig själv är något som jag aldrig har gjort. Spelar ingen roll vad det har handlat om, men jag har aldrig sett en anledning till att tro på mig själv. För hur skulle jag kunna klara av att göra något? Jag som var den dära blyga tjejen som alltid ville vara i bakgrunden, pratade inte mer än vad jag behövde göra.

Några månader efter att jag fått min första kamera (julen -06) skickade jag in en bild till en fototävling och vann.
"För en bild med vykortskvalité och liv som fångar beskådarens intresse. Fotografen har lyckats fånga kaninen på bild framför en fänglsande bakgrund. Få lyckas få med en sådan lugn och rogivande bakgrund som ger liv i bilden men ändå inte drar blickfånget från det som ska stå i centrum i denna bild".

Det var strax efter detta som jag började förstå att jag kanske kunde vara bra på något. Kanske var foto min grej? Fotografera djur och natur då såklart, eftersom att porträtt skulle jag aldrig klara av att fota. Folk började gilla mina bilder mer och mer (det var runt denna tid som jag öppnade min första blogg).


Bild 1,
vinnarbilden. Bild 2, random bild från arkivet.


I takt med att folk gillade mina bilder mer och mer vågade jag även börja tro på mig själv. Sa folk att jag var bra, jamen då kanske jag var det trots allt? Efter ett tag lessnade jag på att bara fota natur, och då var det ju bara porträtt kvar som jag inte testat fota. Första gången jag fotade porträtt seriöst var i höstas (-08) då jag fotograferade Julia. Det var jättenervöst, men efter fick jag världens kick. Det var verkligen hur roligt som helst, jag ville göra detta!


Modell:
Julia L


Jag har insett hur viktigt det är att våga tro på sig själv, gör man inte det då kommer man ingenstans. Jag tror på mig själv och jag kommer inte ge mig i första taget!Kan ju bara inflika att detta inlägg har legat sparat i en vecka i utkastet. Just för att jag var osäker om jag skulle våga publicera det eller inte. I dagens samhälle verkar det ju som att man inte har någon rätt att tycka att man är bra på någonting och man vet väl aldrig hur folk reagerar heller.

28 september
Två bilder från sommaren

Foto:
Jag

Har ägnat hela morgonen åt en massa pappersjobb,
men det behövs ju ibland det med.

Nu ska jag iallafall köra upp till stugan, göra mig klar och sen ut och äta med pappa :-)


I will be right here waiting for you


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll + reflexskärm (silver)

Modell: Julia L
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra

En bild på Julia som jag inte har visat förut,
just nu sitter jag här och funderar och redigerar. Många tankar som går genom huvudet. Fler inlägg kommer iallafall strax :-)

Två naturbilder


Två bilder från igår

Foto:
Jag

Tråkigt för er att bara få se naturbilder,
men inläggen blir mycket roligare om dom innehåller någon bild.

Imorgon ska jag redigera klart alla bilder från de senaste plåtningarna och göra några ärenden på stan. Lär väl bli en hel del uppdatering då med tanke på att jag ska redigera.

Nästa stopp är sängen, trött trött och trött!


10 snabba tips

* För att ta den bästa exponeringen av porträttbilder bör man använda spotmätning som ljusmätningsmetod i kameran.

* Har man en kamera med inbyggd sensorrengöring är det bäst att hålla kameran med objektivet pekande framåt när man startar den. Pekar objektivet ner mot marken fallet dammet tillbaka på sensorn när man rätar upp kameran.

* Innan du tar bort usb-minnet, kortläsaren eller annan maskinvara från datorn, glöm inte att klicka på "Säker borttagning av maskinvara" för att skydda dina bilder.

* Om man vänjer sig att komponera bilden direkt i sökaren när man tar bilden, sparar man många dyrbara pixlar (eftersom att man slipper beskära). Man sparar tid på efterbehandlingen samt att man blir mer uppmärksam på allt som kommer med i bilden.


* Bär du kameran över axeln bör du hålla den med objektiv pekande mot kroppen för att minska risken att objektivet slår i någonstans.

* Använder man ett objektiv med brännvidden 200mm bör slutartiden vara minst 1/200. Slutartiden "ska" alltså vara lika som den aktuella brännvidden.

* Håll kameraväskan ren! Dammsuga den med jämna mellanrum för att slippa damm på alla kameraprylar.

* Ha alltid kamera + objektiv nerpackat i kameraväskan för att undvika damm och att någon stöter till prylarna så de åker i golvet.

