30 augusti
Joline och Tino

Vet inte hur många gånger jag har visat dessa bilder, men jag lessnar aldrig. Hur söta? ♥

En annorlunda frågestund?


Foto: Lovisa

Det ramlar in en massa frågor varje dag, både i kommentarsfältet och på mailen. Därför tänkte jag dra igång med en frågestund. Nytt för denna gång är att jag kommer svara på frågorna i ett videoinlägg.

Så, då kör vi!
Jag stoppar frågestunden när jag tycker att det räcker.

Gammal bild


Modell:
Linnea och Dina
Fotograf: Jag

En bild på Linnea från slutet av januari, har inte visat speciellt många bilder från denna fotografering.

För övrigt så har det regnat i en hel vecka, och det gör mig galen. Snart klättrar jag på väggarna. I morse packade jag iallafall massa bilder som ska skickas iväg.

En annorlunda presentation

Jag, Alecsandra har fått den stora äran att skriva en presentation om Sara. Eller ska man kalla det ära när man blir tvingad? Jag vet inte riktigt. Det känns väldigt svårt att skriva en presentation om Sara. Jag vet inte riktigt vart jag ska börja, det finns så mycket att berätta om!

Sara är två personer i en, det är någonting jag faktiskt uppskattar ibland. ”FotoSara” och ”Vanliga Sara” är två helt olika personer, jag tror att ingen riktigt förstår hur hon kan vara så delad fast samtidigt en och samma person.

Från första början lärde jag känna den ”Vanliga Sara”, trodde jag. För mig var hon tjejen som verkade vara totalt jordnära och ville ha allt realistiskt fullt ut. Men desto mer jag lärde känna henne så upptäckte jag ganska snabbt en helt ny sida av henne, den var totalt omvänd i jämfört med den Sara jag trodde jag kände. Den ”nya” Sara var och är hur sprallig som helst och fylld med energi, hon är GALEN! Jag vet inte hur många gånger det har hänt att jag blivit terroriserad med frågor och kommentarer som gjort att jag kiknat av skratt.

Djupa konversationer och diskussioner är en av Saras starka sidor, hon ger sig aldrig. Säger hon en sak så är det så och det går vääääldigt sällan att ändra på. Men det är samtidigt skönt att ha någon som ger en ett fast svar när man t.ex. ber om hjälp eller råd. Någonting jag också tänkt på är att hon inte är den personen som fäster sig kring en till hundra procent, utan hon är ganska varierande. En del veckor hörs vi verkligen varje dag och en del hörs vi knappt av, men ändå vet vi vart vi har var varandra ifall det skulle vara någonting.De flesta av er läsare känner nog ”FotoSara” till större del. En väldigt seriös och engagerad tjej som brinner för det hon gör och verkligen lever upp till sina drömmar. Hon är även betydligt mer strikt och enkel att hantera och är väldigt rakt på sak och inget strul. När man känner henne som den ”vanliga” Sara kan det t.o.m. bli lite jobbigt ibland när ”FotoSara” dyker upp och allt blir seriöst, det får inte bli ett enda snesteg utan allt ska vara korrekt och i sin ordning. Men efter regn kommer solsken och allt blir sig snabbt likt igen.

Nu börjar mina ord ta slut, vet inte riktigt vad mer jag ska skriva om Sara. Men någonting alla borde få veta är att Sara är en otroligt underbar person som verkligen gjort stor skillnad i alla fall mitt liv. Alla människor borde få ha en Sara i sitt liv, den där glada och tokiga tjejen med livsglädje så det räcker åt allt och alla men som samtidigt kan vända och vara seriös.

Det vart en lite för lång presentation, men jag vill bara ge några slutord till Sara som jag hoppas att hon uppskattar.

Jag är riktigt glad över att jag fått lära känna en sådan person som dig, utan dig vet jag inte riktigt vad jag skulle gjort i en del situationer. En vän som dig borde verkligen alla få ha i livet, att dela stunder och skapa minnen med.

Du är speciell och det finns bara en som dig, kom ihåg det!

“Keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, for sure
That's what friends are for
For good times and bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for”


Tack för allt jag fått uppleva med dig, jag älskar dig min vän!♥


Just nu


För du betyder allt för mig


SaraMichael, 16/7 - 2010

Två bilder till från Sara och Michaels bröllop. Har inte så jättemånga bilder kvar att visa, så dessa får nog bli de sista.

Eftermiddagen har spenderats framför datorn, jag har bränt en massa CD-skivor med bilder. Ska åka iväg och posta dem imorgon, skönt att få sånt bortgjort.

28 augusti


Linda
Andreas, 14/8 - 2010


Hela dagen har gått åt till att hjälpa syster och hennes pojkvän att flytta. Har sprungit runt som en galning i flera timmar, men det börjar vara klart nu!

Nu ska jag strax kasta mig i soffan, Bröllopsfotografen börjar ju kl 21.00!

Snälla ni

Jag uppskattar verkligen att ni frågar mig en massa saker, och jag svarar på alla frågor som ramlar in. Men många av de frågor som ni ställer har jag redan svarat på i tidigare inlägg. Det är inte ovanligt att jag får frågor som "Vad har du för kamera?" och så har jag skrivit det i inlägget där jag får frågan.

I dessa inlägg har jag svarat på tusentals frågor:


- FAQ
De vanligaste frågorna som trillar in har jag svarat på här + att jag har länkat till alla frågor och svar-inlägg. Ni hittar förmodligen svaret på det ni söker om ni tittar in här.

- Läsvärda inlägg
Allt från kameratillbehör till redigeringstips. Alla inlägg här är sorterade i underkategorier vilket gör det lättare att hitta.

- Kamera och objektivguide
En stor guide om kameror och objektiv, vad ska man välja som första kamera? Vilka objektiv passar bra? Vilka objektiv ska man inte köpa?

Om ni verkligen måste ställa eran fråga, titta då här till höger i menyn, jag har en bloggsvar-ruta där. Och där svarar jag på frågor allt eftersom att de dyker upp.

TACK på förhand!

Linda och Andreas, del 2

Del 1 hittar ni här.

Här ser ni del 2 från bröllopsfotograferingen med Linda och Andreas, i svartvitt.
Isabelle


Sötaste Isabelle, bröllopsfotografering 14/8 - 2010 ♥


Denna bild fick ni se i detta inlägg, fast i mindre format. Men jag tror inte att det går någon nöd på er om ni får se den igen, för hur söt är hon inte?

