Bländare

När man fotar med en systemkamera kommer man förr eller senare i kontakt med bländaren. Den anordningen i kameran som bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in i, samt hur kort eller långt skärpedjupet ska bli.

Stor bländare (t.ex. 1,8) = kort skärpedjup
Liten bländare (t.ex. 11) = långt skärpedjup

En stor bländare är väldigt bra vid exempelvis porträttfotografering, speciellt om man vill att bakgrunden ska vara oskarp samt lyfta fram ögonen lite mer. En liten bländare använder man som oftast när man fotar landskap för att få hela området i fokus.Vika ihop reflexskärmen

Förra veckan fick för mig att jag skulle filma när jag viker ihop reflexskärmen. Hade tänkt förklara hur jag gör istället, men det är ju lättare att visa med en film.

Läs även:

- Med och utan reflexskärm

En gammal bild


Modeller:
Stina & Lee
Fotograf:
Jag
Smink:
Hanna
Hår:
Klara


Innan jag får klartecken om jag får visa de bilder jag har på lager, så visar jag en bild från arkivet istället. Jag älskar denna bild!


(klickbar bild)

Natalie

Endel människor är verkligen givande att fota och vid sånna tillfällen är det också roligt att man kan erbjuda en TFP-plåtning som är uppskattad.

Jag och Natalie är ett bra team när vi fotar, hon är otroligt lätt att jobba med och det är otroligt svårt att misslyckas med resultatet. Bilderna här nedan är från början av september -09 när vi var och fotade i en övergiven fabrik utanför Skellefteå.

Julia


Modell:
Julia
Foto:
Jag


En bild på Julia som jag tog i höstas, jag har visat denna bild förut. Men jag gillar den!

Jag i ett nötskal

De flesta som känner mig vet att jag är riktigt dålig på detta med färgmatchning när det gäller kläder. Idag, eller ja, tekniskt sett, igår. Var inget undantag. Här skulle jag visa Alex att jag matchade ett par illgröna sockar med en rödrandig tröja.

...så, detta är alltså jag i ett nötskal, med ett censurerat ansikte pga. en oidentifierbar grimasch, haha!


Två stycken Lisor


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

Modell: Lisa
Foto: Jag

Två bilder på Lisa som jag tog i början av maj.

Testar att mobilblogga. Sitter nere vid va...

dsc00008 (MMS)

Testar att mobilblogga. Sitter nere vid vattnet och njuter :) Underbart väder!


På efterfrågan


Foto: Jag

Förra hösten fick jag en fråga av en läsare om jag kunde lägga ut ett klipp där jag sjunger. I förrgår när jag hade tråkigt spelade jag in litegrann. Med lite påtryckningar från några vänner så lägger jag ut det, enjoy!

Ni kan ju ignorera att det låter som att jag har varit med i tredje värlskriget,
som inte ens har existerat, hehe.


En dag i höstas

I slutet av september förra åkte jag och mamma till ett ställe utanför Skellefteå som heter Boviken. Jag fick något ryck och ville fota natur. Jag fick de bilder som jag ville ha, men det var kallt och det stormade. Men man har väl lärt sig att man måste offra sig för konsten ibland?


Canon EOS 40D + Canon EF 50mm f.1,8 ll
Foto: Jag

Inom kort


Modell: Natalie
Foto: Jag

Förra sommaren fotograferade jag Natalie för första gången, vi har planerat lite smått att ta en fotografering snart igen. Något liknande som ovan, jag tror att det kan bli riktigt bra.

Bilden här ovan har jag tyckt om från första gången jag såg den i kameran.

Nina


Nina, fotografering innan studentbalen
Foto: Jag

En bild på Nina som jag tog på studentbalen här i Skellefteå.
När hon stod bredvid Sam tittade hon tvärt ner i marken och jag bad henne göra samma pose igen så att jag kunde ta bilden. Jag gillar den massor.

Föressten, tack till alla er som har valt att börja prenumerera på min blogg!