* Bildresultatet blir bäst om man har olika objektiv, eftersom att varje objektiv är till för något speciellt.

* Använd flera minneskort när du fotograferar för att undvika att bilderna går förlorade.

Session Julia, 18 oktober - 08

Modell: Julia L
Fotograf: Jag
Utrustning: Canon EOS 400D+ Canon EF 50mm f.1,8 ll


(Bilderna är klickbara)

Detta var min första riktiga plåtning, tror även att det var Julias första gång att stå som modell. Jag har fortfarande många favoriter från detta session!

20 september

Modell: Natalie N
Fotograf:
Jag
Assistent:
Alecsandra


Redigerar förfullt,
men om en liten stund ska jag knatta iväg mot tvn och kolla på Ensam mamma söker.


Bridge Over troubled water


Modell:
Malin
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra

En till bild på Malin :-)
Dagen har spenderats tillsammans med familjen i stugan, min hals har tagit semester, aootch!

En färgklick


Modell: Malin och Atlas
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra


Nu ska jag upp till stugan,
har kameraabstinens så jag måste fota!
Vi hörs senare, ha en bra dag :-)


Look into my eyes


Modell:
Syster
Fotograf: Jag

Sista uppdateringen för idag.
Ska alldeles strax åka tillbaka till stugan, mer uppdatering får det bli imorgon :-)

Well you showed me how it feels


Modell:
Natalie N
Fotograf:
Jag
Assistent:
Alecsandra


Natalie är verkligen hur söt som helst!
Gillar att jobba med henne, hon är alltid öppen för nya förslag och hennes glädje smittar av sig :-)


You were right there for me


Modell: Syster
Fotograf: Jag

En till bild på syster,
det är flera som har kommenterat att vi inte är så lika varandra och jag måste säga att det stämmer faktiskt. Vi är nog så olika som det bara går att bli.

Jag skulle egentligen fotograferas på lördag, men det kommer bli på söndag istället. Så efter det kan jag lägga upp bilder så ni får jämföra.

When the lights go down


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra


Färg eller svartvit, vad tycker ni?

Malin


Modell:
Malin
Fotograf:
Jag
Assistent:
Alecsandra

 

En bild från sista fotograferingen igårkväll,
sitter och fixar med en massa bilder just nu, men Extreme Home Makeover börjar om 20 minuter och det får man inte missa!


There You'll Be


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll + reflexskärm


Modell:
Syster
Fotograf: Jag

En till bild på systeryster, har så många bilder jag vill visa för er men jag får nog ta det lite lugnt tror jag, haha :-)

I'll keep a part of you with me


Modell: Natalie N
Fotograf:
Jag
Assistent:
Alecsandra


En till bild från dagen på Natalie, denna pose ser verkligen inte skön ut, men jag gillar bilden :-)


I'll see you again


Modell:
Natalie N
Fotograf:
Jag
Assistent:
Alecsandra

En bild som jag helt klart gillar, Natalie är så otroligt duktig :-)


13 september

Ska åka upp till stugan nu en snabbis sen åker jag för att möta upp Alex, plåtningar hela dagen. Hemma någongång vid 19.00, vi hörs då! Hoppas ni får en superbra dag :-)

Wasting my time


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll + reflexskärm
Modell: Syster
Fotograf: Jag

En till bild från dagen :-)
Har precis laddat klart batterierna och packat kameraväskan, imorgon har jag två plåtningar samt att jag ska assistera en plåtning åt Alex.

This is who I am

Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
Modell: Syster
Fotograf:
Jag


Här får ni en bild från dagens plåtning :-)
Håller fortfarande på med filmen, det blir inte som jag vill, men jag ger mig inte!

En bild från dagen


Foto:
Jag


Måste bara lägga upp denna innan jag skuttar vidare mot sängen. Hösten är verkligen här nu, men jag tror faktiskt att jag gillart! :-) Natti!

En fråga


Svar: Det är inte Lauren Conrad, utan det är Micaela. En tjej som jag fotograferade förra hösten. Var tvungen att fråga henne och det är inte första gången någon tycker att hon är lik Lauren, lite häftigt :-)


En gammal bild


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 100, 16 sek & f.22
Foto: Jag

Har just packat kameraväskan och om en liten stund kommer mamma och pappa och hämtar upp mig, vi ska åka och handla :-) Kommer inte uppdatera något mer nu under dagen utan det får bli senare ikväll. Hoppas ni får en kanondag så hörs vi senare :-)

Blixt - Inbyggd och extern


Att fota med blixt för min del hör till ovanligheterna. Jag har ingen extern, utan behöver jag använda en vid något speciellt tillfälle får jag låna av brorsan som har en Speedlite 430EX ll. Men även fast jag inte fotar med blixt ofta har jag ändå kläm på hur man får ett bra resultat.

