En frågaSvar: Först och främst, tack så jättemycket!
Och nu ska du få svaret på din fråga, lika bra att jag svarar på frågan så att fler kan läsa.

Ja, jag jobbar som fotograf på heltid. Men det är inte alltid att jag har jobb varje dag eftersom att jag frilansar. Men jag har haft stadigt med jobb sedan jag startade företaget, samt att jag fått flera större erbjudanden. Så det går helt klart framåt, ni lär få höra mer om detta lite längre fram :-)


Foto: Alecsandra, jag och Fabian


Dags att sova


Canon EOS 400D, Canon EF 50mm f.1,8 ll
Foto:
Jag


En bild jag tog förra hösten, oredigerad. Ser mer ut som en målad tavla än ett foto.

Nu är det dags att göra sig klar och sedan gå och sova. Jag har vänt dygnet helt, men det ska bli ändring på det!

En gammal favorit


Modell:
Micaela
Fotograf:
Jag


På den här tiden visste jag inte vad en reflexskärm var för något, minns att jag och Sara var i fotostudion på skolan och då hittade vi en reflexskärm. Vi använde den till allt annat än vad man ska ha den till, frågade Sara nyss om hon mindes. Hennes kommentar; "HHAHHAH, vi fotade när vi kikade fram bakom den". Man har inte alltid varit så himla smart :-)

Bilden ovan är iallafall från förra hösten,
detta är en av mina favoritbilder trots den obekväma posen.

Nu ska jag springa till tvn och se fortsättningen av Idol. Mariette får inte åka ut!

Fråga


Svar: För att få till det fina blänket i ögonen så använder jag mig utav en reflexskärm. Här kan du se skillnaden, utan och med reflexskärm. Sen använder jag mig utav ett objektiv som är ljusstarkt (stor bländare), Canon EF 50mm f.1,8 ll. Använder man en stor bländare framhävs ögonen mycket mer.


Modeller:
Julia & syster


Svar - övrigt

När fyller du år?
- 5 december. Jag kom just på att det bara är 11 dagar kvar.

Tycker du att sommarn 09 har varit bättre än sommarn 08?
- Ja, det måste jag väl säga. Även fast delar av sommaren 2009 var jobbig, så var den samtidigt helt underbar! :-)

Hur många kusiner har du?
- Jag har faktiskt ingen aning, måste vara rätt så många.

Läser din familj och vänner i din blogg?
- Mamma och pappa är ungefär helt blåsta när det gäller datorer, så ingen av dom läser bloggen iallafall. Men mamma kollar in min hemsida då och då. Sen vet jag att syster läser min blogg.

Hur kommer det sig att du började att blogga?
- Jag ville skriva av mig, mest som en dagbok. Vardagsgrejer och sånt, är glad att jag inte fortsatte med det. Utan jag trivs som fotobloggare.

Hade du hellre varit 4dm kortare eller 2dm längre?

- Oj vilken fråga, hade jag varit 4 dm kortare så hade jag varit 137 cm och 2 dm längre så hade jag varit 197 cm. Hmm, tror jag tar det första, 4 dm kortare.

Har du testat bada isvak någon gång?
- Nej, men jag vill testa göra det.

Kan du inte lägga ut lite mer kaninrelaterade saker på bloggen?
- Gullig du är som frågade detta. Eftersom att foto är mitt jobb vill jag inte blanda in allt för mycket vardag här. Tror nog inte ens att mina läsare vet att jag har kaniner? Kan väl dra det lite snabbt, har alltså 6 stycken. "Småfolket" brukar jag kalla dom, som jag skrev b.la här. Familjen hade redan en kanin när jag föddes så kaniner har alltid funnits i mitt liv (snart 19 år). Men det var väl när jag var runt två år som jag förstod lite mer, haha. Man är ju inte så smart som liten ;-) Hur som, med dessa små krabater tävlar jag i hoppning. Är medlem i Västerbottens kaninhoppare, tävlar några gånger i månaden både här i hemmaklubben men även i andra klubbar runt om i Sverige. En av mina kaniner, Ciro kallas han för, tog silver på rak SM i våras. Då tävlade vi mot över 100 andra kaniner och förare från hela landet. Inte är det dåligt att ha en silvermedaljör (SKRYT!) ;-D Nu kände jag att jag halkade utanför frågan lite, men det kan tyckas töntigt att hålla på med kaniner och kaninhoppning. Men det är det såklart inte. Det är väl som vilken annan djursport som helst egentligen, ridning, agillity osv.

Lite onödig statistik;
* Jag klipper 240 klor i månaden
* Jag byter vatten 4380 gånger per år, på 17 år som kaninägare blir detta 74 460 gånger

Att vara djurägare är visst ett heltidsjobb.

Hur ofta tränar du dina kaniner?
- Nästan aldrig, bara om man har någon ny liten bebis som måste komma igång. De som har hängt med ett tag vet ju redan vad som gäller :)

Ska du ha någon kull iår/nästa år?
- Har planer på att ta en kull nästa år :-)

 


Två av Ciros avkommor
Foto: Jag


Svar - övrigt

Vad gick du för linje på gymnasiet, och vars?
- Jag gick Spectrum - Media och Journalistik på Anderstorpsskolan här i Skellefteå.