En liten film

Jag älskar verkligen att vara här i stugan, och jag har haft turen att få växa upp här. Eller åtminstonde halva delen av mitt liv, då vi bor här varje sommar mellan maj-oktober. Antalet gånger som jag har sprungit över denna gräsmatta för att komma ner till vattnet, är inte bara en gång.

Eftersom att jag inte alls är någon hejjare på att redigera film, så blev det ingen musik till. Förutom att ni hör mig ropa på hunden där någonstans i mitten, haha!

Update: Hahaha jamen rolig startbild!Balen - Nina och Sam

Dessa två fotade jag även under studentbalen här i Skellefteå.Som avslutning tog vi en massa fina bilder mot ett av husen, ljuset är helt otroligt fint där.


23 juni


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di
Foto: Jag

Som ni redan kanske listat ut så är bilden här ovan inte så nytagen, utan den är några veckor gammal. Men jag har inte visat den för er tidigare!

Jag har nyss sprungit runt som en galning på gården och filmat en massa, kommer nog upp en liten film senare ikväll. Förutom det har jag hunnit gå en promenad med hunden och ätit! Jag vet att vardagsinlägg är rätt tråkiga, jag har massor utav bilder att visa er. Men jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det.

Sen tycker jag även att ni får ta och kommentera lite mer. Ni är mellan 600-800 stycken som kollar in här varje dag. Några av er måste ju ha någonting att säga?

Nattsvammel


Nina och Sam
Foto: Jag

Har suttit och förberett ett inlägg med balbilder, lyssnat på musik och bara slötittat runt. Tittade på klockan och den tickar snabbt iväg mot 02.00. Gruvar mig bara för att jag kommer frysa ihjäl när jag åker hem till stugan igen!

Imorgon ska jag vara världens bästa bloggerska! Har redan förberett en massa inlägg, med bilder och lite andra tänkvärda saker. Ni får helt enkelt inte missa att titta in här imorgon, eller ja, senare idag!

LjusmätningNär man börjar fotografera mer seriöst kommer man förr eller senare komma i kontakt med olika ljusmätningsmetoder. Man kanske inte tänker så mycket på att ljusmätningen är viktig, men det är den.

Systemkameran är rätt duktig på att hitta rätt ljusmätning, men det dyker även upp många situationer där man som fotograf får tänka till lite mer och ställa in kameran mer korrekt.

Jag hade tänkt reda ut de fyra ljusmätningar som finns i kameran, hoppas att ni gillar det!

Den centrumvägda ljusmätningen tycker jag fungerar väldigt bra i många situationer. Kameran koncentrerar sig på de centrala delarna i bilden. Alltså, i mitten och en bit utanför. Exempelbild kan ni se en bit längre ner.
Den evaluerande ljusmätningen heter även matrix. Denna ljusmätning mäter ljuset över hela bilden och tar de värdena som är mest lämpliga. Jag använder denna ljusmätning väldigt ofta om ljuset är jämnt.

Tog två testbilder lite snabbt för att visa skillnaden mellan centrum- och evalueraned ljusmätning:Till vänster: Bakgrunden blev korrekt exponerad, och löven blev en aning underexponerade.
Till höger: Bakgrunden blev en aning mer utfrätt och löven blev bättre exponerade.
Utsnittsmätningen är ljusmätningen mellan centrumvägd- och spotmätning. Utsnittsmätningen är begränsad till de centrala delarna av bilden. Utsnittsmätningen är väldigt bra att använda om man fotograferar porträtt och ljuskällan är bakom modellen. Modellens ansikte får då rätt värden medans man bränner ut bakgrunden en aning. Hellre ett rättexponerat ansikte än en rättexponerad bakgrund brukar jag säga!
Spotmätningen mäter en mycket liten del av bilden, i mitten. Denna ljusmätningsmetod kan bla. fungera bra vid högkontrasterande scener, om man bara gör spotmätningar från mellan- till ljusa toner. Vill man bara att en punkt i bilden ska vara rätt exponerad, då är spotmätningen det man ska ställa in.Detta med ljusmätning är inte alls så krångligt som det låter. Men det tog ett tag för mig att få kläm på det, nu sitter det däremot som ett rinnande vatten och det är alltid en självklarhet för mig att ställa in rätt ljusmätning. Det bästa tips jag kan ge, är att testa er fram. Om det råkar bli fel är det inte hela världen.

