Ett par frågor


En massa frågor har strömmat in via mail vecka 10 då jag varit borta. Här kommer svaren på några av dem.När svarar du på mail?
- Är jag inte bortrest eller liknande svarar jag på mailen inom 24 timmar. Jag ber om ursäkt om det tar längre tid än så, jag kollar inte mailen dygnets alla timmar utan jag gör det med jämna mellanrum under dagen. Mailar man på kvällen kan man iallafall räkna med ett svar på förmiddagen nästa dag då jag bla. kollar mailen på morgonen.

Din Canon 5D är den bra? Finns det några nackdelar?
- Alla kameror är bra om man hanterar dem rätt, jag har inte haft min 5D så länge men jag har inte hittat några nackdelar än. Det är en kanonbra kamera!

Ville fråga dig om Canon EOS 40D, är du nöjd över den? Är den bra om man vill ha lite utmaning och vill utvecklas? Och tycker du att kamerahuset är värt 5000 kr?

- Jag är jättenöjd över min 40D, nu är det inte kameran som jag använder mest eftersom att den är reserv, men den funkar jättebra. Vill man ha lite utmaning är det helt klart en kamera att satsa på. Jag bytte från en 400D till min 40D och det var ett rätt stort hopp om man ser på skillnaderna. Ja, jag tycker att kamerahuset är värt 5000 kr.

Jag undrar hur dina modeller eller personer du har fotat får bilderna? Via mail eller en speciell sida?
- Jag mailar bilderna till mina kunder, handlar det om bröllopsfotografering får brudparet bilderna på CD-skiva.

Jag undrar ifall det är värt att införskaffa ett batterigrepp?
-  Batterigrepp är guld värt i alla situationer. Visserligen blir kameran lite tyngre men då får man ju istället möjligheten till längre batteritid samt en till avtryckare så att det blir lättare att ta stående bilder.


Everything changes


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/250, ISO 200 & f.2,5


Modell: Natalie
Foto: Jag

En till bild på Natalie från igår, tycker om denna precis lika mycket som den första bilden jag visade er. Natalie är verkligen hur duktig som helst framför kameran.

Men vad tycker ni om denna? Färg eller svartvit?

Natalie


Canon EOS 5D +
Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/160, ISO 200 & f.1,8


Modell:
Natalie
Foto:
Jag


Har nyss lagt in bilderna på datorn, men jag måste bara visa er denna. Jag älskar den!

Syster


Canon EOS 40D + Canon EF 50mm f/1,8
@ 50mm, 1/250, ISO 200 & f.2,5


Canon EOS 40D + Canon EF 50mm f/1,8
@ 50mm, 1/320, ISO 200 & f.2,5


Modell: Syster
Foto: Jag

Två bilder från oktober då jag och syster var och fotade vid havet.

Dop


Canon EOS 40D + Canon EF 70-200/4L USM
@ 200mm, 1/30, ISO 1600 & f.4,0

Ny kategori: Dop och högtider

Kom på att jag inte visat några bilder från dopet
som jag fotade i början av januari, men jag tänkte fråga er om ni vill ni se fler bilder från dopet?

Sandra


Modell: Sandra
Fotograf: Jag

En bild på Sandra från i lördags.

Jag håller på att göra om bloggdesignen, några av er har kanske redan märkt det. En del tomma inlägg har postats men ni kan bara hoppa över dem.

Sommar för en stund
Modell: Natalie
Foto: Jag

Dessa bilder har jag säkert visat tusen gånger här på bloggen tidigare.

Julia


Modell: Julia
Fotograf: Jag

Första bilden från studiofotograferingen i lördags,
just nu sitter jag och redigerar de sista bilderna. Redigeringen tar verkligen tid!

Men vad tycker ni om denna?

Just nu...Detta är alltså det jag gör just nu,
redigerar finfina bilder på Sandra. Kommer nog upp ett par bilder lite senare!

Veckans frågaPontus frågade:

Vad är det för utrustning i studion, blixtrar, softboxar mm?

Svar: Studion som jag ibland hyr på Efyran innehåller två blixtar med varsin softbox, en lampa och flera några bakgrunder.

Studion som jag får låna av Magnus innehåller nästan samma tillbehör, ett par bakgrunder, en lampa/blixt med galler och två blixtar med varsin softbox och lysrör i taket.

Foto: JagVarje vecka väljer jag slumpvis ut en fråga som jag svarar på i ett enskilt inlägg, detta är för att jag ska slippa svara på frågorna i era bloggar. Jag vill att alla ska kunna ta del av svaren.

If I could turn back time and make you stay


Modeller: Lee & Stina
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

En bild på Lee och Stina från studiofotograferingen i februari.


(Klicka för större)

Några fler frågor om att vara egenföretagare

Fick ett par frågor som jag hade tänkt svara på och skriva lite mer om.

Jag är jättesugen på att starta eget företag men tror inte att jag kmr få en så stor kundkrets att jag kan leva på det. Kan du inte skriva och berätta om hur mycket man tjänar i början av sin karriär (på ett ungefär) och hur man jagar kunder när bloggen inte är så stor, vilka priser man ska börja sätta och hur många sessioner man måste ha för att tjäna en betydlig summa?

Svar: Jag tror att det är viktigt att man har rätt inställning redan när man startar sitt företag. Att tänka att man inte kommer få någon stor kundkrets och liknande är tankar som man ska knuffa bort. Det blir vad man gör det till och det är bara en själv som kan styra över det. När jag startade mitt företag var jag aldrig rädd för att inte få en tillräckligt stor kundkrets, jag tänkte väl knappt tanken att jag var tvungen att ha kunder, haha ;-)

Hur mycket man tjänar i början av sin karriär är väldigt svårt att svara på eftersom att alla har olika prislistor, plus att man har olika mycket jobb. Jag vill inte säga någon summa för det är olika för alla och jag vill inte bli jämförd med någon. Ibland går det trögt i början men man får aldrig ge upp.