Tävling - vinn en reflexskärm


TEMA: Glädje
PRIS: Reflexskärm 40cm, silver/vit - länk

För att vara med och tävla ska du göra ett nytt inlägg på din blogg, där lägger du upp bilden som du ska tävla med (helst 600px bred), med valfri tolkning av glädje.

I inlägget ska du länka till mig, Tvspelsweb, till reflexskärmen och till tävlingen. Länkarna ska vara TYDLIGA! När du har gjort det skriver du en kommentar till detta inlägg med länken till ditt tävlingsinlägg.

Exempel:
"Jag är med och tävlar hos Sara Marklund om en reflexskärm från Tvspelsweb. Läs mer om tävlingen här!"


Tävlingen avslutas den 31/8 kl 00.00!
Då kommer 10 finalister upp här.


FINALISTERNA KOMMER UPP OM EN STUND!

Några läsarfrågor

Det ramlar in massa frågor på bloggen och mailen varje dag, försöker hålla efter att svara på alla frågor så gott det går. Antingen svarar jag i kommentarsfältet, skickar ett mail eller skriver ett inlägg. Här kommer ett samlat inlägg med några kortare frågor.

I detta inlägg kan ni leta och hitta svaren på nästan alla frågor.Jag ska köpa en ny systemkamera men vet inte riktigt vilken. Har du några tips?
- För några dagar sedan gjorde jag en kamera och objektivguide. Den finns att läsa här. Där tipsar jag om bra instegskameror och lite fler avancerade modeller, samt objektiv såklart.

Undrar om du tycker det är stor skillnad mellan 5D:an och 40D:an som du har?
- Klart att det är stor skillnad. 5D är fullformat medans 40D har cropsensor, ett inlägg som visar skillnaden på fullformat och crop finns här. 5D har även bättre brus.


Foto: Jag

Vilken underbar blogg! Hur länge har du hållit på med fotografering?
- Jag började fotografera med kompaktkamera under -06. Julen 07 fick jag min första systemkamera, porträtt har jag fotat snart i två år.

Har en liten fråga som jag kom på nu när jag läste detta, vad använder du dig av för metod för att kunden ska få välja ut sina bilder? Jag använder för tillfället mig av frontweb, men där kan kunden kopiera bilderna, har sett att jag redan blivit drabbad av det...tänkte om du har något bättre sätt?
- Jag har skrivit ett inlägg om det här, ett sätt som funkar väldigt smidigt.

Linda och Andreas, del 1

Den 14 augusti fick jag förtroendet att vara med och fotografera på Linda och Andreas vigsel, samt ta deras bröllopsportätt. Vigseln höll till utomhus på en jättefin bild (se bild här) och det var även där som vi tog porträtten. Under porträtten var även brudparets två barn med, Alexander och Isabelle.

Imorgon...

...ska ni få se bilder från denna bröllopsfotografering.


Lär känna mig bättreDu heter: Ida Sara Maria Marklund.

Smeknamn:
Jag gillar inte när folk har smeknamn till mig, haha! När jag var i Norge med familjen och några vänner till oss, så blev jag kallad för "Fotografen", hehe.

Låt som när du är ledsen sörjer till:
Oj, finns otroligt många låtar. "You are not alone" med Michael Jackson, otroligt många minnen...

Beroende av:
Familjen, vännerna och djuren. Sen är jag även lite smått beroende av mina kameror, haha, men det är väl inte så konstigt?

Vad tror folk om dig?
Att jag alltid är den dära glada tjejen och att jag är väldigt stark, psykiskt.

Stämmer det?
Nej, verkligen inte. Jag är väl inte mer stark psykiskt än någon annan, alla faller nångång. Man kan inte alltid vara stark. Jag brukar iallafall oftast vara glad :-)

Vad får du oftast komplimanger för?
Mina ögon, knallblå.

Hur imponerar man på dig?
Hmm.. Man imponerar nog på mig om man vågar göra det man tycker om.  Våga följa sina drömmar.

Brukar du skratta för dig själv?
Ja, väldigt ofta.

Vad står det i ditt senast inkomna SMS?:
Detta är inte det senaste, men det som låg högst upp. Från Alex, "Haha kunde kanske vara en bra idé att omlokalisera räven, för säkerhets skull ;-)".

Var bor du?
I den lilla staden Skellefteå.

Trivs du där?
Jag klagar inte, nångång vill jag flytta härifrån och testa bo någon annan stans. Vars vet jag inte riktigt, men jag vill se mig om lite mer. Jag lär iallafall stanna kvar i Sverige.

Hur svarar du i mobilen?
“Heeej det är Sara", hur tråkigt? Men hur ska man annars säga?

Vem ringde du senast?
Jag ringer nästan aldrig till någon, alla ringer till mig istället ;-) Men den senaste jag ringde till var iallafall mamma.

Vad sa den du senast pratade med i telefonen:
Mamma, "Blir du sen ikväll?"

Brukar du komma i tid:
Ja, jag kommer alltid i tid om det bara är mig själv jag måste tänka på. Ska jag få skjuts eller liknande så kommer jag nästan alltid några minuter sent, varför ska man ha sega föräldrar?

Vanligaste färg på dina kläder:
Svart, vitt eller blått.

Favorit dryck på morgonen:
Vatten eller juice.

När brukar du oftast gå och lägga dig:
Beror på om jag har mycket att göra, men mellan 01-03.00.

Är du blyg?
Ja, väldigt blyg. Men när jag väl börjat prata är det inga problem.

Sysslar du med någon idrott:
Nej, inte för tillfället. Men jag har spelat badminton, hållit på med hästar och spelat fotboll.

Är du bortskämd: Inte mer än någon annan skulle jag tro?

Vad gör du i morgon:
Imorgon ska jag fotografera.

Vad är det värsta du vet?
Oj det är mycket. Pass på den frågan!

Vad är det finaste du fått? Hmm,  min första systemkamera (Canon EOS 400D), trodde aldrig att jag skulle få en kamera. Men jag fick en, och min glädje då var nog obeskrivlig.

En speciell dag du minns:
Samma som ovan, när jag fick min första systemkamera. Jag hade längtat jättemycket och insett att skulle jag spara ihop till en kamera själv skulle det ta flera hundra år (minst!).

Du samlar på:
Samlar inte på något speciellt.

Vad skulle du göra om du vann en miljon:
Lägga undan en hel del och spara. Investera saker i företaget. Ge pengar till familjen och skänka bort till välgörenhet.

Är du musikalisk?
Folk säger att jag är det.


