Fota landskap/natur

Att fota landskap/natur är något som alla gör, mer eller mindre. Jag föredrar att fota solnedgångar, kanske ni har märkt? (Kolla här och här)

Vill man få till en bra och intressant bild när man fotar en solnedgång vid en sjö t.ex. så kan det vara bra att tänka på tredjedelsregeln. Att himlen är två tredjedelar och vattnet en tredjedel, eller tvärtom.

Huvudsaken är att man tänker på att horisonten ska vara rak. En bild där horisonten är sne funkar inte (se längre ner!). Horisonten är väldigt enkel att rätta till i b.la. Photoshop.

För att få hela landskapet i fokus använder jag mig av en lite större bländare. Jag använde bländare 5,6 till dessa två bilder.


Just när jag låter himlen ta upp större plats i bilden låter jag alltid horisonten ligga just under mitten av bilden. Detta resulterar i att bilden nästan följer regeln för tredjedelsregeln. Man behöver absolut inte följa några regler, men det kan alltid vara något att ha i bakhuvudet.

 


 


Samma bild (orginalet till vänster), redigerade i Photoshop så att horisonten blev sne. Här ser man vilken otrolig skillnad det blir, är horisonten sne upplevs allt annat snett.

 


 

Vad kan man mer tänka på då? Jo, att exponera bilden efter himlen för att få att silhuetterna ska bli rätt färg och synliga. Man ska kunna avskilja vars vattenlinjen går t.ex. Det är bara att rikta kameran mot himlen och kolla på ljusmätaren om man måste ändra slutartiden (för att mätaren ungefär hamnar i mitten), sen komponerar man bilden och klickar av.

Kommentarer
Postat av: Linda - En personlig fotoblogg

Bra tips! (:

2009-09-10 @ 16:25:40
URL: http://lindafoto.blogg.se/
Postat av: FannY

Åhh, ska snart ut och fota lite tror jag men först ska jag vila en stund :)

2009-09-10 @ 17:14:28
URL: http://fpettersson.blogg.se/
Postat av: vexy

tack så mycket :)



tycker dina tips är väldigt bra; du förklarar på ett väldigt bra sätt - lätt att förstå o så. Bra för alla nybörjare som läser din blogg som itne kan alla fotografiska termer.

2009-09-10 @ 17:25:54
URL: http://vexy.blogg.se/
Postat av: Kamilla - Fotoblogg

Bra tips Sara! Läste flera sidor om landskapsbilder i en fototidning igår där det även stod tips. Men jag hade inte behövt läsa det om jag läst ditt inlägg före, för du kortfattade det och skrev bra.

2009-09-10 @ 18:23:55
URL: http://kamillush.blogg.se/
Postat av: JULIA'S D60

Gud vad fin blogg du har! :D

2009-09-10 @ 19:08:03
URL: http://nikons.blogg.se/
Postat av: Carro

Vilket bra inlägg, du är så duktig!!



Jag måste verkligen träna på just det där med att ta bilder där himlen är med, för av någon anledning så blir himlen alltid kritvit eller tappar all sin färg när jag fotar. Även fast jag kollar på ljusmätaren och följer den. Brukar bli galen på det, vet inte vad jag gör för fel :P

2009-09-11 @ 00:37:31
URL: http://clundstrom.webblogg.se/
Postat av: Fabian

Jag gillar guiden skarpt!! =) Duktig du är!



/Fabbe

2009-09-11 @ 22:27:26
URL: http://photobyfabbe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0