INGENTING är omöjligt!

De senaste veckorna har jag funderat på att skriva ett inlägg där jag berättar mer och förklarar hur man bygger upp sitt fotoföretag och hur man jobbar vidare med det man har, jag är inget proffs, men även jag har gått den där slingriga vägen från början. Även jag har känt att allt är omöjligt och jag kan känna det fortfarande. Man är inte mer än en människa, så enkelt är det bara.

 

Detta inlägg kommer handla om hur du kan tänka innan du ansöker efter en F-skatt, hur du bygger upp en plan och jobbar med företaget. Inlägget kommer också innehålla "exklusiva" inblickar i mitt företag, mina tankar, fördelar och nackdelar att vara kvinnlig företagare och mina tankar om manliga företagare. Jag har inte tänkt förfina något, utan jag skriver precis så som jag tänker och känner.

 

HUR DU KAN TÄNKA INNAN DU ANSÖKER OM F-SKATT

Innan du ansöker om din F-skatt bör du vara medveten om en hel del saker. Det är väldigt många, framförallt unga, som ansöker om en F-skatt idag, just för att det verkar häftigt. Dessa har kanske inte tänkt så jättemycket på vad det egentligen innebär (mer om detta längre ner). Förutom att man ska ha kontakt med kunderna, fotografera, redigera och leverera bilder, ska man även: Fakturera, bokföra, betala skatt, marknadsföra, sköta hemsidan och en massa andra saker.

 

Ställ dig frågan: Vill jag jobba med detta?

Jag anser att startar man företag så har man som plan att jobba så mycket som möjligt med företaget. Man startar inte och så jobbar man bara några fåtal timmar i veckan med det. Utan man kämpar stenhårt. Man är egen företagare – man har ett ansvar. Det är inte en timme i veckan med företagsjobb (mer om detta längre ner).

Ställ dig frågan: Vad är det värsta som kan hända?

Sätt dig ner med papper och penna och gör två spalter. Ena kan heta PLUS och andra kan heta MINUS. Skriv upp alla fördelar och alla nackdelar. Tänk verkligen igenom varje liten detalj och skriv upp. Var ärlig mot dig själv.

 

Har du ställt dessa två frågor till dig själv och varit tveksam i svaren, fundera lite extra. Har du ställt dessa två frågor till dig själv och känt att du blivit ännu mer taggad, att du vill satsa på detta till 110%, kör!

 

GÖR EN PLAN

Du har din F-skatt och allt med firman är klart. Det är dags att sätta sig ner och göra en plan. Jag skrev aldrig ner någon plan, men däremot hade jag en plan i huvudet som jag hela tiden jobbade efter. Jag hade även mål som jag jobbade efter, när jag uppnådde ett mål så satt jag ett högre och fortsatte jag kämpa. Börja med små mål, och utöka allt eftersom. Annars kommer du knäcka dig totalt om det inte blir som du vill.

 

BYGGA UPP FÖRETAGET

Det tar tid att etablera sitt företag, ingenting händer över en dag. Det kan ta flera år innan man har byggt upp en stabil kundkrets. Endel ställen är svårare än andra. Erbjudanden är bra för att få en kundkrets och marknadsföring, som jag skrivit om här nedan. I endel städer är det svårare att nå ut till kunderna, men även det handlar om hur man marknadsför företaget och sig själv.

 

MARKNADSFÖRING

Det absolut viktigaste du kan göra som egen företagare är att marknadsföra dig själv och ditt företag. Och vad är då marknadsföring? Jo, det är helt enkelt allt man gör för att få företaget att synas utåt. Annonser, hemsida, blogg, visitkort, hur du pratar med folk om din verksamhet. Allt. I dagens läge är internet det största stället att synas på, Facebook, bloggar och hemsidor.

 

Hur framställer du ditt företag på internet?

Vill du jobba som naturfotograf, då ska du synas utåt med naturbilder. Vill du jobba som porträtt- och bröllopsfotograf, då ska du synas utåt med porträtt- och bröllopsbilder. Blogga inte bara en massa annat för att ”fylla ut” bloggen. Kvalitét före kvantitet.

 

Du kan inte annonsera om dig själv som en porträtt- och bröllopsfotograf och bara visa naturbilder och tvärtom. Du kan inte annonsera om dig själv som naturfotograf och bara visa porträttbilder.

Exempel: Du är en naturfotograf och hittar en potentiell kund på stan som är sugen på att köpa en fin naturbild att sätta upp på väggen. Du ger denna person ett visitkort och personen surfar sedan in på din hemsida/blogg, och det personen ser är enbart porträttbilder.

Det är som att höra talas om en bra thairestaurang och allt du hittar att äta när du går in där är vanlig husmanskost.

 

Naturbilder är lätt att fixa, det är bara att ta en promenad med kameran eller besöka något spännande ställe och skjuta av några bilder. Att bygga upp en porträttportfolio kräver lite mer. Du måste ha någon att fota. Kanske har du ingen i din närhet som är villig att ställa upp. Men det behöver inte betyda att det är slutet på något som knappt börjat. Kanske har du porträttbilder i någon gammal bildmapp? Det behöver inte vara bilder från någon planerad fotografering.

 

Det viktiga, som jag skrev, är att man måste marknadsföra sig själv som den typ av fotograf man är. Du måste visa bilder inom den genre där du vill ha jobb.