Kan också nämna att jag aldrig (detta var ett undantag för att kunna visa er) använder pop-up blixten, kolla bara på bilden högst upp till vänster. Den fräter ut färgerna och gör så att det blir en massa skuggor!

Extern (riktad åt vänster) - Riktar man blixten åt höger eller vänster blir det skuggorna minimala. Här skulle jag använt mig av en reflexskärm så att ljuset hade studsat tillbaka, men den var i stugan när jag tog dessa bilder. Ni ser även att färgerna blir bra.

Extern (riktad rakt fram) - Ljuset blir hårt och det blir en massa skuggor.Så, kort och gott. Rikta inte blixten rakt mot objektet, utan åt höger eller vänster. Och använd något som ljuset kan studsa tillbaka på.

Fota landskap/natur

Att fota landskap/natur är något som alla gör, mer eller mindre. Jag föredrar att fota solnedgångar, kanske ni har märkt? (Kolla här och här)

Vill man få till en bra och intressant bild när man fotar en solnedgång vid en sjö t.ex. så kan det vara bra att tänka på tredjedelsregeln. Att himlen är två tredjedelar och vattnet en tredjedel, eller tvärtom.

Huvudsaken är att man tänker på att horisonten ska vara rak. En bild där horisonten är sne funkar inte (se längre ner!). Horisonten är väldigt enkel att rätta till i b.la. Photoshop.

För att få hela landskapet i fokus använder jag mig av en lite större bländare. Jag använde bländare 5,6 till dessa två bilder.


Just när jag låter himlen ta upp större plats i bilden låter jag alltid horisonten ligga just under mitten av bilden. Detta resulterar i att bilden nästan följer regeln för tredjedelsregeln. Man behöver absolut inte följa några regler, men det kan alltid vara något att ha i bakhuvudet.

 


 


Samma bild (orginalet till vänster), redigerade i Photoshop så att horisonten blev sne. Här ser man vilken otrolig skillnad det blir, är horisonten sne upplevs allt annat snett.

 


 

Vad kan man mer tänka på då? Jo, att exponera bilden efter himlen för att få att silhuetterna ska bli rätt färg och synliga. Man ska kunna avskilja vars vattenlinjen går t.ex. Det är bara att rikta kameran mot himlen och kolla på ljusmätaren om man måste ändra slutartiden (för att mätaren ungefär hamnar i mitten), sen komponerar man bilden och klickar av.

Kan du rekommendera?


Svar: Jag kan helt klart rekommendera Canon EF 50mm f/1,8. När det kommer till porträttfotografering så är detta objektiv helt perfekt, klockren skärpa, fina färger och underbar bakgrundsoskärpa. Se bilder jag tagit med objektivet här, här och här.

Detta är alltså ett objektiv som först och främst passar bra till alla typer av porträttfotograferingar. Finns nog i de flestas kameraväska, helt klart prisvärt objektiv som inte alls kostar mycket. Just över tusenlappen, har man tur kan man hitta det riktigt billigt på tradera.se eller blocket.se


Svar - foto


Jag undrar vilket objektiv du tycker är bäst?

Oj vilken fråga :-) Beror lite på vad man ska fota för något. För porträttfotografering använder jag alltid mitt Canon EF 50mm f/1,8 ll. Bakgrundsoskärpan blir helt underbar och det är inte alls speciellt dyrt objektiv heller. Helt klart prisvärt! Läs min objektivguide för att hitta andra objektiv.


Någon favoritfotograf?

Hmm, Nigel Barker är grym.

Är du fotograf på heltid eller har du annat jobb också?
Jag gör mer jobb än de som jag visar här i bloggen, men alla bilder har jag helt enkelt inte tillstånd att visa och det är ju sånt man måste acceptera. Så, kort och gott skulle jag nog säga att jag är fotograf på heltid?

Tycker du om att fota med blixt?
Vilket sammanträffande, håller på att skriva ett inlägg om blixtfotografering. Jag kan säga att jag använder aldrig blixt mer än nödvändigt. Mer får ni läsa i inlägget som kommer antingen ikväll eller imorgon.