Vinnaren av fototävling

... blev Vi i femman, av totalt 115 röster kammade det vinnande bidraget hem 28 av dem, stort GRATTIS!Syskonfoto

I början av augusti fick jag äran att fotografera ett syskonpar, ett väldigt roligt sådant. Vi tillbringade en timme ute i det gröna, tror aldrig att jag skrattat så mycket på en fotografering. Som pricket över i:et blev det väldigt många fina bilder.

Tack Åsa, Kristina och Anders för en fantastiskt rolig fotografering!När deras mamma fyllde år hade de haft 60-talstema (rätta mig om jag har fel), de hade även med sig dessa kläder, så efter en stund bytte de om och vi tog en massa fler härliga bilder.Vill du också boka fotografering, precis som detta syskonpar, och ge bort till föräldrarna eller släktingar?

Prislista: http://www.saramarklund.se/prisportratt.htm
Kontakt: sarasfoto@hotmail.com

Du får även 15% rabatt på valfritt fotopaket (gäller ej bröllop) om fotograferingen äger rum innan den 31 augusti!

Starta eget?

Jag är en tjej på 17 år som älskar att fotografera och vill leva på det i framtiden. Men jag har ingen aning om hur eller vad jag ska göra för att kunna göra det. Men när jag hittade din blogg och läste att du har ett eget företag så tänkte höra med dig hur det blev så och om det finns någon chans att någon som jag skulle kunna starta eget?

Svar: En bra början kan vara att ansöka om F-skattsedel, detta gör man genom skatteverket. Antingen går man dit och ber om att få en blankett, eller så fyller man i sin ansökan genom Internet. Eftersom att du inte är 18 år än, så måste du ha någon myndig som står för allt.

Alla kan starta eget företag, man behöver inte vara någon "speciell" människa för att kunna göra det. Utan det gäller bara att man har lite driv i sig. Det gäller att aldrig ge upp sina drömmar, även om det är motvind ibland. Jag älskar när jag får kämpa, jag vill inte ha allt serverat. Även fast jag flera gånger känt att jag har velat ge upp, men det är just då som man kanske måste inse att man måste sänka tempot en aning.

Men kom ihåg, kan JAG, så kan DU!Vad ska man ta betalt?

Jag har fått äran att fotografera mitt första bröllop i början av september. Men jag har ställts inför ett stort problem där jag önskar lite tips från dig. Vad är ett vettigt pris att ta första gången man fotograferar ett bröllop?

Jag är inte hundra på hur mycket jag fotografera än (då jag inte fått tag på paret än, panik!). Men jag vet att de vill ha vigseln fotograferat och såklart porträttbilder. De vill också att jag ska fotografera på festen efteråt. Så det lär ju nästan bli heldag.

Jag känner mig relativt säker på mitt fotograferande. Jag är väl medveten om att jag inte är någon proffsfotograf än, men jag känner att även om jag är dödsnervös så kommer det inte bara bli katastrofbilder.

Svar: Detta är en fråga som jag bara har väntat på ska dimpa ner. Har gått runt och funderat på vad jag egentligen ska svara, kommer egentligen inte fram till något bra, men jag ska göra mitt bästa.

Först och främst vore det ju bra om man visste ungefär hur länge man ska följa med brudparet och kanske på ett ungefär hur många bilder de ska ha. Sen kan man kolla rekommenderade pris, Svenska Fotografers Förbund har prisguider och liknande som man kan ladda ner och skriva ut, kanonbra!

Men vad man exakt ska ta betalt är svårt för mig att svara på, man får tänka lite på vad man själv vill ha betalt och sen kanske tänka inom rimliga gränser? Speciellt om det är första gången som man fotar bröllop osv.


Foto: Jag

Falsk fotograf

Jag brukar inte vara den som kommenterar nyhetsartiklar som jag hittar på Aftonbladet eller någon annan internettidning. Men denna artikel kan jag inte låta bli att kommentera, just eftersom att den rör oss alla som håller på med fotografering.


Det var inte alls någon bra känsla jag fick när denna rubrik dök upp på min dataskärm när jag kollade runt på Aftonbladet. Det gör mig otroligt ledsen att det finns människor som uppger sig att vara fotografer, men egentligen är de bara ute efter något annat. Finns inte så mycket mer att säga än att det är förjävligt.

Kom ihåg alla där ute, speciellt ni tjejer. Om någon kontaktar er för en fotografering, kolla upp allting otroligt noga. Om någon uppger sig för att ha ett modellföretag eller liknande (som denna 36-åring sa), så har ni möjlighet att kolla upp det. Man kan bla. be om namn på modellföretaget, kolla om uppgifter på nätet. Sen ska man aldrig mötas på någon plats där det knappt är några människor, aldrig!

Man kan aldrig vara 100% säker, men man kan åtminstonde vara försiktig. Veta så att alla uppgifter stämmer och som sagt, mötas på en plats där det finns människor. OM man nu verkligen måste träffas!

Läs artikeln här.


Kamera och objektivguide


Foto: Jag

SYSTEMKAMEROR
Här nedan kan ni alltså läsa mina åsikter, jag har testat alla dessa kameror. Detta är mina åsikter och det kan mycket väl hända att någon annan tycker helt annars.


INSTEGSKAMEROR


Canon EOS 550D - En kamera som ligger någonstans mellan 500D och semiproffskameran 50D. En rätt liten kamera (som Canons andra instegsmodeller), trots det ligger den rätt bra i handen. LCD-skärmen är bättre än de tidigare kamerorna, det går även att filma med denna kamera.
- 6990 kr (pris utan objektiv)

Nikon D90 - En lite mer avancerad instegskamera från Nikon. Den ligger väldigt bra i handen. Kameran har liveview och filmfunktion. Bra med denna kamera är att den också har inbyggd AF.
- 7490 kr (pris utan objektiv)


SEMIPROFESSIONELL

Canon EOS 50D - En förbättring av den tidigare populära 40D. Denna kamera har bättre brushantering än föregångaren. Väldigt enkel kamera att hantera, trots att den tillhör semiklassen. Denna kamera behöver även lite bättre objektiv för att kunna prestera fullt ut.
- 7790 kr, endast huset (pris utan objektiv)

Nikon D300s - En av mina favoritkameror från Nikon. Skulle jag inte vara en inbiten Canonist skulle jag utan tvekan använda mig utav denna fantastiska kamera. Sökaren täcker 100% av bilden, liveview. Väldigt lågt brus även på högre tal, en kanonkamera.
- 14990 kr (pris utan objektiv)

Foto: Jag

OBJEKTIV
Här nedan kan ni alltså läsa mina åsikter, jag har testat alla dessa objektiv. Detta är mina åsikter och det kan mycket väl hända att någon annan tycker helt annars.