Nån pojkvän?
- Privatlivet hålls utanför bloggen :-)

Vad gillar du att göra förutom att fota?
- Vara med vännerna, BADA, om jag fick välja skulle bo i vattnet. Förutom det så gillar jag att vara ute och gå, med eller utan hunden. Musik är även en stor hobby, sjunga är bland det bästa jag vet och rita. Shit va rörigt det blev!

Hur ser din autograf ut?
- Vänta nu, autograf? Sånt skriver inte jag, haha.

Vad har du för ögonfärg?
- Blå.

Hur lång är du och vad har du för skostorlek?
- 177 cm, 38/39.

Gillar du att bli fotad?
- Ohh noo! Men jag har stått framför kameran några gånger, förutom det har det väl blivit ett antal självporträtt eller varför inte bilder med webbkameran? Underbar kvalite (bilden till höger), haha!


Vintern -08


Ska du ta körkort?
- Ja det ska jag, måste bara ta tummen ur först! Innan sommaren bör det vara fixat :-)

Vad tycker du är viktigast i ditt liv just nu?
- Att jag mår bra, förut satt jag alltid mig själv i andrahand. Men det håller inte i längden.

Vad gjorde du som projektarbete i 3an?
- Jag gjorde en hemsida :-)

När planerar du att flytta hemifrån?
- Så snart som möjligt, mina planer var att jag skulle ha gjort det innan jul. Men då dök det ena och det andra upp, har så smått börjat kolla lägenheter igen.

Har du någongång haft en fobi?
- HAFT, jag HAR! Hatar att åka karuseller osv, berg- och dalbanor. BALDER! Jag tror ungefär att jag ska dö hela tiden, eller att vagnarna ska lossna. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är hur kul som helst när det kittlar i magen. Fast, räknar man det som en fobi? Jag har ingen aning, haha, men vi säger så!

Svar - fotorelaterat

Ska man fota i JPEG eller RAW? Och vet du vilken version av Camera raw jag ska ha? Jag har photoshop 6.0.- Ska och ska, jag tycker inte det spelar så stor roll om man fotar i JPEG eller RAW. Man känner ju själv vad man klarar av. Fotar man i JPEG blir ju bilden klar direkt i kameran. Medans en RAW-fil måste behandlas mer.

Fabian
svarar: Ditt photoshop har inte stöd för Adobe Camera Raw. Man måste ha Photoshop CS eller nyare för att kunna använda Adobe Camera Raw. Om du inte har möjlighet att köpa en nyare version av photoshop så är mitt bästa tips att använda den programvaran som kom med din kamera för att kunna konvertera RAW bilder. Canon Digital Photo Professional för Canon eller Capture NX för nikon.

Hej :D Kan du tipsa om ett bra tele objektiv till en Nikon 3000d. Suger på det med objektiv o fattar inte ett skit :S

- Hej hej, jag gjorde en objektivguide för några månader sedan. Den kan du läsa här. Jag är inte så insatt i Nikon men objektivet jag tipsade om där i guiden är superbra.

Varför fotar du inte (eller iaf visar kort på) killar/män?Vad rekommenderar du för att få bäst resultat då man fotar inomhus på kvällstid?
- Jag vet faktiskt inte varför jag inte fotar killar/män. Kanske för att dom inte vill "synas" lika mycket? Har faktiskt en plåtning planerad med en kille, men det blir till våren :)

Vilket kameramärke tycker du mest om?
- Canon såklart!

Hur får du så bra skärpa på ögonen när du fotar? Jag forsöker med auto och manuell fokus, men alltid så blir ögonen utan skärpa på dom flesta bilderna när jag tar porträtt. Ser bra ut i kameran, men på datorn ser jag att det inte är bra. Om jag skall ta helkroppsbilder blir ofta hela ansiktet utan skärpa. Jag använder Canon 50mm f/1,8. Har du någon tips?
- Det kan vara lite trixigt i början, men mitt bästa tips är att ta fokusen på ögonen, sen hålla in avtryckarens halvvägs, sedan komponera om bilden och trycka av. Att komponera bilden direkt, hitta fokusen och ta bilden är ingen höjdare. Det brukar sluta med att halsen eller bara hakan är i fokus. Kanske kommer en videoblogg om detta.

 


Modeller:
Natalie och Julia


Frågestund!Ni tänker säkert "Ohh, noo! Inte igen!"
, jag tänker "JIPPIE, frågor!".


Genom det där bör ni förstå att jag älskar att svara på frågor och det var lite drygt en månad sedan förra frågestunden så jag tycker att vi kör igång en ny. Kom ihåg att det finns inga dåliga frågor, så fråga allt ni kommer på!

Natalie


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra

Nu kan ni ju nästan inte alls klaga på min uppdatering,
har haft hur mycket inspiration som helst ikväll så jag har förberett en massa inlägg :-) Man får passa på helt enkelt!


Här får ni iallafall se en bild på Natalie, denna bild har jag totalt missat!