Ett till tips jag kan ge är att testa ljusmätningen i någon situation där ljuset är lite klurigt, då ser man verkligen vad ljusmätningen gör för skillnad.

Lycka till!Era frågor och mina svar:

Vad ska man ha för ljusmätning när man fotar i motljus?
- Fotar jag i motljus använder jag alltid spotmätning.

Balfoto


Foto: Jag

När man kollar mailen tredje gången på en halvtimme kanske man ska ta och försöka göra något annat, haha! Ibland är man hopplös.

Nu ska jag ta och skriva klart inlägget om ljusmätning, postar det senare ikväll.

Före och efter

I detta inlägg fick jag frågan om jag kunde visa exempelbilden före och efter.
Självklart kan jag göra det. Bilden till vänster är alltså den oredigerade RAW-filen. I Camera RAW ljusade jag upp bilden en aning samt mixtrade lite med kontrasten, inget mer än så.Svar från frågestunden del 1

Vad har du för framtidsplaner?
- Mina planer just nu ser ut som så att jag ska fortsätta jobba med mitt företag, alltså foto. Jag har haft planer till och från om jag ska flytta till någon annan stad. Men pga. djuren och massa annat har jag inte riktigt tagit tag i saken. Just nu smids det iallafall planer inför en eventuell flytt och öppning av studio. Men jag får helt enkelt se vars framtiden tar mig! Fotograferingen är iallafall det som jag har i kikaren.

Vad blir ditt nästa köp till kameran?
- Jag har funderat på detta väldigt länge, men det lutar åt ett Canon EF 50mm f.1,4 USM.

Vilken är den roligaste fotosession du haft?
- Alla fotosessioner är roliga. Men den roligaste må vara när jag och Julia drog ihop ett gäng och fotade i studion. Tror vi var 7 människor totalt, två fotografer, tre modeller en som fixade smink och en som fixade hår.

Vilka kameror har du/har du haft?
- Nikon Coolpix E5600 (kompakt), Sony DSC-w50 (kompakt). Canon EOS 400D och just nu har jag en Canon EOS 5D och en Canon EOS 40D.

Är du självlärd eller är du utbildad fotograf?
- Jag är så gott som självlärd. Gick visserligen Foto A på gymnasiet, men denna kurs gav mig absolut ingenting då läraren endast gick igenom grunderna och olika ljus. Vilket jag redan kunde från tidigare. Man lär sig bäst om man testar sig fram och fotar mycket. Det är precis det som jag har gjort. I början tog jag alltid med mig kameran och fotade allt och alla, på så vis lärde jag mig hur kameran fungerar. Att gå en massa kurser är bortkastad tid tycker jag.

Och utbildad fotograf? Det finns väl ingen utbildning där man är utbildad fotograf när man går ut? Då skulle det ju bli översvämning av fotografer, vilket det redan är. Men jag tror ni förstår grejen.

Om du fick välja vem som helst (allt från Usama bin Ladin, Obama eller Britney till Beckham), vem skulle du välja?
- Antar att du menar någon som jag vill fota? Jag har varit emot liknande frågor tidigare eftersom att jag tycker inte att det är någon skillnad på människor. Men det vore himla häftigt att få fota Celine Dion, fantastisk vacker människa som är helt makalöst duktig på det hon gör.

Beskriv din fotostil med tre ord?
- Oj vilken svår fråga. Kan tyvärr inte ge något svar på denna, jag får återkomma!