Hur man jagar kunder, jaa. Tänk tvärtom, kunderna ska jaga dig. Försök synas så mycket som möjligt, detta är inget jag testat själv men endel jag pratat med har satt upp lappar i mataffärer. Det gäller att vara kreativ, kom med något roligt erbjudande i början och ha något specialpris. Alla kunder som man kan få är otroligt viktiga och är man duktig sprids ryktet vidare.

När man sätter sina prislistor måste man tänka att ungefär 50% av "vinsten" går bort (ca 25% ska skattas och ca 25% är sociala avgifter). Sen kanske man även vill ha betalt för tiden som man utför jobbet på, samt efterbehandlingen. Är man osäker på vilka priser man ska sätta så är SFF (Svenska Fotografers Förbund) ett riktigt bra hjälpmedel. Finns bla. mallar för rekommenderade priser att ladda ner.

Hoppas att detta rätade ut några frågetecken, har du några övriga frågor angående detta - släng iväg en kommentar till inlägget eller skicka ett mail.


En printscreen från frontweb.

Nästa - fjällen


Fjällerna 2009, foto: Jag

Imorgon åker jag och min familj till fjällerna, det är tradition att vi åker dit varje sportlov. För att vara exakt så har jag varit där 18 gånger, inte illa!

Kommer mest troligt inte bli någon uppdatering under tiden som vi är där, men istället kan ni ju vänta er en bildbomb när jag kommer hem.

Veckans fråga


Anna frågade:
Vad kostade det & det andra nya objektivet?

Svar: Hinner inte kolla igenom vad ni har ställt för frågor i veckan så det får bli en enkel veckans fråga idag då jag åker bort imorgon. Jag köpte 85an begagnat för 3000 kr (nypris: 4050 kr). Tamron 28-75 kostade 4199 kr.

Ett tips till er som vill köpa begagnade objektiv. Annonsmarknaden på Fotosidan är riktigt bra. Jag tycker att begagnat är riktigt bra och har man tur kan man hitta väldigt fina objektiv/kamerahus till bra pris!


Foto: JagVarje vecka väljer jag slumpvis ut en fråga som jag svarar på i ett enskilt inlägg, detta är för att jag ska slippa svara på frågorna i era bloggar. Jag vill att alla ska kunna ta del av svaren.

En gammal bild


Modell: Sandra M
Fotograf: Jag
Make up: Hanna Ö
Assistent: Alecsandra

Den senaste tiden har inläggen mest bestått av frågor som ni vill ha svar på förutom behind the scenes-filmen, men jag tänkte att jag kunde lägga upp denna bild på Sandra från i somras.

Senare ikväll kommer ett tips-inlägg som ni absolut inte får missa. Men tills dess, vad tyrcker ni om denna bild?

Att vara ung fotograf/företagare

Michaela skrev ett riktigt bra inlägg för några månader sedan, hon beskrev bla. om hur det är att vara ung fotograf. Efter att hon skrivit detta inlägg pratade vi en hel del om hur folk i omgivningen har reagerat och jag hade också tänkt skriva lite egna åsikter om detta ämne.

Den Sara som ni ser här i bloggen är långt ifrån den Sara som jag är i riktiga livet när jag umgås med mina vänner/familj eller gör något annat. Men utöver det så är jag även 19 år och egen företagare. Här i bloggen har jag valt att dra en gräns, jag vill visa den seriösa delen av mig och göra ett bra intryck. Bloggen är halva delen av min marknadsföring, det här här mina kunder hittar mig.

Jag har för länge sedan bestämt att jag ska endast jobba med foto, inget annat. Precis som jag har skrivit tidigare är det väldigt viktigt för mig att jag jobbar med något som jag mår bra av, och fotograferandet får mig att må bra. Men att vara ung företagare i dagens samhälle verkar vara väldigt ovanligt. Folk har svårt att tro på mig när jag berättar vad jag sysslar med, hur många gånger man än berättar och hur tydligt man än gör det dyker det ändå upp frågor titt som tätt om vad man jobbar med och vad man vill göra i framtiden.

Att vara ung företagare är väl precis likadant som att vara en äldre företagare. Någon annan ung företagare som känner igen sig?


Foto: Alecsandra

En film


En behind the scenes film från plåtningen med Moa förra onsdagen.
Blev väldigt rörigt då alla klipp sattes ihop efter varandra, men ni ser nog iallafall :-)

Recension på Canon EF 85mm f.1,8 USMLovade er en recension på mitt 85mm och här kommer den:


Jag var sugen på ett bra porträttobjektiv med en fast lite längre brännvidd, hade egentligen inga favoriter som jag kollade runt mellan utan det var mest detta objektiv.

Direkt jag packade upp objektivet ur kartongen fick jag ett kanonbra intryck, det är rätt tungt  (absolut inget minus) och bra byggt. Kvalitétskänslan är nästan likadant som hos ett L-objektiv.

Objektivet är superskarpt redan på största bländaren (1,8), autofokusen är riktigt snabb. Tack vare USM-motorn är objektiv nästan helt tyst när det fokuserar. Skärpan sitter precis där den ska och oskärpan blir riktigt fin.

PLUS: Allt!
MINUS: Det finns inga!

RSS 2.0