Goodbye my lover

Resultat från denna fotografering."I am a dreamer and when I wake,
You can't break my spirit - it's my dreams you take.
And as you move on, remember me,
Remember us and all we used to be"

Behind the scenesFör några veckor sedan fotade jag och Therese i ett badkar, en väldigt annorlunda session med starka bilder. Detta är inte ens i närheten av mitt bildspråk men både jag och Therese tyckte att det var roligt att testa :-)

Är ni sugna på att se? :-)

Att ta sitt första fotojobb

Jag får flera frågor i veckan om hur man ska tänka innan sitt första fotojobb, hur man ska gå tillväga osv. Så här kommer ett inlägg med en massa bra tips.

Kunskap
Många tror att det bara handlar om att ta ett fotojobb, fota och lämna bilderna. Att kunna hantera sin kamera är ett stort plus, att kunna ställa in kameran manuellt är hur bra som helst.

Men egentligen handlar det om lite mer än så. Ska man fota bröllop för första gången är det bra om man har någon aning om hur man gör innan. Visst, det är svårt att veta exakt hur man ska göra innan man har testat första gången. Men man har bara en chans att fotografera varje bröllop, en chans. Misslyckas man är det svårt att rätta till det i efterhand. Det är ett väldigt stort ansvar och ibland går det snabbt i svängarna, så man måste vara medveten om vad man gör.

Mitt tips: Första gången du "fotograferar bröllop", fråga någon fotograf i din stad om du kan få följa med på en bröllopsfotografering och ta några bilder själv. Eller bara följa med som assistent för att se hur det går till.

Handlar det om en vanlig porträttfotografering så finns det alltid möjlighet att kanske få göra om fotograferingen om man känner att det inte riktigt blev så bra. En sån fotografering är inte lika pressad. När jag fotograferade min första vigsel så var jag ensam fotograf. Jag var inte alls nervös utan jag körde på precis som om jag inte hade gjort annat. Det är så det ska vara. Kan man bara kameran och vet hur man kan/får gå i kyrkan så är det inget att vara nervös över.

Ta kontrollen
Ljusmätning
Bländaren

Mer inlägg om fotografering/redigering finns att läsa här, läsvärda inlägg.


Jag fotograferar Sanna och Haris vigsel
Foto: Erik Lindahl

Utrustning
Har du all utrustning du behöver? Ljusstarka objektiv är bra, en extern blixt är också bra om ljuset är riktigt dåligt. I objektivväg så skulle jag tipsa om ett fast 50mm 1.8 och ett normalzoom t ex. 28-75 2.8.

Jag skulle aldrig ta ett fotojobb om jag inte klarade mig på min egen utrustning, känns inte bra om man ska hålla på och låna av andra för att kunna ta jobb.

Kamera och objektivguideTa betalt
När folk frågar vad dom ska betalt första gången brukar jag bara säga "Ta så mycket betalt som du vill ha". Det är alltid svårt att säga en exakt summa, men man kan väl börja med ett par hundralappar och ge rätt många bilder för det. Man måste börja nånstans och att börja med skyhöga priser är inte någon höjdare.

Vad du själv känner
Denna punkt tror jag att många glömmer när dom pratar om sitt första fotojobb eller tipsar andra vad dom kan tänka på. Men innan du tar ditt första fotojobb så tänk på vad du känner själv. Känner du dig redo? Kan du kameran och har du allt du behöver? Är du så nervös att du håller på att gå sönder i småbitar? Är man så nervös att man inte riktigt vet vad man gör, så kanske man ska vänta ett tag eller följa med någon mer erfaren. Självklart kan man vara nervös, men man kan inte bli så nervös så att man tappar kontrollen över vad man håller på med. Så känn alltid efter vad du själv känner först.

Någongång är ju alltid den första, men den första kan lika gärna bli den sista.

Min bild i Digital Foto

En tjej som heter Malin skrev till mig för någon timme sedan att hon sett en av mina bilder i det nya numret av Digital Foto. Eftersom att det nya numret inte har kommit ut i butiken ännu så skickade Malin två bilder på uppslaget, tusen tack :-)

Jag hade totalt glömt bort att jag skickat in en bild till Digital Foto, men blev otroligt glad när jag fick veta att den kommit med!

Såhär löd min kommentar om bilden: "En bild som jag tog i början av maj. Modellen heter Julia. Detta är en bild som verkligen sprider glädje. Jag blir glad varje gång jag tittar på den!"

Wild horses

För exakt en vecka sedan hade jag, Therese och Anna en fotodag. Vi körde med tre olika ombyten och locations. Den andra fotograferingen var tillsammans med en häst mitt ute i skogen.

Tusen tack till Lena, hästens ägare, för att vi fick låna Stjärna! :-)


Modell: Therese
Smink och hår: Anna

Att ha en fotoblogg


Två behind the scenes-bilder

Att ha en fotoblogg är inte alltid så enkelt som man kan tro.
Den ska uppdateras med fototips, massvis med nya bilder osv, allt för att intressera så många som möjligt. Går det lång tid mellan uppdateringarna så får man minsann höra det ett antal gånger. Uppdaterar man med "fel" inlägg så tappar man både läsare och prenumeranter och postar man "rätt" inlägg så ökas både antalet läsare och antalet prenumeranter.

Min blogg är en fotoblogg om en fotografs vardag. Ibland kommer det ut andra inlägg också just för att flera av er VILL läsa lite mer personliga inlägg. Ibland blir det bildbomber och ibland kan det vara rätt öde i några dagar. Men förr eller senare kommer ju uppdateringen tillbaka med nya bilder och roliga/läsvärda inlägg.

Varför läser DU min blogg?
Vore glad om så många som möjligt kunde svara :-)

Therese
Modell: Therese
Smink och hår: Anna

Plåtningar

Har varit igång sen strax efter sju i morse, var hemma hos Therese vid halv 9 en stund senare kom Anna. Vi hann med tre teman under dagen, sen var vi rätt trötta. Jag var hemma strax före klockan 17.00!

Här nedan kommer ett par bilder från dagen snabbt redigerade på en laptop. Ni får alltså ha överseende med att det kanske inte ser helt hundra ut :-)


En location som vi använde, var världens dimma ute så det blev ett otroligt fint ljus.


Make-up artisten Anna och hästen Stjärna.


En bild som jag bara var tvungen att ta.

Efter några timmar ute i skogen åkte vi förbi på Frasses och åt varsitt skrov, sen åkte vi hem till Therese igen och sminkade om henne inför sista fotograferingen som blev helt otroligt häftig. Vi hade tänkt hålla på dessa bilder ett tag men ni kan ha höga förväntningar ;-)


En liten sneak när Anna sminkar inför sista fotograferingen.

Detta inlägg har tagit mig en timme att skriva (trött?), klockan är mycket. I morgon (tekniskt sett idag) så ska jag redigera massa bilder. Men nu ska jag ta och skicka iväg ett par bilder till Anna och sen ta och gå vidare mot sängen, godnatt alla fina! ♥

Therese

Modell: Therese
Smink och hår: Anna

En bild från i lördags, mer bilder kommer upp i veckan :-)

RSS 2.0