Har du några tips om när man fotar manuellt? Det kan vara svårt ibland.
När man fotar manuellt måste man ju hålla koll på ljuset hela tiden, jag har alltid ISO på 100 eller 200. Sen en stor bländare, antingen 1,8 eller 2,0, och för att anpassa slutartiden använder jag mig av ljusmätaren som syns om man kollar in i sökaren. Då är det bara att justera den så att den ligger ungefär i mitten.

Vilken är din favorit bild av dina egna?
Måste nog säga att denna bild är min absoluta favorit, I love it!

Aldrig mer få fotografera eller äta snor?
Jag skulle aldrig i hela mitt liv offra fotograferingen, så jag måste väl äta snor då.

Svar - övrigt


Favoritblogg/ar?

Dessa bloggar läser jag dagligen, och jag gillar dom. Gilraen, Micaela, Linnea och Fabian.

Vad tycker du om Tyra Banks?
Oj, vad jag tycker om henne. Hon verkar vara en människa som verkligen står med båda fötterna på jorden, stark människa med tanke på allt hon har gått igenom.

Vad anser du om homoäktenskap?
Kärlek som kärlek, är väl inget fel med det :-)

Hund eller katt?
Kan inte välja.

Kamel eller elefant?
Elefant.

Ärtsoppa eller pölsa?
Huh, vilken fråga, fick rysningar i hela kroppen, haha. Hatar båda delarna, men om jag verkligen måste välja så äter jag väl pölsa. Även fast det ser ut som jag vet inte vad, ursh.

Kanin eller hund?
Kan inte välja.

Skåne eller Norrland?

Norrland.

Hamburgare eller pizza?
Hamburgare, helt klart.


Svar - personligt


De två bilderna till vänster, foto: Fabian


Har du träffat någon annan bloggare?

Japp, b.la. Helena, Fabian och Julia :-)

Har du någon speciell inspirationskälla?

Låter kanske en aning konstigt, men den största inspirationskällan måste faktiskt vara jag själv, haha. Alla fotoideer kommer från mig. Men det är klart att jag inspireras av annat också, personer som står mig närmast, musik osv.

Ostkrokar eller chips?

Chips, helt klart. Har jag sagt att jag är en chipsoman? Haha.

Vill du gifta dej?
Ja, det vill jag :-) Vet redan hur jag vill att mitt bröllop ska vara, vi får helt enkelt se om det blir så eller inte ;-)

Vad gillar du för sorts killar?
Kan inte riktigt säga vad jag gillar för sorts killar, för det vet jag knappt själv. Jag är väldigt kräsen!

Brukar du dricka alkohol?
Nej, har aldrig hänt och kommer aldrig hända! Flera av er kommer säkert bli jätteförvånade, men jag ser inte alls vitsen med att dricka. Om någon kan få mig att ändra åsikt om alkohol får väl framtiden utvisa.

Hur mår du idag?
Jag mår faktiskt väldigt bra!

Tror du på ett liv efter döden?
Jag skulle vilja tro att det fanns ett liv efter döden, bara för att jag är livrädd för att dö.

Din favoritmat?

Lövbit, pommes och bea. Finns nog inget godare, skulle lätt kunna äta det till både lunch och middag alla dagar i veckan, haha :-)

Favoritsak i ditt rum?

Om kameran är i mitt rum så är det favoritsaken, konstigt va? ;-)

Ställen du vill besöka i ditt liv?
Oj, ställen. Jag tar land istället, innan jag dör vill jag ha hunnit resa till Thailand, Australien, Alaska, Island och Chile.

Tävlar du inte i kaninhoppning längre? Anser du att det är en sport?
Jag tävlar fortfarande och jag har inga planer på att sluta, men jag har bara en massa annat att göra nu och jag måste prioritera :-) Det är väl en typ av sport :-)

Vad tycker du är viktigast i ett förhållande?

Att man kan lita på varandra, ingenting fungerar om man inte kan lita på varandra.

Vad gör du när du inte kan sova?

Lyssnar på musik och sjunger med, haha, då blir man alltid helt jättetrött.

Vad gör du om ett år?

Det får vi se då ;-) Nä, men jag bor då inte här iallafall. Utan jag bor i en annan stad och är lycklig som få med en kamera i handen.


Det dyraste du äger?
Måste nog vara systemkameran faktiskt.


Vad har du för färg på tandborsten?
Chockrosa.

