Gatufoto – även känt som ”Street Photography”


Eftersom att jag vill få lite variation i dagens inlägg bad jag Fabian skriva ett inlägg om gatufoto, kan ju vara roligt att läsa om något annat än porträttfotografering.



Gatufoto är en typ av dokumentär fotografering. Meningen är att dokumentera människor i den vardagliga urbana miljön. Det kan vara t.ex. på stan, köpcentrum, demonstrationer och så vidare. Man ska försöka att störa så lite i bilden som möjligt, alltså är tanken att man inte frågar om lov att ta en bild. Man tar den bara.

Är det okej att ta en bild på en person på stan utan att fråga om lov?

Ja det är helt okej att ta en bild på vem som helst, när som helst utan att fråga om lov. Enligt lagen så får man fota vad och vem som helst i Sverige så länge det inte är ett skyddsobjekt. Men använder man sunt förnuft så bör man inte lägga upp bilder på sin blogg som kan uppfattas som kränkande mot personen på bilden. Läs mer om fotograferande och lagen här.

Vad ska man göra om någon man fotat kommer fram och frågar?

Oftast så räcker det att man förklarar att man är amatörfotograf och att man sysslar med gatufoto. Man kan även ge ett visitkort eller sin e-post adress till personen och erbjuda den att maila dig så du kan skicka bilden till personen. Det är sällan personer blir arga och som en sista utväg kan man erbjuda sig att radera bilden, även om detta inte är något du faktiskt behöver göra enligt lagen.

Bilder från gatufoto är tänkt att upplevas som om att man är närvarande i bilden. Att fotografen varit närvarande vid fototillfället. Det är alltså mest ”korrekt” att fota med lite kortare brännvidder. 28-35 mm brukar vara det vanligaste. Alltså funkar ett kitobjektiv på 18-55 mm ganska bra för gatufoto (se mer om brännviddsförlängning här). Detta gör det lite mer utmanande att fotografera eftersom man ofta inte kan stå längre bort än några meter när man fotar. Men man kan självklart använda sig utav ett teleobjektiv också om man inte vill gå så nära.

 

Foto: Jag

Kommentarer
Postat av: MALINHE - FOTOBLOGGEN!

du är så sjukt duktig inom fotograferin, en tallang verkligen! :)

2009-12-19 @ 21:19:06
URL: http://malinhee.blogg.se/
Postat av: Fabian

Gatufoto i Stockholm!! =) Det MÅSTE vi göra om fler gånger!



/Fabian

2009-12-19 @ 21:38:38
URL: http://photobyfabbe.blogg.se/
Postat av: Nene

Älskar gatufoto :D Synd att det inte finns speciellt mycket möjlighet till gatufoto här på Åland :(

2009-12-19 @ 22:51:25
URL: http://kerenskij.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0