Ljussättning



Jag får massor utav frågor varje vecka, och jag försöker hinna med att svara på allt. En av frågorna som är rätt återkommande är hur jag ljussätter mina bilder. Som de flesta av er redan vet jobbar jag nästan hela tiden med det naturliga ljuset, fotograferar inte så ofta i studio. Alltså är detta olika "ljussättningar" och hur jag tänker när jag fotograferar utomhus.

Onödiga skuggor som bildas av miljön
I vissa miljöer så bildas det skuggor även om ljuset är bra. Som fallet här nedan, det var en mulen dag men miljön var rätt mörk, då trapporna var av betong.

Bilden i mitten är tagen utan reflexskärm, Stina fick massor utav skuggor i ansiktet. Mest tydligt på halsen och ögonen. På bilden längst till höger då jag använde reflexskärmen, fick hon inga skuggor alls i ansiktet. Här jobbade jag alltså endast med silversidan på reflexskärmen.




Skugga från sidan
I endel miljöer kan det hända att personen framför kameran bara får skuggan i ena delen av ansiktet. Som här nedan. Jag fotade Julia bredvid en stenmur, där hennes vänstra sida av ansiktet var mot stenmuren. Detta lättade jag enkelt upp med en reflexskärm som jag ställde mot kanten. Se den klickbara bilden nedan för att se hur det såg ut.


(klicka för större bild)




Utan reflexskärm i mulet väder
Är det mulet ute så kan man få ljuset att falla rätt i modellens ansikte. På bilden här till vänster skulle solen ha gått ner bakom min rygg. Man tänker på samma sätt som när man fotograferar i solen, att solen alltid ska vara i ryggen på fotografen.




Open shade
Detta har jag skrivit om tidigare (läs inlägget här). Open shade-ljuset är alltså det perfekta skuggljuset. Detta ljuset fotar jag nästan alltid i, just för att jag inte behöver ha med någon som kan hålla i reflexskärmen. Om man ändå vill använda sig utav reflexskärm i detta ljus, ställ reflexskärmen i skuggan.

Här nedan ser ni att jag står ute i solen, Nina stod i skuggan och voila, bilden till höger är perfekt.


Kommentarer
Postat av: Linn

Mycket bra och intressant inlägg! Gillar dina bilderna till, då förstår man precis vad du pratar om och vad du menar.. :)

2010-12-02 @ 18:51:50
URL: http://lhfoto.blogg.se/
Postat av: Fotoemilia

Riktigt bra 'guide' :)

2010-12-02 @ 21:54:08
URL: http://fotoemilia.blogg.se/
Postat av: Emelie Langer

Du är så fantastiskt duktig på det du gör, fortsätt så. Jag är verkligen tacksam att du lägger ut sådana lärorika inlägg som produktfoto/porträtt.

Ljussättning är toppen.

Mer sånt här :)

Kram

2010-12-03 @ 09:05:47
URL: http://elanger.blogg.se/
Postat av: Emma

Bilderna blir så annorlunda med reflexskärm :}. Måste skaffa mig en!

2010-12-03 @ 10:27:55
URL: http://emmacb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0