NORMALZOOMAR

Tamron 28-75 2,8 - En kanonbra normalzoom som jag själv använder. Ett objektiv som fungerar väldigt bra till fullformatskameror. Till kameror med cropsensor kan brännvidden bli lite för mycket. Då kan jag rekommendera objektivet här nedan. Detta objektiv finns i olika fattningar, så att det passar olika kameror.
- 4199 kr

Tamron 17-50 2,8 - Ett liknande objektiv som det ovan. Men med en annan brännvidd. Detta objektiv passar inte till fullformatskameror (fattningen är annorlunda), men det passar suveränt till kameror med crop-sensor. Detta objektiv finns i olika fattningar så det passar olika kameror.
- 3490 kr

Fick tipset av Pavel Maira att lägga till detta objektiv, därför är det hans åsikter.
Canon 35/2,0 - Ett riktigt bra och skarpt allroundobjektiv som jag använde rätt flitigt tills kameran den satt på ramlade i golvet med objektivet före. Då jag köpte en Canon 35/1.4 istället som är tokskarp men inte lika raktecknande som 2.0 (vilket är lite konstigt med tanke på priset) med har säkert att göra med konstruktionen av det större glaset.
- 2795 kr

Canon EF 50mm 1,8 ll - Kanske Canons mest prisvärda objektiv i denna klass? Det är väldigt skarpt och den stora bländaren gör att skärpedjupet blir väldigt kort. Nackdelen kan vara att objektivet låter väldigt mycket när det fokuserar och när den inte hittar fokusen kan det surra väldigt mycket.
- 1190 kr

Canon EF 50mm 1,4 USM - Liknande objektiv som det ovan, men detta objektiv har en större bländare än objektivet ovan. Detta objektiv har även en relativt tyst autofokus.
- 3790 kr

Canon EF 85mm 1,8 USM - Ett objektiv som jag själv använder. Helt klockren skärpa redan på största bländaren (1,8). Objektivet har väldigt snabb och tyst autofokus. Används väldigt flitigt när det gäller porträttfoto.
- 3990 kr

Nikon 50mm 1,8 - Likadant objektiv som Canons 50mm 1,8. Detta objektiv är bara lite mer välbyggt än Canons motsvarighet. Ett väldigt bra objektiv som väldigt många använder. Rätt snabb autofokus och fin skärpa. Denna variant har ingen inbyggd autofokus, vilket innebär att den endast autofokusarar med Nikons dyrare modeller ( INTE D60, D3000, D5000 osv)
- 1290 kr

Nikon AF-s 35mm 1,8 - Detta objektiv börjar bli mer och mer eftertraktat. 50mm är en väldigt bra brännvidd för porträttfoto och detta objektiv blir nästan 50mm på en kamera med cropsensor.
- 1990 kr


TELEZOOMAR

Canon EF 70-200 4,0 L USM - Ett objektiv som jag själv har. Välbyggt objektiv, väldigt snabb autofokus. Bra färgåtergivning och lagomt tungt att hålla på med. Detta är en absolut favorit i min kameraväska, kanonbra!
- 6290 kr


JAG REKOMMENDERAR INTE

Sigma AF 70-300 4,5-5,6 - Långsam autufokus, dålig färgåtergivning. Man ska ha väldigt tur om fokusen sitter där den ska. Oskarpt i kanterna (som en suddig vinjettering). Kan fungera bra med fuskmacroläget, OM man fokuserar manuellt. Detta är inget bra köp.
- 2290 kr


LÄS ÄVEN

♥ Välj rätt objektiv
Jag visar skillnaden på crop- och fullformatssensor.

♥ Vad betyder allt på objektivet?
Jag reder ut alla förkortningar som står på objektiven.

♥ Med och utan reflexskärm
Jag visar skillnaden med och utan reflexskärm.

Natalie


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

@ 85mm, 1/250, ISO 400 & f.2,2


Modell: Natalie
Foto: Jag

Kollade igenom bilderna på Natalie en gång till, hittade då denna. Kände att jag inte kunde låta den ligga och skräpa så ni får se den istället.

Nu ska jag ta och sätta mig ner med en rackarns massa papper, jag hade tänkt finslipa prislistorna inför nästa år. Bäst att göra det i tid så att det inte blir i sista sekund!

Önskeinlägg - redigering

Redigeringsinlägg brukar vara uppskattat.
Så vitt jag vet har jag aldrig visat hur jag behandlar en RAW-fil från början? Här kommer en liten snabb guide hur jag gör, denna redigering tar sisådär 2 minuter.

Såhär ser bilden ut när jag har öppnat den i Camera RAW. Färgerna är gråa och dassiga, helt enkelt råa. Detta fixar man till väldigt enkelt.

Det jag alltid gör i Camera RAW är att använda mig utav "Exponering - Exposure", antingen så drar jag reglaget åt vänster eller höger. I detta fall ville jag mörka ner bilden lite, alltså drog jag reglaget åt vänster. Sen drar jag i "Kontrast - Contrast", precis som det låter, för att bilden ska få mer kontrast. Är jag nöjd så? Japp, då öppnar jag bilden i Photoshop.

I Photoshop brukar jag inte göra speciellt mycket redigering heller, kanske behöver jag lägga på lite mer skärpa? Ja, då gör jag det. Annars brukar jag nöja mig med bilden som den är. Ska bilden visas på bloggen ändrar jag storleken till 600px så att den passar.FAQ

Detta inlägg kommer fyllas på eftersom.Vad använder du för utrustning?

- Jag använder mig utav en Canon EOS 5D och en Canon EOS 40D (reservhus), ett Canon EF 85mm f.1,8 USM, Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di och ett Canon EF 70-200 f.4,0 L USM.

När svarar du på mail?
- Är jag inte bortrest eller liknande svarar jag på mailen inom 24 timmar. Jag ber om ursäkt om det tar längre tid än så, jag kollar inte mailen dygnets alla timmar utan jag gör det med jämna mellanrum under dagen. Mailar man på kvällen kan man iallafall räkna med ett svar på förmiddagen nästa dag då jag bla. kollar mailen på morgonen.


