Dagens tips - Histogrammet



Genom att lära sig förstå kamerans histogram har man möjlighet att kontrollera kvaliteten på exponeringen direkt i kameran. Kamerans LCD-skärm kan vara bra om man vill få en ungefärlig uppfattning om hur exponeringen blev. Men den visar inte alltid exponeringen till 100%. Däremot funkar histogrammet otroligt bra om man vill veta direkt hur bilden blev exponerad. Histogrammet brukar man kunna få fram om man klickar på INFO-knappen när man har framme en bild.

Jag använder oftast histogrammet om jag är osäker på hur exponeringen blev. Om det är ljust ute kan bilden se mörkare ut på displayen. Och så tvärt om, är det mörkt ute kan bilden se ljus ut på displayen. Har jag inte tid att kolla histogrammet för varje bild, så går jag efter ljusmätaren och så tänker jag på att jag kan underexponera bilden en aning (inte så mycket som exemplet här nedan).

Om man råkar underexponera en bild rätt mycket, så är det en fördel om bilden är tagen i RAW-format. Då har man större möjlighet att redigera (skillnaden mellan RAW och JPEG). Exemplet här nedan är på en väldigt grovt underexponerad bild. Diagrammet syns på den högra bilden, på LCD-skärmens högra hörn. Lägg märke till hur histogrammet är utformat på alla de tre olika bilderna.



Här nedan är histogrammet för en rätt exponerad bild.



Och så histogrammet för en överexponerad bild.



Kommentarer
Postat av: Emma

Väldigt bra inlägg :)

2010-09-13 @ 22:00:52
URL: http://godisflickan.blogg.se/
Postat av: moa freakin' carlberg ♥

bra tips! tack så hjärtligt. :)

2010-09-14 @ 10:50:14
URL: http://utankontroll.blogg.se/
Postat av: Jennifer [foto&mode]

Fin blogg :)

2010-09-14 @ 12:16:45
URL: http://jeffelina.blogg.se/
Postat av: PICTUURESTYLE

Jättebra guide! Nu förstår jag mig faktiskt på histogrammet lite grann :)

2010-09-15 @ 22:21:47
URL: http://pictuurestyle.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0