Redigering - Natalie


Sånnahär inlägg brukar vara uppskattat att läsa om i alla fotobloggar!

Först och främst öppnar jag raw-filen i kameraraw och fixar det jag tycker behövs (här är det viktigt att man använder sin egna stil, ändra det du tycker behöver ändras). Sen öppnar jag bilden i Photoshop för att göra ytterligare några småjusteringar. Den oredigerade bilden ovan är alltså redigerad i kameraraw, men inte i Photoshop.

  • Klonat bort det orangea till höger
  • Intensitet/kontrast
Detta är det vanligaste jag brukar göra, vill kunden/modellen att jag ska göra någon annan redigering gör jag självklart det. Men detta är grunden för mina bilder.

Natalie


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra

Det är livsfarligt att kolla i mappar med bilder från äldre sessioner.
Här är en bild på Natalie, tagen den 13 september på Scharins. Mer bilder från denna session hittar ni i arkivet under "Porträtt" :-)


Sommar


Skellefteå, 9 juni 2009
Foto: Jag

Påtal om sommar,
här kommer en bild som jag tog innan jag och Ida började fotografera i somras. Det ser inte helt fel ut va? :-) Bara för sakens skull måste jag nog till samma ställe och ta några vinterbilder.


Ida

Modell: Ida N
Fotograf: Jag

En bild på Ida från en av våra fotograferingar i somras.
Går inte beskriva med ord hur mycket jag längtar tillbaka till sommaren. Än sålänge har vi väl inte kommit till dom mörkaste dagarna här uppe i Norr. Men snart kommer det vara mörkt dygnet runt, kul? Nej!

Utveckling


14 september 2008 - 21 oktober 2009

Modeller:
Linnea och Julia

Tack och lov att man utvecklas.


11 november


Modell: Natalie N
Fotograf: Jag
Assistent: Alecsandra

Kollade igenom mappen med bilder från jag och Natalies senaste session, hittade då denna bild. Som vanligt så är hon ju lika söt :-)

Färg eller svartvit
Modell: Venessa
Fotograf: Jag
Assistent: Moa H

En till bild på Venessa.
Att jag aldrig vet vad jag ska skriva till bilderna, ska det vara så svårt att skriva ner några rader. Funderar iallafall om jag ska ta och sova snart, ögonen går i kors snart, haha!

Natalie


Modell:
Natalie N
Fotograf:
Jag
Assistent:
Alecsandra

En bild på sötaste Natalie från våran senaste plåtning, bilden finns i färg uppe i headern om ni vill se.

Idag skulle jag egentligen ha en barnfotografering, men då minstingen hade ramlat i trappan och var helt blåslagen, så sköt vi fram det någon vecka.

Men som planerat så ska familjen till kusinerna mitt ute i ingenstans,
deras mamma fyller år så vi ska väl äta hela dagen antar jag, haha :-)


Only time


2 juni 2008

Foto:
Jag

En bild behöver inte alltid vara perfekt. Bilden här ovan har jag gillat sen den dagen jag tog den, just för att den bryter mot alla "regler".

Who can say where the road goes,
Where the day flows?
Only time...


6 november


Modell:
Syster
Fotograf:
Jag


Två bilder på syster som jag inte visat tidigare.
Har många bilder kvar från denna fotografering som jag inte har visat. Men det kommer väl kanske med tiden om ni inte lessnar såklart ;-)

Nu är det dags för mat, sen stugan!

Time for print

Jag har efter många om och men bestämt mig för att trappa ner med TFP-plåtningar. Det tar alldeles för mycket energi av mig, först och främst är det massvis utav planering. Sen är det, som ni alla vet, otroligt mycket efterarbete.

En annan sak som man kan bli väldigt irriterad på är att modellen inte alltid vill plåta. Har haft detta problem själv där modellen helt plötsligt inte vill mer, men jag vet att jag inte är ensam om detta. Har pratat med ett antal fotografer som har varit med om exakt samma problem.

Tillägg 6/11: När man då har plåtat en modell som knappt vill, men man ändå har hunnit ta ett tiotal bilder. Så kräver modellen efteråt att den ska ha ut nästan ALLA bilder, för annars blir det så lite. Men HUR ska man kunna ge modellen 20 bilder av totalt 30?

Men bara för att jag trappar ner kommer jag inte sluta helt med TFP. Utan jag kommer bli hårdare med vilka jag gör en TFP-plåtning med. Har du någon bra idé som du vill genomföra kan du alltid skicka iväg ett mail till; sarasfoto@hotmail.com


Foto:
Jag

 Tillägg 17:13:
Jag kommer ju inte sluta helt med TFP,
utan jag kommer fortfarande göra sånna jobb. Men jag kommer sätta hårdare krav på vem jag gör en sånhär plåtning med. Modellbilder kommer alltså fortfarande att komma upp. Underförstått med detta är då att jag kommer rikta in mig mer på vanliga porträtt.


Systeryster


Modell:
Syster
Fotograf:
Jag

Fabian ville se denna i större format,
här har ni den både i färg och svartvitt.


RSS 2.0