Foto: Jag

Hur gör vi om det är dåligt väder?
- Jag försöker undvika att ställa in en fotografering, en ombokning kan betyda att man får vänta några veckor till nästa möjlighet. Om det småregnar och är mulet går det fortfarande att fotografera utomhus. Annars kanske man får ändra planerna och flytta fotograferingen någon annanstans.

Hur går det till när vi ska välja ut bilderna?
- Efter 2-5 arbetsdagar kommer bilderna ligga tillgängliga på ett webbalbum, då har ni möjlighet att gå in och titta på bilderna i lugn och ro.


Foto: Jag

Hur många uppdrag har du per dag?
- När det handlar om en vanlig porträttfotografering kan det bli några stycken per dag. Är det ett bröllop vi pratar om är det max två per dag. Jag vill att kunden/kunderna ska ligga i fokus.

Kan du erbjuda oss kunder något mer än bara fotograferingen?
- Er kunder kan jag erbjuda diverse fotoalbum, fotoförstoringar och tackkort.

Jag har inte någon kameravana, spelar det någon roll?
- Det spelar absolut ingen roll om du har någon kameravana eller inte, vi kommer tillsammans överrens om vilka bilder det är du/ni vill ha. Sedan tar vi fram det på bästa sätt.

Vilket program använder du när kunderna får välja vilka bilder dem vill ha?
- Jag har skrivit ett inlägg om det här, ett sätt som funkar väldigt smidigt.

Hur länge har du hållit på med fotografering?
- Julen 07 fick jag min första systemkamera, porträtt har jag fotat snart i två år.Här nedan är en sammafattning på svaren från nästan alla frågestunder:

Svar - personligt del 1
Svar - personligt del 2
Svar - personligt del 3
Svar - personligt del 4
Svar - personligt del 5

Svar - foto del 1
Svar - foto del 2
Svar - foto del 3
Svar - foto del 4
Svar - foto del 5
Svar - foto del 6
Svar - foto del 7
Svar - foto del 8
Svar - foto del 9
Ett gäng fotofrågor

Svar - övrigt del 1
Svar - övrigt del 2
Svar - övrigt del 3
Svar - övrigt del 4

Svar - företag del 1
Svar - företag del 2

Veckans fråga - har jag studio hemma?
Veckans fråga - vad har studion för utrustning?
Veckans fråga - vilka objektiv jag kan rekommendera till porträttfoto
Veckans fråga - vad kostade objektiven?

Tack!


En behind the scenes-bild från plåtningen med Julia för några månader sedan
Foto: Alecsandra

Jag vill bara skriva lite om min tacksamhet till er alla där ute. Det är väldigt sällan som jag skriver något rakt till er, men här är ett inlägg riktat till er. Det värmer i hjärtat att varje dag få mail och kommentarer av er läsare där ni berömmer mig från första till sista raden. Det gör mig så otroligt glad att ni verkligen tar er tiden att skriva något just till mig. Många gånger är det ni som har fått mig att kämpa vidare, flera gånger har jag även sagt till mig själv att det är ni som ger mig möjligheten att göra det jag älskar mest av allt - att fotografera. Tack för att ni är så fina och stöttande!

Jag vill även säga tack till alla ni som stöttat mig, familjen och vännerna. Jag vill tacka er för att ni alltid har trott på mig och stöttat mig. Ett speciellt tack även till Peter Hoff, för allt han har gjort för mig. Tack för att du alltid har funnits där och svarat på mina frågor, och tack för att du alltid har stöttat mig.

Det låter som att detta är slutet av mitt fotograferande, men det är det inte. Utan jag vill bara tacka er! Jag hoppas även att ni kommer följa med mig i fortsättningen, för detta är bara början!

TACK!

Film - behind the scenesEn film från när jag och Alexandra var på Scharins förra veckan och fotograferade.

19 augusti


LindaAndreas, 14/8 - 2010

En bild på ringarna som jag tog på bröllopet den 14 augusti.
Jag har redigerat klart alla bilder och skickat till brudparet, så nu väntar jag bara på att de ska välja sina bilder. Blev jättemånga fina bilder så det kommer nog bli svårt för dem att välja.Jag kommer eventuellt finnas tillgänglig i södra Sverige under några dagar i början/mitten av september. Är någon intresserad av att boka fotografering så går det alldeles utmärkt, både bröllop och portätt. Ingen reseersättning tillkommer!

Prislista bröllop: http://saramarklund.se/prisbrolle.htm
Prislista portätt: http://www.saramarklund.se/prisportratt.htm
Kontakt: sarasfoto@hotmail.com

Finalisterna

Här är de 10 finalisterna i fototävlingen, röstningen avslutas på måndag den 23/8 kl. 21.00! Ett tips för att få röster till sitt bidrag kan ju vara att skriva om det på sin blogg, lycka till!

Kom även ihåg att det är en röst per person (per ip-nummer) som gäller. Man får rösta på sitt eget bidrag, och när man röstar skriver man siffran som bidraget har här i kommentarsfältet.

Jag kommer godkänna alla kommentarer när röstningen är avslutad!


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! VINNAREN KOMMER UPP STRAX!
1. Alexander Gustafsson2. Helena Avermark3. Peter Stahre4. Sandra Almgren5. Ida Petersson6. Michelle Löfdahl7. Paulina


8. Linda Lundquist9. Vi i femman10. Linn

Sara och Michael


SaraMichael, 16/7 - 2010

Har fortfarande väldigt mycket att göra, precis som jag skrev här om dagen. Ska försöka få lite tid över till att blogga fler bilder från de tre senaste bröllopen, samt massa andra porträtt!

Back-upSjälvklart kan jag ta upp detta i ett inlägg.
Egentligen gör jag inget speciellt när jag gör en back-up. Just nu har jag två externa hårddiskar (1 TB styck) här på skrivbordet. Ganska direkt efter en avslutad fotografering lägger jag över bilderna på båda diskarna så att jag har dem på två ställen. Sen stänger jag av en av de och så är det den andra disken som går nästan hela tiden då jag sitter och jobbar.

Det finns ju flera olika sätt man kan göra, men jag tycker att detta funkar bra. Att hålla på och göra back-up på CD-skivor är ingen som jag vill syssla med.

Min "huvuddisk"
Foto: Jag

Natalie


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
Modell: Natalie
Foto: Jag

De sista bilderna som jag hade tänkt visa från fotograferingen med Natalie.