Är du kittlig?
OM jag är, haha.

Vad gör du?
Just nu? Jag svarar på denna fråga och lyssnar på musik.

Har du lugg?
Ja, men den är lång. Slutar väl just under hakan. Fast, kan man kalla det lugg då? Ähh, skit samma.

Vill du ha barn?
Jaa, barn måste vara det underbaraste som finns ju. Men det kan gärna få vänta några år :-)

Vilka språk kan du?
Svenska, engelska, lite finska, lite spanska och lite thailändska.

Är du stolt över ditt liv?
Måste jag väl säga att jag är, trots alla motgångar jag har haft så har jag aldrig gett upp!

Vilken låt lyssnade du på senast?

Heaven was needing a hero.

Vilken stad vill du åka till i skrivande stund?
Oj, va svårt. Hmm, pass.

Har du varit med i lokaltidningen?

Japp, Norra Västerbotten. Läs artikeln här.


Frågestund

Var inte längesedan jag hade frågestund, men eftersom att jag har fått massa nya läsare och prenumeranter tyckte jag att det kunde vara kul, och dessutom älskar jag att svara på frågor! :-)

Ni får fråga exakt vad som helst!

Nu får ni inte fråga mer, haha :-) Svaren kommer upp om en stund!

Att vänta på rätt ljus


Tagen 18:58Tagen 19:51

Två bilder som visar tydligt hur mycket det kan ge att vänta på rätt ljus :-)


Solnedgång


Canon EOS 40D, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS

@ 39mm, ISO 200, 1/40 & f.5,6

Foto:
Jag

Ett resultat från kvällens naturfotografering, älskar solnedgångar!

Mina favoriter

Karin plåtade jag i slutet av februari. Vi hade en tvådagarsplåtning med två olika teman. Första dagen körde vi ett lite mer hårdare tema och andra dagen körde vi detta tema, lite mer mjukt. Denna bild blev en favorit direkt jag såg den i kameran, jag gillar Karins drömmande blick.


Natalie plåtade jag i Juni, denna plåtning hade vi pratat om ett bra tag. Men Natalie som aldrig blivit fotad av någon okänd människa tidigare fixade detta otroligt bra. Denna bild var bland de första som togs och jag älskar hennes uttryck och blänkande ögon.


I juli var det dags för jag och Julias andra plåtning. Fotade henne första gången i oktober förra året. Gillar båda dessa, blev favoriter redan i kameran och i datorn blev dom bara ännu bättre.


Detta var jag och Moas andra plåtning. Denna gång hade vi ett mer extremt tema, Hanna stod för sminkningen och det kunde inte blivit bättre. Denna bild är en av mina absoluta favoriter, kompositionen, posen, allt.

Halvprofil


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 100, 1/2000 & f.2,0


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag

En bild som är lik denna.
Gillar nog denna mer faktiskt, men jag upptäckte den inte förrän nu!

Objektivguide

Tänkte att jag kunde slänga ihop en liten objektivguide när jag ändå inte har något att göra. För att kolla upp priser på alla prylar har jag använt mig utav pricerunner.se

Läs även:

KameraguidenCanons fasta 50mm f/1,8


OBJEKTIV


Canon EF 50mm f/1,8
- 1190 kr
Detta objektiv använder jag alltid till porträttfotografering. Se bilder tagna med detta objektiv här, här och här.

Nikkor 50mm f/1,8D - 1244 kr
Samma objektiv som Canons fasta här ovan, men detta med fattning så den passar till Nikon.

Något som är bra med objektiv med stora bländare (t.ex. 1,8)
är att det är väldigt lätt att få till bokeh i bilderna.

Canon EF 85/1,8 USM
- 4390 kr
Riktigt vass porträttglugg, först och främst till fullformat skulle jag säga. På en kamera med croppad sensor blir brännvidden 136mm, alltså tele.

Canon EF-S 17-85/4-5,6 IS USM - 5890 kr
Går att använda till 300D/350D/400D/450D/20D/30D/40D/50D. Den går inte använda till andra EOS-kameror p.g.a EF-S fattningen. Normalzoom som fungerar riktigt bra till alla typer av fotografering

Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS - 3088 kr (Pris från cyberphoto.se)
Passar endast till kameror med brännviddsförläning, som ex. EOS 40D, 50D, 400D, 450D, 1000D. Brännvidden motsvarar 88-400mm.

