Testbilder: Canon EF 100mm f.2,8 L IS USM Macro
Nytt i kameraväskanD
essa två godingar har nu flyttat in i min kameraväska:

Canon EF 100mm f.2,8 L IS USM Macro
Jag har länge funderat på att köpa ett vettigt macroobjektiv, först hade jag mina tankar på den första versionen av 100mm 2.8, men valet föll till slut på den uppgraderade versionen och jag tror inte att jag kommer bli besviken.

Canon EF 50mm f.1,4 USM
Angående 50mm 1,4 så köpte jag ju version ett i början av sommaren, 1,8. Men den blev mest liggande i kameraväskan då jag kände att den inte riktigt presterade på mitt kamerahus, som jag vet att det kan göra. Ett 50mm är ju alltid användbart och då föll valet på denna.


Vill ni ha recensioner senare?

I´ve been waiting for this moment for so long


Maria och Ruben 6/8 - 2011

With this ring I'm giving you my all


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/2500 sek, ISO 200 & f.2,8

Har suttit och fixat med bröllopsbilder hela förmiddagen, har även bränt några CD-skivor så att jag kan skicka iväg några jobb. Nu ska jag fixa med kursmaterialet i några timmar och sedan ska jag iväg och jobba ett pass på Nattugglan. För er som inte hängt med, i sommar har jag varit på en förskola i 3 veckor och jobbat och det är alltså dit jag ska tillbaka i eftermiddag.

I veckan ska jag även jobba två pass på ett fritids, ha en bröllopskonsultation och fotografera ett bröllop på lördag.

Är det någon som vill boka en fotografering så finns jag tillgänglig dessa dagar:


Tisdag 30/8
Fredag 2/9
Söndag 4/9


Prislista: http://saramarklund.se/prisportratt.htm
Kontakt: sarasfoto@hotmail.com

Det börjar vara sista chansen om man vill ha bilder med sommarkänsla! :-)

Detaljbild


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/250 sek, ISO 200 & f.3,2

Foto: Jag

Bilden ovan tog jag på bröllopet jag fotograferade den 30 juli (behind the scenes från den bröllopsfotograferingen finns här och här). Brudparet har valt sina bilder och jag väntar bara på att förstoringarna ska anlända så att jag kan leverera bilderna :-)

När bröllopssäsongen är över för min del hade jag tänkt skriva ett inlägg som kommer handla lite mer om bröllopsfoto och mina tankar kring det!

Sara och Johan, 2 juli 2011

Detta fina par gifte sig i Byske kyrka den 2 juli. Porträtten fotograferade vi i fina skogsmiljöer och vid havet. Vigseln hölls sedan som skrivet, i Byske kyrka.

Behind the scenes från denna dag hittar ni här.

Tack Sara och Johan för att jag fick förtroendet att föreviga er på eran stora dag, all lycka till er! ♥Imorgon......hade jag tänkt att ni skulle få se bilder från Sara och Johans stora dag.

Fotokurser

Nybörjarkurs, kvällstid
Start: 27 september kl 18.30


Nybörjarkurs, dagtid
Start: 9 november kl 13.00


Fortsättningskurs, kvällstid
Start: 1 november kl 18.30


Fortsättningskurs, kvällstid
Start: 22 november kl 18.30


Nybörjarkurs, kvällstid
Start: EJ FASTSTÄLLT

Levererat bilder


Johan och Sara 2/7 - 2011

Bilderna till finisarna ovan la jag på lådan idag, så bilder från deras stora dag kommer jag blogga i veckan!

Just nu...Jag hade tänkt sitta en stund till och redigera.
Måste erkänna att redigeringen aldrig har varit någon stor hit för mig, jag har aldrig riktigt känt att jag har haft tåladmodet att sitta och fixa med bilderna. Men för någon vecka sedan föll det bort, nu tycker jag att det är hur avkopplande som helst att sitta och redigera, samt lyssna på musik! :-)

Kurser i höst

Ni som har läst bloggen sen i våras kom kanske ihåg att jag och Tina höll i en nybörjarkurs i fotografering på Medborgarskolan här i Skellefteå. I höst är det dags för mig att göra det jobbet själv! Känns tråkigt att göra det utan Tina denna gång, men samtidigt är det en kanonbra erfarenhet för mig att göra det själv, och det kommer såklart bli roligt denna gång också! :-)

En av mina största rädslor är att stå och prata inför folk, men jag gillar att utmana mig själv. Jag fick ju min mjukstart på fotokursen i våras (och det gick hur bra som helst!), alltså kommer det gå lika bra denna gång.