Filter

Det som fanns i brevet var alltså ett filter, Close-up filter +1. Ottilia var den första som gissade rätt. Har hunnit testa filtret litegrann, här nedan ser ni en exempelbild:


Jobb jobb


Mobilbilder tagna i måndags, när jag väntade på Natalie
Foto: Jag

Har packat ihop alla fotoprylar, så om ungefär en timme ska jag åka några mil utanför Skellefteå för att fota bröllopsporträtt.

Glöm inte att vara med i fototävlingen, priset är en radiostyrd fjärrutlösare.

Tävling - vinn radiostyrd fjärrutlösare!TEMA:
Sommar
PRIS: 1 st valfri radiostyrd fjärrutlösare från tvspelsweb.se, värd 399 kr

För att vara med och tävla ska du göra ett nytt inlägg på din blogg, där lägger du upp bilden som du ska tävla med (den måste vara 600px bred), med valfri tolkning av sommaren.

Du skriver ditt namn, samt ålder. I inlägget ska du länka till mig, Tvspelsweb startsida, till de radiostyrda fjärrutlösarna samt till tävlingen. Länkarna ska vara tydliga! När du gjort det skriver du en kommentar till detta inlägg med länken till ditt tävlingsinlägg.

Exempel:
"Jag är med och tävlar hos Sara Marklund om en radiostyrd fjärrutlösare från Tvspelsweb. Läs mer om tävlingen här!"

TÄVLINGEN AVSLUTAS 18/8 kl. 00.00!
Då väljer jag ut 10 finalister som kommer upp här.


Finalisterna är påväg upp!

Natalie


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/250, ISO 500 & f.2,0

Modell: Natalie
Foto: Jag

En bild på Natalie från i måndags, har några fler fina bilder som jag kan visa er. Men det kommer komma upp här eftersom.

Jag sa till mig själv igår att jag skulle vara helt ledig idag, än sålänge har jag hållit det. I morse när jag vaknade kände jag mig lite halvkrasslig, och jag har inte tid att bli sjuk nu. Senare ikväll så måste ni iallafall titta in här, kommer upp något som jag tror att alla har längat efter då ;-)

Äkta livsglädje

Igårkväll satt jag och slöpratade lite med en kompis, tittade igenom några gamla inlägg i min skyddade blogg. Sen fick jag idén att skriva om äkta livsglädje. Jag söker absolut inte någon som helst uppmärksamhet, utan jag vill bara skriva av mig lite.

För fyra år sedan var jag med om en väldig otäck händelse, en händelse som påminner mig varje dag, både på gott och ont. Något som jag haft väldigt svårt att bearbeta. Jag mådde väldigt dåligt under en lång period, trodde aldrig att jag någonsin skulle hitta tillbaka till det normala igen. Jag var expert på att dölja allt inom mig, ingen såg på mig att jag mådde dåligt. Utan jag spelade, var alltid den där glada Sara som sprang runt med ett leende på läpparna. Jag var sprallig, precis som vilken 15-åring som helst. Innerst inne var jag inte alls så, jag var nästan alltid arg och irriterad på allting.

Det började droppa in nya människor i mitt liv, människor som jag förstod var helt annorlunda än de jag träffat tidigare. Människor som älskade mig precis som jag var och är, människor som såg på mig att jag hade byggt upp en osynlig mur. Jag lärde mig att jag kunde ge tillbaka mitt förtroende, fortfarande väldigt reserverat, men så pass att jag kunde prata om det.

Man behöver inte ljuga för sig själv om man mår dåligt, man ska absolut inte vara rädd och dölja det. Utan man måste bara få låta det ta tid, man måste låta det ta tid att bearbetas. Det är inte bara att resa sig upp, tänka att "jag kanske bara lever idag", och traska vidare. Att man mår dåligt, är ingenting man kan rå för. Man är inte en svag människa bara för att man mår dåligt och man är absolut inte en dålig människa.

Det har tagit mig tid, fyra år. Men jag känner att allt är påväg tillbaka. Den där äkta livsglädjen! Det behöver inte alls vara att allt är helt perfekt, utan det räcker gott och väl att jag känner att jag orkar. Att jag kan kliva upp varje morgon, känna mig glad och nöjd. Jag kan äntligen känna mig tacksam över att jag lever och har det liv som jag har. Jag är väldigt tacksam över alla som har stöttat mig under dessa år, ingen nämnd och ingen glömd, utan ni vet vilka ni är.

Tack!


Två bilder på en väldigt glad Sara, webcam i all ära, haha!

Då och nu

Två bilder, varav en är tagen sommaren 2009. Och den andra är tagen sommaren 2010. Samma plats och nästan samma pose.


Canon EOS 40D + Canon EF 50mm f.1,8 ll


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM

Modell: Natalie
Foto: Jag

12 augusti


En bild från Norge.

Godmorgon!
Tycker inte att jag gör annat än skriver morgoninlägg, men nånting måste ni ju ha att läsa på morgonen. Nästan så att jag hade tänkt göra ett videoinlägg, vore det roligt? Jag har nyss ätit frukost och svarat på mail (i vanlig ordning), nu ska jag strax ta på mig skorna och knatta ut med hunden i skogen, morgonpromenad!

Senare idag ska jag och Alexandra ut och hajka i Ursviken, nya bilder ska det bli! Vi är minsann ett bra team tycker jag. Bilder lär väl dyka upp senare. Även andra porträtt kommer upp här lite senare.

Just nu skulle jag iallafall göra vad som helst för att få vara tillbaka i fina Norge.
Här hittar ni mina bilder därifrån: del 1, del 2 och så några andra bilder.

Bilder från idag...

...tagna med en Sony DSC-w50.


11 augusti


SannaHari, 24/7 - 2010

Efter en ledig förmiddag är det nu dags att jobba vidare med bröllopsbilderna så att jag blir klar någongång. Jag hade tänkt bli klar ikväll, om vi lyckas? Det får vi se!

Filmsnutt

En ihopklippt film från i söndags, enjoy!


En vanlig dagSjälvklart kan jag skriva hur en vanlig dag ser ut för mig. Eftersom att jag frilansar kan jag beskriva en dag då jag har lite mer att göra.

Eftersom att jag är min egna chef kan jag bestämma ganska mycket själv när jag vill börja dagen, som vanligast brukar jag gå upp runt nångång mellan 09.00-10.00. Fixar frukost och sätter mig vid datorn, kollar igenom och svarar på alla mail. Har jag fått någon beställning på fotoförstoringar, tar jag fram bilderna och lägger in dem i en mapp på skrivbordet så att jag vet att de ska skickas iväg. Jag brukar skicka bilder på utskrift ungefär två gånger i månaden, lättare att få en stor leverans än en liten. Därefter loggar jag in på bloggen, postar kanske något inlägg eller så.

