Är kameran allt?

Sitter just nu och diskuterar med två personer på MSN angående folk som vill ha tips på bra systemkameror och objektiv.
Tänkte att detta kunde vara rätt intressant att skriva om då det är ett ständigt prat om detta. Flera bloggare får frågor varje dag där folk vill att dom ska tipsa om bra systemkameror eller att dom vill ha något objektiv som kan ta grymma bilder.

Har man en systemkamera och vill utöka utrustningen tycker jag personligen att man får ta reda på saker själv. Är man intresserad så tar man reda på saker! Vill man veta vilka objektiv som är bra, kolla cyberphoto.se, läs recensioner eller fråga folk på fotosidan. Men kom ihåg, bara för att någon tycker en sak så behöver ju inte ni tycka samma när ni väl har fått hem objektivet.


Foto: Fabian

Sen kommer vi till den grupp människor som alltid frågar "Åhh så fina bilder, vad har du för kamera?". Jag brukar bli paff när jag läser sånnahär kommentarer. Vänta nu, är det bara kameran som gör bilden? Vad hände med människan bakom då, som faktiskt råkar stå för inställningarna?

Min bror köpte en 400D ett tag efter att jag fått min,
både fotade med en Canon EOS 400D och ett Canon EF 50mm f.1,8 ll. Blev våra bilder likadana? Nej, det blev dom inte. Jag satt min 400D i handen på syster och hon fick ta några bilderna. Syntes det att bilderna var tagna med systemkamera? Nej, det gjorde det inte. De bilderna kunde ha varit tagna med vilken kamera som helst.

Här nedan är två bilder jag tagit, en med systemkamera och en med kompaktkamera. Om inte jag skrivit under vilken kamera jag använt, så tror jag inte att ni hade kunnat gissa vilken kamera jag använt.

Återigen, är det kameran som gör bilden? Nej, det är det inte.
Kameran är bara att verktyg för att kunna ta fram de bilder som man vill ha. Kameran är bara ett verktyg för att kunna spara ögonblick.


Canon EOS 400D + Canon EF 50mm f.1,8 ll vs. Sony DSC-w50
Foton: Jag

Kommentarer
Postat av: Fabbe

ursäkta svordomarna men.. så JÄVLA bra skrivet och så JÄVLA rätt har du!! =)



p.s okej jag tog kanske i lite med "jävlar".. haha men det här är ändå en fråga som upprör lite. För man kan få frågor som är rätt kränkande för en fotograf.. som det exemplet du själv sade "åh vilken fin bild.. vilken kamera använder du?" den frågan är ju rent kränkande enligt mig..



p.s 2.. vad hände.. mitt första PS var längre än kommentaren! haha :D

2009-12-22 @ 21:26:33
URL: http://photobyfabbe.blogg.se/
Postat av: Carro

Grymt bra inlägg, tummen upp!

Önska att ALLA läste det här inlägget, för jag är verkligen hur trött som helst på just den frågan, "Fin bild, vad har du för kamera" Alltså va..!?

2009-12-22 @ 21:47:19
URL: http://clundstrom.webblogg.se/
Postat av: Jessica Lindgren

Håller med dig fullständigt samtidigt som jag som ganska nybliven fotointresserad förstår att en oinsatt tror att det är kameran det handlar om.



Jag tycker jämförelsen med en författare är bra! "Att fråga en fotograf vilken kamera han använder för att ta så fina bilder är som att fråga en författare vilken skrivmaskin han använder för att skriva så bra böcker!"

2009-12-22 @ 22:42:38
Postat av: Erika Hallman

Håller med dig till 100%. Bra skrivet!

2009-12-22 @ 22:52:27
URL: http://erikahallman.blogg.se/
Postat av: Benedikte Bull

Bra skrevet!! 100% enig! Tror jeg skal ta dette opp på min egen blogg, er så lei alle spørsmål.

2009-12-22 @ 23:03:38
URL: http://daimls.blogg.no
Postat av: L i n n e a s b l o g g ♥

bra skrivet.. :)



svar: haha OJ du hade något fler än mig hehe..

2009-12-23 @ 01:07:40
URL: http://linnealindblad.blogg.se/
Postat av: Neha

Tycker det är drygt med folk som säger att deras kamera är sämre än en annan för att den andra personen kanske får bättre bilder

2009-12-23 @ 01:24:42
URL: http://nehaexponerar.blogg.se/
Postat av: Elin

det var jättebra skrivet! :)

2009-12-23 @ 09:14:46
URL: http://elinsfotodagbok.blogg.se/
Postat av: Fotograf MissJeni

Kunde inte sagt det bättre själv! Tummen upp!

2009-12-23 @ 12:16:53
URL: http://jeni.blogg.se/
Postat av: Victoria

Att säga att en kamera tar bra bilder är som att säga att en gitarr spelar bra musik!! :) Läste det någonstans och kommer aldrig att glömma den meningen :)

2009-12-23 @ 18:08:34
URL: http://stjarnstund.blogg.se/
Postat av: jenniifer - fotografi

jag har hört samma sak, många gånger.. de är verkligen svårt att få folk att förstå att de inte bara är kameran som tar bilden! du har alldeles rätt



man går ju inte till en författare och säger: "åh vilka bra böcker du skrivit, vad har du för skrivmaskin" eller till en gitarrist "vad fint du spelar, vad har du för gitarr"



alltså vist, de är ett verktyg man använder. & de har en stor del av de man jobbar med och man skulle inte göra det så bra UTAN de heller. men kameran klarar sig ju inte själv precis :)

2010-06-14 @ 18:50:54
URL: http://jenniifer.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0