Vad skulle du helst göra, bara fota svartvitt eller bara fota i färg?
- Fotar i färg gör jag alltid, men ibland gör jag ev. bilderna svartvita i efterhand ;) Nä, där var jag dryg. Förstår precis vad du menar. Hm, det är en svår fråga. Svartvitt är otroligt fint, men jag tror att man har mer nytta av att fota i färg. Så, jag säger färg!Vad tycker du om att fota analogt?
- Det är väl trevligt! Däremot är det inte alls lika roligt att framkalla bilderna. Nog för att det verkligen är en charm i detta. Men om man ska vara lite bekväm av sig så är det ju enklare att fota digitalt.

Har fotograferandet någonsin påverkat dig och ditt liv negativt?
- Om jag ska vara helt ärlig, ja. Det har det gjort.

Skulle du kunna fota fine art nude om du fick förfrågan?
- Det beror helt enkelt på.

Vilken stad eller vilket land skulle du vilja åka och fota i om du fick möjligheten?
- Oj, det beror på. Handlar det om att fota natur så skulle jag nog vilja åka till Alaska. Googlade lite snabbt, hur coolt vore det inte att ta typ en sånhär bild?

Skulle du kunna tänka dig att vara anställd som fotograf av ett företag eller vill du vara frilansare/egen företagare även i framtiden?
- Nog skulle jag kunna tänka mig att vara anställd som fotograf av ett annat företag. Men, hur coolt är det inte när man sitter där som gammal pensionär och ser tillbaka över sitt liv och inser att man har försörjt sig helt själv på sin "hobby"? Och att man lyckats så otroligt bra? Jag strävar efter att hela tiden jobba själv med mitt företag.

Skulle du kunna tänka dig att göra en fotoresa bara för att fota djur och natur?
- Absolut! Jag planerar och hoppas på att jag inom något år kan åka till något coolt ställe i Afrika och fota vilda djur på savannen. Nog för att naturfoto inte är något för mig (jag kan inte se motiven), men det vore en upplevelse.

Om du bara fick fota en sorts porträtt (bröllop, barn, fashion, kärlek, ja du fattar), vilken skulle du vilja?
- Barn, helt klart! Att fota barn är verkligen helt underbart. Det finns nog inga ärligare små människor än dessa. Förutom ärliga så är dom alltid spralliga och glada. Det förgyller verkligen allt och det är något som jag aldrig lessnar på.Vill ni fortsätta ställa frågor?
Gör det här.

Rengöra objektiv

Många fotomänniskor tror att det bara är kamerans sensor som måste rengöras, dom som tror det har fel. Att rengöra objektiven är nästan lika viktigt som att rengöra kameran. Jag brukar rengöra mina objektiv regelbundet och det är inte alls svårt. Endel brukar vara rädda för att förstöra objektivet om man öppnar locket på baksidan,

När jag rengör mina objektiv använder jag mig utav en blåsbälg, först blåser jag rent det lilla hålrummet på undersidan. Brukar samlas ganska mycket damm där om man byter objektiv ofta. Jag håller iallafall i objektivet och blåser rent det precis som man gör med kamerahuset. Sen brukar jag även ta bort UV-filtret och torka rent både kamerans lins och filtret med en microfiberduk.

Undersidan på mitt Canon EF 70-200/4,0 L USM
Foto: Jag

Detalj


Foto: Alex

En behind the-scenes från en balfotografering, perfekt open shade-ljus som jag alltid tjatar om. Läs mer om det här!

Här nedan har ni en detaljbild, vad jag kan minnas har jag inte visat den innan:


Foto: Jag

Helena och Daniel


Helena & Daniel
Foto: Jag

En bild som jag snabbt redigerade ihop igår, just nu är jag igång med "ett foto i timmen". De bilderna kommer upp senare ikväll!

Ettkommaåtta


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

@ 85mm, 1/320, ISO 200 & f.1,8

Foto: Jag

Två bilder som jag tog under helgen,
bestämde mig för att jag bara skulle fota med bländare 1,8 och att jag inte skulle titta i sökaren när jag komponerade bilderna. Här ovan är två av de tio bilder som jag tog.