Hur lång tid detta tar beror på, men ungefär två timmar. Därefter äter jag lunch och sedan är det dags för fotografering. Därefter kollar jag posten, har det kommit en bildleverans packar jag upp bilderna och packar om dem för att sedan kunna skicka iväg till kunderna.

Efter det brukar jag ta ett litet break. Hur mycket man än vill, så kan man inte jobba hela tiden. Utan det är välbehövligt att få komma ifrån ibland. När jag tar "rast" brukar jag fixa med djuren så jag slipper göra det på kvällen. Eller så läser jag en bra bok, tar en promenad, tittar på tv. Bara slappar helt enkelt.

Oftast brukar jag också ha en fotografering på eftermiddagen, så jag äter alltså bara middag sen fotograferar jag igen. Efter det åker jag hem, tömmer minneskorten och gör en back-up på alla bilder. Har jag några bilder från fotograferingar sen tidigare som jag inte har redigerat klart, så gör jag det först av allt. Annars fixar jag så att jag kan skicka iväg bilder till kunderna så att de får välja vilka bilder de vill ha. Jag kommer på mig själv ibland att jag sitter och redigerar till sent på nätterna. Ibland stänger jag ner allt vid 04.00.

För mig känns det rätt lagomt att ha ungefär två fotograferingar per dag. Självklart kan det bli mer, eller mindre. Det beror på hur mycket jag bokar upp varje dag. Självklart gör jag även mer saker än detta, har jag några nya bilder som jag kan lägga in på hemsidan? Kanske jag har oskrivit en faktura. Eller så har jag bilder som jag kan visa för er här på bloggen, då fixar jag det. Jag tänker mig att bloggen är en del av marknadsföringen, alltså känns det viktig att kunna uppdatera den också.


Uppackade bilder och nytt kontorsmaterial
Foto: Jag

Natalie


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/160, ISO 500 & f.2,0


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/125, ISO 1000 & f.1,8


Modell: Natalie
Foto: Jag

Två bilder på Natalie från igår. Blev väldigt många fina bilder, alltså kommer det fler senare!

10 aug


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di

Foto: Jag

Godmorgon!
Får nästan lite ångest över att hösten är här, det regnar nästan hela tiden, det luktar höst när man är utomhus och det är en massa svampar överallt.

Nu ska jag strax ta och gå en promenad med hunden sen ta itu med dagens jobb. Ska ävem skriva klart ett par inlägg som kommer upp här under dagen.

Behind


Bild från fotograferingen igår, Lovisa och Alexandra.

Hade en bröllopskonsultation tidigare idag och nu är jag nyss hemkommen från en fotografering med Natalie. Vi hade planer på att fotografera redan i juni, men det kom lite saker emellan. Nu ska jag iallafall lägga över bilderna på datorn och göra en back-up.

Nu ska jag jobba vidare, ska bla. skriva ut fler checklistor. Skicka iväg bilderna till Natalie så att hon kan välja vilka hon vill ha. Skicka bilder till två kunder, svara på mail och redigera bröllopsbilder. Fullt ös, men det gillar vi!

Strax blir det fotografering, jättefint lj...

dsc00110 (MMS)

Strax blir det fotografering, jättefint ljus ute nu. Kommer bli så bra!


Behind the scenes

Regnade hur mycket som helst tidigare idag, men det lättade upp och vi hade uppehåll under hela tiden som vi fotograferade. Har kollat igenom några bilder och det såg riktigt bra ut!

Sen har jag även lärt mig att man inte ska gå ut i vattnet med jeans, bild längst ner.
Foto: Lovisa

Nu - fotografering

Nu är det dags för mig att ta mina saker och åka iväg till en äng en bit härifrån för ett första stopp, sedan åker vi vidare till en strand utanför stan, närmare bestämt Boviken. Det är dags för TFP-plåtning med ett nytt ansikte (mer om det senare). Lovisa ska följa med och vara assistent, kan nästan lova att hon kommer ta en massa behind the-scenes bilder. Blir säkert någon filmsnutt också!


Boviken i höstas
Foto: Jag

8 augusti


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di
@ 38mm, 1/125, ISO 400 & f.3,5

Foto: Jag

Godmorgon!
Känns inte vidare bra att vakna upp till åska och spöregn när man vet att man ska ha en fotografering senare ikväll. Hoppas verkligen att det ger med sig snart, blir så omständigt om man ska hålla på och flytta om en massa fotograferingar.

Bilden här ovan tog jag iallafall för några veckor sedan när jag var ute och gick!

Före/efter


REDIGERAT I RAW

Exponering, +2,35
Återställning, 91
Svärta, 6
Kontrast, +48

Innan jag var klar med bilden beskar jag den samt konverterade om den till svartvitt. I vanliga fall brukar jag aldrig beskära mina bilder eftersom att jag komponerar bilden direkt i kameran. Men här ovan tog jag bara bilden lite snabbt då hon gjorde ett gulligt uttryck.


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 70mm, 1/1250, ISO 200 & f.4,0

Helena och Daniel
Foto: Jag

En till bild på Helena och Daniel.

Några tankar

Inom alla jobb finns det självklart baksidor, fotografyrket är inget undantag. Det finns absolut inget roligare än att vara "ute på fältet" och träffa en massa underbara kunder, det finns inget mysigare än att fota småbarn ute i det gröna. Det finns inget roligare än att få locka fram deras skratt med en massa läten, så att de kiknar. Eller deras nyfikna blickar in i kameran när man klickar av.

Känslan av att fylla minneskortet med finfina bilder känns hur bra som helst, eller den känslan man får efteråt med supernöjda kunder som bara öser beröm. Man blir varm i hela kroppen, det är en härlig känsla som man kan leva på länge!

Hittills låter det ju inte alls som att det finns något negativt.
Men efter detta börjar det "jobbiga", eller man kanske ska kalla det något annat? Det är iallafall väldigt ensamt. Man träffar kunder ute på fältet, man kommer hem med en massa bilder som man ska gå igenom. Missförstå mig inte, det ÄR roligt, men när jag redigerar så lever jag nästan på kickarna att få leverera bilderna.

Det är ensamt att sitta och redigera, man har ingen att sitta och bolla idéer med. Utan man bara matar på, bild efter bild. Man lyssnar sönder på alla möjliga tänkbara låtar som man kan komma på, och för att inte tala om alla texter som man lär sig, haha! Som jag skrev innan, missförstå mig inte, det är jätteroligt, men i längden blir det väldigt ensamt. Jag är väldigt social av mig om jag pratar med rätt människor och jag gillar att ha människor i min närhet som jag kan prata med.


