Fotograferande och lagen


Vad får man fotografera?

Vars får man fotografera?


Detta är två frågor som brukar vara väldigt vanliga. När man håller på med fotografering och bilder är det jätteviktigt att veta vad som gäller, hade tänkt ta upp detta ämne eftersom att det som sagt är viktigt.

Så, vad får man egentligen fotografera?
Man får nästan fota allting, förutom s.k. skyddsobjektiv, t.ex. civila byggnader och militära anläggningar. Är man ute och fotograferar får man ta kort på vem som helst, en enskild person eller en hel folkgrupp. Här behöver man alltså inte fråga om lov innan man tar sin bild. Man har till och med rätt att fortsätta ta bilder även om personen i fråga säger åt dig att sluta.



Det finns inte heller någon regel på hur nägra man får gå, så länge man inte hindrar personen från att röra sig fritt. Men det gäller att ha lite sunt förnuft och folkvett. Många tycker att det är obehagligt med kameror och vill inte vara med på bild. Vänder dom bort huvudet kanske man kan låta bli att ta sin bild, annars kan man ju alltid fråga personen om det är okej att man tar en bild. Kanske man även kan berätta varför man just vill ta bilden.

Till den andra frågan, vars får man fotografera?
På allmänna platser (gator, torg, skog och nästan alla badstränder). Däremot kan det hända att man inte får fotografera på privat mark. Endel restauranger, affärer och köpcenter kan ha restriktioner mot fotografering.

På endel konserter brukar det också vara förbjudet att fotografera. Det brukar vara kvar på en giltig presslegitimation.



Har man varit ute och fotograferat måste man tänka på att man inte får använda bilderna hur som helst.

Om du har tagit en bild på en människa och denna bild ska användas i reklamsyfte, måste du fråga personen om lov varje gång som bildern ska användas. Håller man på med modellfoto kan det vara bra att skriva ett avtal, eller "model release" som det även heter. Förutom att det är en säkerhet kan det ge fotografen större möjlighet att använda bilderna i olika sammanhang.

Något som också är viktigt är att man inte får förlöjliga personen/personerna som är med på bilden/bilderna.

När det kommer till att fotografera och publicera bilder på djur
så har man rätt att göra det. Däremot kan det vara fotoförbud i vissa djurparker, men detta brukar vara väl skyltat. Är faktiskt rätt intressant att djur har inget lagligt skydd mot fotografering och användandet av bilder. Ägaren till djuret har inte heller någon rätt i detta sammanhang.


Kommentarer
Postat av: Fabian

jättebra summerat om vad man får och inte får fota! =) Bra skrivet och tydligt! Du är så duktig! :)



/Fabbe

2009-09-03 @ 20:20:34
URL: http://photobyfabbe.blogg.se/
Postat av: Kamilla - Fotoblogg

Bra skrivet!

2009-09-04 @ 06:36:02
URL: http://kamillush.blogg.se/
Postat av: sandras foto

ååh i löve the pix!

2009-09-05 @ 22:46:00
URL: http://ssandys.blogg.se/
Postat av: Annelie

Du får fota vilken människa som helst och tex lägga ut bild på såvida det inte är en kränkande och opassande bild och om det inte är i reklamsyftet då som du skrev. Mitt ansikte har jag ingen ensamrätt på i övrigt.

2010-07-22 @ 09:06:47
URL: http://bjornhonan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0