Underbart


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/500, ISO 200 & f.2,2


Framför kameran: Sötaste lilla Joline
Foto: Jag

Här har ni samma bild som ni kan se till vänster uppe i headern. Tänkte att någon kanske är intresserad att se den i stort format.

Idag är det grått och trist ute, det regnar om vartannat.
Jag hade tänkt göra bort lite redigeringsjobb, svara på mail och liknande. Man hittar alltid på något att göra. Först blir det iallafall en promenad med hunden medans det är uppehåll.

Stina i studion


Modell: Stina
Fotograf: Jag
Smink: Hanna
Hår: Klara

Gick igenom några studioporträtt och hittade bla. denna bild på Stina som har varit en favorit från den stunden jag såg den i kameran.

Nu hade jag tänkt försöka hålla mig borta från studion under hela sommaren och hösten, har en massa roliga fotograferingar ute i det gröna. Fota i studion kan man göra när snön kommer!

Eftersom att jag inte kan sova ska jag fixa ihop några inlägg som kommer komma upp här under veckan, bla. ett inlägg om ljusmätning, det får ni absolut inte missa!

Bildbomb - Erica och Nils

Här kommer en liten bildbomb på det första paret jag fotade under balen förra veckan. En halvtimme går väldigt fort när man har roligt. Under denna fotografering blev det väldigt mycket skratt!Som avslutning kom några vänner till Erica och Nils dit och de ville så gärna ha en bild där alla var tillsammans, ett par bilder hann jag ta och här nedan har ni ett smakprov:


Balporträtt


Erica & Nils, studentbalen 2010
Foto: Jag

En nästan likadan bild som jag visade tidigare, men här med Nils i fokus. Imorgon hade jag tänkt blogga några mer balbilder!

Beställa bilder - mått och upplösningSvar: Precis som du skriver så har jag Crimson som min bildleverantör. Alla sätt är bra utom de dåliga, såhär gör iallafall jag:

Jag ändrar aldrig bildens mått i Photoshop, utan jag låter bildfilen vara så stor som den var från början. Upplösningen ändras inte då! Sen när jag sparar bilden sparar jag den i max-kvalité och som en stor fil (kolla på miniatyrbilden nedan om du inte förstår).

Inte alls komplicerat! Jag upplever att resultatet man får då blir hur bra som helst, skarpt och fint. Men som sagt, alla sätt är bra utom de dåliga. Alltså finns det fler sätt hur man kan göra.


(klickbar bild)

Balporträtt


Erica & Nils, studentbalen 2010
Foto: Jag

Tar nästan förgivet att jag får visa denna bild på Erica och Nils som jag tog på studentbalen. Jag har inte allt för mycket kvar på redigeringen av de resterande balbilderna, det tar sig!

Bröllopen i sommar


Canon EOS 5D + Tamron AF SP 28-75 f.2,8 XR Di
@ 28mm, 1/1000, ISO 200 & f.4,0


Foto: Jag

Tittade igenom mina vanliga porträttbilder
och insåg hur mycket jag längtar efter alla bröllopsfotograferingar i sommar. En av vigslarna håller till i kyrkan på bilden här ovan, pampigare kyrka får man nästan leta efter tror jag? En till bild på kyrkan finns här.

Stora fönster som ger ett bra ljusinsläpp, Magnus har lagt upp några riktigt fina bilder inifrån kyrkan som han tog i februari.

Liten tjuvtitt


Foto: Jag

En liten tjuvtitt från den näst sista balfotograferingen idag, just nu håller jag på med detta parets bilder. Alla var verkligen så otroligt fina, otroligt tacksam att jag fick göra dessa jobb! Vill inte visa bilder på deras ansikten förrän jag har fått godkännande av dem :)

Tusen tack till Alex också som följde med mig och assisterade, det betyder massor!