Canon EF 100/2,0 USM - 5685 kr
Riktigt vass porträttglugg, först och främst till fullformat skulle jag säga. På en kamera med croppad sensor blir brännvidden 160mm, alltså tele.

Nikon AF-S VR 70-300/4,5-5,6 IF-ED - 6250 kr (Pris från cyberphoto.se)
Ett objektiv i Nikons serie som jag gillar, ger riktigt skarpa bilder. Vad som är positivt med denna glugg är att det är IS (bildstabilisator) i den.

Tomorrow


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll

@ 50mm, ISO 100, 1/320 sek & f.2,0

Foto:
Jag

Tänkte bara säga att det blir nog ingen uppdatering imorgon då jag ska åka till Haparanda, ska knatta runt där hela dagen. Får väl se när jag kommer hem :-)


Ibland är man ...


Sony DSC-w50

Foto: Jag

... allt bra konstig, jag är inte direkt någon som gillar vintern.
Men jag kollade igenom lite bilder på datorn tidigare ikväll och hittade dessa som jag tog i vintras. När jag ser dem känner jag att jag längtar till vintern är här.

Tänk att få gå långa mysiga promenader, sen komma in i värmen.
Det får gärna börja snöa redan i morgon för min del.


Natalie


Canon EOS 40D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
@ 50mm, ISO 100, 1/200 & f.2,0


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag

En bild som påminner väldigt mycket om denna.

Fotograferande och lagen


Vad får man fotografera?

Vars får man fotografera?


Detta är två frågor som brukar vara väldigt vanliga. När man håller på med fotografering och bilder är det jätteviktigt att veta vad som gäller, hade tänkt ta upp detta ämne eftersom att det som sagt är viktigt.

Så, vad får man egentligen fotografera?
Man får nästan fota allting, förutom s.k. skyddsobjektiv, t.ex. civila byggnader och militära anläggningar. Är man ute och fotograferar får man ta kort på vem som helst, en enskild person eller en hel folkgrupp. Här behöver man alltså inte fråga om lov innan man tar sin bild. Man har till och med rätt att fortsätta ta bilder även om personen i fråga säger åt dig att sluta.Det finns inte heller någon regel på hur nägra man får gå, så länge man inte hindrar personen från att röra sig fritt. Men det gäller att ha lite sunt förnuft och folkvett. Många tycker att det är obehagligt med kameror och vill inte vara med på bild. Vänder dom bort huvudet kanske man kan låta bli att ta sin bild, annars kan man ju alltid fråga personen om det är okej att man tar en bild. Kanske man även kan berätta varför man just vill ta bilden.

Till den andra frågan, vars får man fotografera?
På allmänna platser (gator, torg, skog och nästan alla badstränder). Däremot kan det hända att man inte får fotografera på privat mark. Endel restauranger, affärer och köpcenter kan ha restriktioner mot fotografering.

På endel konserter brukar det också vara förbjudet att fotografera. Det brukar vara kvar på en giltig presslegitimation.Har man varit ute och fotograferat måste man tänka på att man inte får använda bilderna hur som helst.

Om du har tagit en bild på en människa och denna bild ska användas i reklamsyfte, måste du fråga personen om lov varje gång som bildern ska användas. Håller man på med modellfoto kan det vara bra att skriva ett avtal, eller "model release" som det även heter. Förutom att det är en säkerhet kan det ge fotografen större möjlighet att använda bilderna i olika sammanhang.

Något som också är viktigt är att man inte får förlöjliga personen/personerna som är med på bilden/bilderna.

När det kommer till att fotografera och publicera bilder på djur
så har man rätt att göra det. Däremot kan det vara fotoförbud i vissa djurparker, men detta brukar vara väl skyltat. Är faktiskt rätt intressant att djur har inget lagligt skydd mot fotografering och användandet av bilder. Ägaren till djuret har inte heller någon rätt i detta sammanhang.


Kan inte låta bli ...


Foto:
Jag


... att publicera två bilder till från Nyckelviken. Trots att jag bara har varit där en gång hör den till en av mina absoluta favoritplatser. Otroligt vackert! :-)

Film, behind the scenes 28/7


Här har ni en kortfilm från plåtningen med Sandra den 28/7.
Hanna var en aningens skakis på handen ;-) Men man ser ju iallafall vad vi gör för något. Kollar ni noga ser ni även hur reflexskärmen speglar sig i Sandras ansikte.

Läs här hur du kan undvika att blända modellen med reflexskärmen.

RSS 2.0