 

Hur pratar du med kunderna?

Att använda ett vårdat (självklart) och formellt språk är viktigt, men det är också viktigt att man kan slappna av och bara vara sig själv. Jag brukar tänka att jag är faktiskt bara 21 år och väldigt sprallig, jag vill vara mig själv. Sen är det viktigt att kunna läsa av hur kunden är också. En text som är skriven på en väldigt korrekt svenska blir nästan bara jobbig att läsa, men där beror det även på vad man har för målgrupp.

 

KRITIK
Vad man än håller på med så måste man lära sig att ta kritik. Jag har personligen haft väldigt svårt att ta kritik av vissa personer, varför kan jag inte riktigt svara på för jag vet inte själv. Men jag har fått lära mig att ta kritik, endel ord rinner bara av mig, medans en del tar jag åt mig av och jobbar vidare med.

 

Men det finns även kritik som jag stör mig på, som jag tar illa upp av. Exempelvis kommentarer som att kvinnor har det lättare att kunna jobba som fotograf. Jag kan med säkerhet säga att det inte alls är så. Alla fotografer går samma väg, oavsett om man är kvinna eller en man. Man drar samma lass. I dagens samhälle har männen en väldigt hög status, de får otroligt mycket publicitet för allt de gör. Det är mer accepterat om en man väljer att göra något eget, flera av världens mest kända fotografer är också män.

Även här beror allt på hur man erbjuder sina fototjänster, vad man ger för intryck.

 

MIN EGEN RESA

Min resa som egen företagare började för nästan 3 år sedan. Vägen har varit krokig, och än är den är stundtals nästan helt omöjlig att ta sig fram på. Jag har kämpat, jag har gråtit, jag har velat ge upp, jag har förstört för mig själv och jag har varit arg på andra i min omgivning. Ibland har jag känt mig så fruktansvärt vilsen, för att jag inte har förstått nånting.

 

Men någonstans har jag alltid hittat glöden igen och fortsatt gå framåt. Och det är först nu, 3 år senare som jag verkligen märker att det har gått framåt. Jag är fortfarande inte riktigt där jag vill vara, men jag är på väldigt god väg. Just för att jag aldrig har gett upp.

 

Det är kanske svårt för en utomstående att egentligen förstå allt man gör. Många tror att det bara är fotografering, redigering och leverera bilder som gäller. Men det är så otroligt mycket mer. Jag sköter allt det administrativa själv och fastnar jag med något så har jag mammas kusin som hjälper mig på rätt spår igen. Utan henne hade jag aldrig kunnat göra det jag gör.

 

Jag ägnar ungefär 100 (!) timmar i veckan på företaget, slår man ut 100 timmar på 7 dagar så blir det nästan 14 timmar per dag. Det visar alltså att det är så otroligt mycket jobb som inte syns. På en hemsida syns ju enbart den klara produkten och alla tjänster, och på en blogg syns bilder och kanske lite text. Men det är fortfarande bara en bråkdel av allt annat. Nästan varje minut jag sitter vid datorn ägnar jag åt jobb. Många tror att det bara är att lämna det man håller på med för att göra något annat, "Det där kan du ju göra sen" har jag fått höra flera gånger. Grejen är den att "sen" så är det något annat som ska göras. Det är ingen annan som sköter mitt jobb, utan jag måste göra det själv.

 

Med detta inlägg vill jag egentligen bara säga till alla att, SLUTA ALDRIG KÄMPA FÖR DITT MÅL. Det är bara DU själv som sätter dina egna gränser. Det är du som bestämmer vilken väg du vill gå, och det är du som bestämmer vad som ska ske i ditt liv. Ingenting är omöjligt!

 


Kommentarer
Postat av: Lydia

Jättebra inlägg! Tack! Jag funderar på att någon dag i framtiden starta eget, när jag känner mig redo och när jag vet att jag verkligen kommer ge hundra procent. Tack för både information och inspiration!:)

2012-01-28 @ 01:36:58
URL: http://lydialedenvik.blogg.se/
Postat av: Beatrice

Det här var ett riktigt bra inlägg som jag behövde läsa, tänker starta upp ett företag nu. Vad är det då du gör dessa 14 timmar om dagen? Har du så mycket fotograferingar varje vecka att det krävs så mycket jobb eller hur fungerar det?

Kram :)

2012-01-28 @ 11:03:32
URL: http://passionated.blogg.se/
Postat av: becca

Jättebra inlägg! Behövde verkligen läsa det kände jag, jättefint att du öppnade dig !

2012-01-28 @ 11:40:36
URL: http://fotobex.blogg.se/
Postat av: Fotograf Erika Hallman

Mycket bra inlägg!

2012-02-01 @ 13:21:12
URL: http://erikahallman.blogg.se/
Postat av: Mli

Superbra inlägg!

2012-02-17 @ 23:42:32
URL: http://crazyhappy.blogg.se/
Postat av: Oliviasphotolife

Kan on!

2012-02-25 @ 10:27:13
URL: http://oliviasphotolife.blogg.se/
Postat av: Claudia

Dettagjordemin dag måste jag säga. Tack för ett otroligt bra inlägg.

Kommer länka detta i mitt nästa inlägg, kram !:D

2012-10-15 @ 14:12:07
URL: http://claudiamilena.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0