Kameravård


Tänk vilken service man har, folk som tar produktbilder åt en ;-)
Foto: Fabian

 

Många tar för givet att sin systemkamera bara går och går och inte behöver någon vidare vård annat än att putsa frontlinsen och LCD skärmen lite då och då. Det är fel. Du som byter objektiv ibland har troligtvist en allt annat än ren kamera inuti. Det man inte tänker på är att varje gång man byter objektiv så letar sig lite dammpartiklar in i kamerahuset och dessa fastnar allt som oftast på spegeln, mattskivan samt på det mest oönskvärda stället av allt,nämligen sensorn.

Hur vet man om man fått damm på sensorn?
Man kan göre ett enkelt test och fotografera en ljus vit yta med så liten bländare som möjligt. Ju mindre bländare man använder desto mer framhävs dammet och de syns oftast som små svarta prickar i bilden.

Att bli av med dammet är faktiskt ganska lätt men man kan inte göra det utan verktyg.
Det absolut enklaste och billigaste är att köpa sig en blåsbälg Den på bilden är köpt hos Scandinavianphoto för ca 70 kr. Många kameror har oftast en automatisk rengöringsfunktion men den räcker alltså inte alltid till för att få bort de mer envisa partiklarna. För dessa ska man använda en blåsbälg och blåsa ut dammet ur kamerahuset och sensorn. I de flesta kameror finns det en funktion i menyerna för ”manuell rengöring”. Kameran fäller då upp spegeln och öppnar slutaren. När detta är gjort så har man från bajonettfattningens öppning fri sikt in till sensorn.

Montera kameran på ett stativ och se till att framsidan pekar nedåt golvet. Har du inget stativ be någon hålla i kameran åt dig. För sedan blåsbälgens spets mot kamerahusets öppning och blås rätt in i kamerahuset, blås gärna flera gånger.  Stoppa inte in spetsen lägre än till precis där kamerahusets öppning är. Annars finns risk att du kommer åt något känsligt i kameran, ex spegel eller AF sensor. Stäng sedan av kameran och montera objektivet igen. När detta är klart så kan du testa att ta en ny bild med liten bländare mot en ljus vit yta. Jämför bilden före och bilden efter. Du kommer garanterat att se färre prickar i bilden än tidigare.

Ett till tips för att minska att kameran exponeras av damm är att ha för vana att rätt ofta tömma sin kameraväska och dammsuga insidan av den. Det är förvånande vad mycket skräp som letar sig in där. Kamerahusets utsida kan man rengöra genom att putsa den med en fuktad och väl urvriden trasa.


Kommentarer
Postat av: Fabian

trodde det skulle bli betydligt mer text. :) att man skulle behöva scrolla igenom inlägget. men det var ju helt okej. :)



Fabian

2009-12-12 @ 01:24:59
URL: http://photobyfabbe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0