Mer information kommer att komma upp nästa vecka!


Norrland


Foto: Jag

Här är resultatet från behind the scenes-bilden som ni fick se i ett tidigare inlägg. Norrland är allt bra fint!

FotohajkBlev en lång fotoutflykt igår, närmare 20 mil totalt åkte vi och jag kom hem med ungefär 200 bilder. Bilden ovan tog Dan när jag låg på vägen som ni ser, och ja, det är ingen trafik i inlandet i Norrland ;-) Vad jag fotograferade får ni se senare!

Boka fotograferingBoka fotografering?


Prislista:
http://saramarklund.se/prisportratt.htm
Kontakt: sarasfoto@hotmail.com

Behind the scenes
Foto: Mamma

Två till behind the scenes-bilder från bröllopsfotograferingen den 30 juli. Jag har precis redigerat klart bilderna på dessa fina människor, min tanke är att skicka iväg bilderna senast imorgon så att dom kan få välja vilka dom vill ha :-)

Jag blir så otroligt lycklig när jag ser mig själv in action, när jag fotograferar - det är då jag är som lyckligast. Det finns verkligen ingenting som kan ta den känslan ifrån mig.
Jag älskar det jag gör och jag älskar att jag har fått den möjligheten! ♥

Lite tankar

Fin musik strömmar ur mina högtalare, för några timmar sedan kom jag in från en långpromenad. Vad är bättre än en promenad i mörkret när man vill rensa tankarna?

Egentligen vet jag inte om jag blev så mycket klokare. Men jag är säker på att jag i alla fall har tagit reda på vad jag vill, på flera olika plan. De senaste månaderna har varit väldigt omskakande, jag har nog inte riktigt hängt med i allt som har hänt - och långt ifrån allt har sjunkit in! När det händer mycket under kort tid så kan det lätt bli lite kaos. Men känslan av att vara påväg tillbaka och känslan av att inse sin egna värdighet - den är obeskrivlig!

Innan jag babblar iväg och inlägget blir allt för långt och ni tror att ni har hamnat på en måbra-blogg, så vill jag bara säga några ord:

Vad som än händer och vilka människor du än möter, så glöm aldrig bort din egna värdighet. Att sätta sig själv i första rummet ska man alltid göra. Den viktigaste personen i ens liv är en själv och låt aldrig någon förändra dig, du är perfekt som du är!


Foto: Mamma

Behind the scenes 6 augusti
Foto: Mamma

Fyra bilder från fotograferingen igår. Jag har lagt över bilderna på datorn och gjort en back-up, har även hunnit kolla igenom bilderna och det ser otroligt bra ut. Jag är riktigt nöjd och det ska bli roligt att få visa er bilderna sen! :-)

Porträtt på stranden
Första bilden är fotad av mamma, den andra har jag tagit

Igår efter bröllopet åkte jag och mamma tillbaka till stranden där vi fotograferade några av bröllopsporträtten. Men planen denna gång var att mamma skulle ta några bilder på mig till min nya hemsida (lanserar nya designen i slutet av denna månad!). Blev en hel del bilder och jag kan nästan ana vars jag har fått mitt intresse för fotografering ifrån ;-)

Företagströjan


Foto:
Mamma


För någon vecka sedan när jag la upp inlägget med tröjan jag köpt så dök det upp några frågor. Tänkte att jag kunde svara på dom i ett inlägg så att alla kan läsa!

Var har du beställt din ifrån?
- Tröjan köpte jag inne på Cubus för 149 kr om jag inte minns helt fel, sen tryckte jag tröjan inne i stan. Blev ungefär 350 kr totalt. Finns massvis med ställen att beställa på om man bara googlar.

Är tröjan bra?
- Absolut! Än har jag inte fått så mycket användning av den då det har varit varmt alla gånger jag fotat bröllop, men det kommer ju en höst och vinter också!