Happiness


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 145mm, 1/250, ISO 400 & f.4,0

På bild: Sötaste lilla Joline
Foto: Jag

Fortsätter att visa bilder på Joline tills jag har fixat iordning andra bilder för bloggen.

I morgon är det dags för balen här i Skellefteå, har ett par fotograferingar så idag har jag som mål att färdigställa alla jobb och leverera så att jag bara kan fokusera på veckans fotograferingar och redigeringsjobb.

Jag fotar


Jag för några dagar sedan
Foto: Alecsandra

Ska strax åka in till stan för att fota släktporträtt, efter det blir det mat med mamma på stan sen hem och redigera och leverera en massa jobb!

True colours


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 200mm, 1/250, ISO 400 & f.4,0


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 70mm, 1/250, ISO 400 & f.4,0

På bild: Sötaste lilla Joline
Foto: Jag

Jag får aldrig nog av bilderna på Joline, så här kommer två till.

Detta är sista uppdateringen för idag, det kan bli något inlägg senare ikväll. Men jag ska till mina kusiners stuga och vara där hela dagen.

Joline och Tino


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/320, ISO 200 & f.2,2


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM
@ 85mm, 1/320, ISO 200 & f.2,2

På bild: Sötaste lilla Joline
Foto: Jag

Här kommer ytterligare två bilder på charmtrollet.

Charmig


Canon EOS 5D + Canon EF 70-200 f.4,0 L USM
@ 84mm, 1/200, ISO 200 & f.4,0

På bild: Sötaste lilla Joline
Foto: Jag

Att Joline charmade mig igår finns det ingen tvekan på, hon gav mig sånnahär sköna miner mest hela tiden!

Fotografering


Campus i Skellefteå (byggnaden till höger), 1 juni 2010
Foto: Jag

Nu ska jag strax iväg till Campus här i Skellefteå och fota en hel avgångsklassklass, 16 stycken närmare bestämt, spännande! :)

Joline


Canon EOS 5D + Canon EF 85mm f.1,8 USM

@ 85mm, 1/320, ISO 200 & f.2,2

På bild: Sötaste lilla Joline
Foto: Jag

Idag har lilla Joline förevigats på bild, ni har sett henne en gång tidigare här i bloggen. Nu har hon hunnit bli hela 7,5 månad.

Brända högdagrar?Svar: Exponerar man bilden korrekt brukar det aldrig bli några problem med högdagrarna, men självklart händer det att de blir utfrätta. Eftersom att jag fotar i RAW är detta väldigt lätt att justera om den utfrätta ytan inte är helt borta.

Jag har ställt in mitt Camera RAW så att det visar med rött vad som är överexponerat. Allt eftersom man drar i reglagen försvinner denna röda markering. Men bilden här nedan är ett skräckexempel från min sida, haha!


(Klickbara bilder, Camera RAW före och efter)

I Camera RAW sänkte jag exponeringen några steg, sedan drog jag upp Återställning nästan till max för att återskapa det som blev utfrätt i bilden. På klickbara bilden nummer 2 ser man vilka reglage jag justerade. Som ni även ser på bild nummer två, allt som blev utfrätt är inte helt återställt eftersom att det fortfarande finns kvar röda markeringar. Men det värsta är tillfixat.

Här nedan se ni före och efter:Som ni kanske märkt får man mycket mer möjligheter till redigering när man fotar i RAW. Om man ska htita något negativt med att fota i RAW så är det att bildfilerna tar mycket plats. Men det är det värt med tanke på möjligheterna som man får.Läs även detta:

- Skillnaden mellan RAW och JPEG

Nu - barnfoto


Foto: Jag

Nu ska jag gå morgonrundan med hunden, sen är det en barnfotografering som står på schemat. Att fota barn är bland det absolut roligaste som finns, de är alltid så otroligt spontana :)

Ni får iallafall ha en jättebra dag, glöm inte att kolla in här senare ikväll. En ordentligare bilduppdatering kommer då!

RSS 2.0