Finaste lilla Joline
Foto: Jag

Det är väldigt svårt att förklara hur jag menar, det är en väldigt finkänslig linje. Att få hålla på med fotografering är enligt mig en av de största gåvorna. När det handlar om fotografering så vågar jag verkligen tro på mig själv. Men även det bästa jobbet kan vara jobbigt ibland.

Jobb


SannaHari, 24/7 - 2010

Nu är det dags för mig att öppna photoshop och ta itu med dagens redigering. Jag har en hel del bilder kvar från 15-timmars bröllopet från den 24 juli. Om det blir som planerat så har jag fotografering imorgon, på söndag och på måndag.

Är det någon som är intresserad av att prata med mig så finns jag tillgänglig på sarasfoto@hotmail.com några timmar framåt!

Fråga och svarNär jag fotograferar porträtt är det nästan alltid Canon EF 85mm f.1,8 USM som jag använder. Tillsammans med fullformat så blir den gluggen perfekt. Skön brännvidd och underbart skärpedjup. För övrigt är objektivet skarpt även på största bländaren och den har väldigt snabb AF (autofokus). Sen använder jag även Canon EF 70-200 f.4,0 L USM till porträtt. Väldigt bra omfång för porträtt på fullformat, snabb och tyst i autofokusen.

När jag fotar blommor och natur brukar jag använda ett Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di. Kanske inte den bästa närgränsen om man vill fota macro, men det funkar. Perfekt brännvidd om man vill fota landskap, detta objektiv sitter alltid på kameran om jag ska iväg någonstans och bara orkar ta med mig ett objektiv. Det händer även att jag använder Canon EF 70-200 f.4,0 L USM till naturfoto.Repris


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

@ 85mm, 1/400, ISO 200 & f.2,
2


Modell: Julia
Foto:
Jag

En bild i repris, jag gillar denna!


5 augustiFör exakt ett år sedan...

Självporträtt


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di

Efter att jag hade fotat de seriösa självportätten tidigare idag tog jag några andra bilder som jag haft i huvudet i några månader. Blev inte riktigt som jag tänkt då solen lyste alldeles för starkt.

Fotografera i kyrkanAtt fotografera i en kyrka kan vara en utmaning då det inte alltid är så bra ljusinsläpp och rätt mörka färger. Det man fotograferar i en kyrka är oftast bröllop, här nedan kommer mina bästa tips. Vad jag använder för objektiv, och annat man kan tänka på.

Vad kameran "ska" vara inställd på varierar, hur som helst så använder jag alltid det manuella läget. Och som oftast bländare 3,2 , ISO 800 och en slutartid på 1/200. Det är svårt att säga exakt vad man ska ha för inställningar eftersom att det är olika ljus i alla kyrkor. Man får helt enkelt testa sig fram. Under vigseln använder jag bara min Canon EOS 5D, mitt andra kamerahus kommer till användning utanför kyrkan.

Jag har som grundregel för mig själv att jag underexponerar bilderna litegrann, hellre att jag får en mörk, skakfri bild. Än en ljus bild, som är oskarp och är skakig. Fotar man i RAW är det väldigt enkelt att ljusa upp en bild som är underexponerad.

Ingången

När brudparet går in i kyrkan står jag nästan längst fram i gången, närmast altaret. Jag använder mitt Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di. Då har jag möjlighet till vidvinkel och lite mer zoom, helt perfekt!


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di
@ 33mm, 1/200, ISO 800 & f.2,8

Under vigseln
Här brukar jag stå snett bakom altaret, då använder jag mitt Canon EF 70-200 f.4,0 L USM. Jag tar även ett par bilder ut över alla gäster, då använder jag mitt Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di.


Bild 1: Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di @ 32mm, 1/200, ISO 1000 & f.2,8
Bild 2: Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM @ 145mm, 1/200, ISO 1000 & f.4,0

Utgången
När brudparet går ut från kyrkan står jag i gången, rätt nära dörren. Då använder jag mitt Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di. Precis som vid ingången så har jag möjlighet till vidvinkel och lite mer zoom, vilket är helt perfekt.


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di
@ 60mm, 1/200, ISO 1000 & f.3,2

Som ni kanske lägger märke till använder jag nästan enbart objektiv som är ljusstarka. Använder jag något annat objektiv så är det för jag vet att kameran klarar högre ISO-tal utan att det ska brusa alldeles för mycket.

Bra objektiv till kameror med fullformat
Tamron AF SP 28-75 / 2,8 XR Di - 4199 kr
Canon EF 24-70 / 2,8 L USM -12690 kr

Bra objektiv till kameror med brännviddsförlängning
Tamron AF SP 17-50 / 2,8 XR Di-II LD Aspherical (IF) -3490 kr
Sigma EX 18-50 / 2,8 DC Macro - 4285 kr

När man hållit på med fotografering ett tag och fotat i svåra ljussituationer så märker man rätt snabbt att det är bra om man har en bländare som inte varierar sig undertiden man zoomar. Utan en bländare som är fast genom hela omfånget. Har man en bländare som ändrar sig undertiden man zoomar måste man även tänka på att man måste ändra slutartiden och kanske höja ISOt.

Ett annat tips som man även kan tänka på är att man pratar med prästen innan vigseln och kollar vars det är okej att man står. Endel präster brukar vara rätt duktiga på att komma fram och berätta innan man själv har hunnit tänka den tanken. Men det brukar vara uppskattat om man själv tar kontakten först.

Norge

Ulf Lundell - Öppna landskap2 augusti


En bild från syskonfotograferingen tidigare idag, med deras andra ombyte.

Morgonen började i panik, iallafall i min dröm. Jag var helt säker på att jag hade försovit mig och tagit fel dag inför morgonens fotografering. Tur nog så hade jag inte alls försovit mig eller tagit fel dag.

Vid 12 mötte jag upp syskonen här ovan.
Fotograferingen skulle ta 30 minuter, men vi höll på i en timme. En massa skratt och 230 kanonfina bilder, det kunde nog inte blivit bättre. Tack även till mamma som ställde upp och assisterade, guld!

1 augusti


Sanna
Hari, 24/7 - 2010

Just nu sitter jag och redigerar bröllopsbilder samtidigt som jag lyssnar på dessa låtar på Spotify!

RSS 2.0