Fotografera barn

Jag fick förfrågan om jag kunde skriva ett inlägg om hur jag gör när jag fotograferar barn, så nu kör vi mina absolut bästa tips!

Lek
Att leka med barnen innan man börjar fotografera är det bästa sättet för att få dom att slappna av. Alla barn är självklart olika men man brukar känna rätt bra vad det är som behövs. Ett litet barn sover ju för det mesta men är barnet några månader kan man exempelvis leka titt ut-leken. Är det större barn man ska fotografera så kan man sitta och leka med dom, fotar man hemma hos kunden finns det ju leksaker att leka med. Är man utomhus kanske dom kan få kika lite på kameran, det går hem hos de flesta!

Teleobjektiv
När jag fotograferar barn brukar jag använda mig av brännvidden 70mm och uppåt (Canon EF 85mm f.1,8 USM och Canon EF 70-200 f.4,0 L USM). Är barnet inte van att bli fotograferad är det kanske inte så jätteroligt att ha en så stor kamera nära ansiktet. Ett objektiv med lite mer brännvidd är alltså att rekommendera, då kan man hålla sig lite på avstånd. 85mm fungerar även perfekt för att ta fina helkropp- och ansiktsbilder på småttingar som sitter ner utan att man som fotograf hamnar långt ifrån (dvs. perfekt avstånd för att kunna leka).

Fotografera när barnen leker
Barn som leker är nog bland det mest naturliga som finns, varför inte fånga dem i de ögonblicken? Leksaker på bild är dock inte alltid det finaste som finns, men det finns ju naturliga leksaker, utomhus. Plocka blommor fungerar ju!

Beröm
Att berömma barnen medans man fotograferar brukar jag alltid göra, berätta hur duktiga dom varit. Uppmuntring kan man aldrig få för mycket av och fotograferingen ska göras till något positivt. Man känner att man har lyckats när barnen i slutet frågar bestämmer hur man ska ta bilderna ;-) "Ta en bild när jag gör såhär!".

Sen tycker jag att man absolut kan gå utanför dessa ramar också,
alla hittar sina egna sätt att fotografera barn. Men det absolut viktigaste man kan göra är att anpassa sig efter barnet, det är ju trots allt dom som bestämmer. Endel fotografer är också strängt emot att be barnen sitta på ett speciellt sätt eller kolla åt något håll, jag har testat detta på treåringar, att be dom sitta så som jag vill och det fungerar alltid utmärkt!


På bilderna ovan så lät jag Melissa jaga mig på stranden.

Veckans bild v.31


Pauline, 21 år

Blogg: paulinewirenborg.webs.com
Testade att fota med extern blixt, med hemmagjord difuser på. Vädret var egentligen det perfekta, nåväl, lite kallt för min syster som stod modell kanske. Alltid velat ta bilder lite i detta stuk, det var dock inte min tanke när bilderna togs, men när jag kom hem och såg bilderna ordentligt kunde jag inte vara mer nöjd.

Min kommentar
Jättehärlig porträttbild.
Gillar hennes röda hår mot den ljusa bakgrunden. Hennes pose känns även väldigt naturlig och ansiktsuttrycket lika så. Kompositionen känns även väldigt spännande, har inte sett många bilder som liknar denna.

Redigeringen känns även väldigt passande just till denna bild, med lite mättade färger. Bra jobbat!Vill du också få din bild publicerad som veckans bild?
Läs mer här.

En fin dag

Såhär såg min gårdag ut:


Tagna med en iPhone4 och redigerade i appen Instagram.

Levererat bilder
Johan och Sara 2/7 - 2011

Här om dagen skickade jag iväg så att brudparet ovan kan välja ut sina bilder. När dom har valt sina bilder och jag har gjort slutleveransen, då ska ni få se massvis med bilder!

1 augusti


Detaljbild från bröllopsfotograferingen den 30 juli

I lördags fotograferade jag bröllop och igår jobbade jag min sista dag på Nattugglan. Under veckan som kommer har jag planerat att ta det lugnt, på lördag fotograferar jag bröllop igen och på söndag ska jag ha en porträttfotografering.

Nu ska jag gå ner och ta mig ett svalkande dopp, 23 grader i vattnet!

RSS 2.0